Svensklagen laddar för Royal League-omstarten

Publicerad 25 januari 2005

De svenska lagen i Royal League förbereder sig för fullt inför omstarten av turneringen den 12 och 13 februari.

Djurgårdens IF reste i söndags till ett två veckor långt träningsläger i Sydafrika. Där väntar två eller tre träningsmatcher, med början på onsdag mot inhemska Vasco da Gama.

IFK Göteborg åker i dag till spanska Marbella för ett tolv dagar långt träningsläger och matcher mot österrikiska FC Superfund och ryska Rubin Kazan.

Halmstads BK åker också till Spanien, till La Manga, men först den 31 januari för att komma hem lagom till omstarten av Royal League. HBK möter Royal League-kollegan Tromsö under det tio dagar långa lägret.

Malmö FF har nyligen kommit hem från Antalaya i Turkiet, där laget sensationellt vann Efes Pilsen Cup men också hann med tio träningspass.
Malmö FF halkade in i den turkiska turneringen som på ett bananskal efter återbud från en tysk klubb men slog alla med häpnad och gjorde bra reklam för svensk fotboll – alla matcherna sändes på Eurosport.

MFF utklassade Vitesse Arnhem, sexa i holländska ligan, med 6-0. Turkiska ligafemman Besiktas slogs ut med 2-2 och sammanlagt 6-4 efter straffar. I finalen tog skåningarna en härlig skalp i form av 2-1 mot ryska storlaget Spartak Moskva, efter golden goal-mål av pånyttfödde skyttekungen Niklas Skoog som imponerade stort.
– Niklas har tappat flera kilo sedan förra säsongen. Vi har nämligen haft en drive i truppen där spelarna fått lära sig att äta näringsriktig kost. Roligt att det gett resultat, konstaterar mästartränaren Tom Prahl.

Men Tom Prahl har även bekymmer inför Royal League-omstarten.
– Jon Inge Høiland fick en bristning i ljumsken när han spelade i Norges landslag mot Kuwait häromdagen. Det är stor risk att Høiland blir borta från spel upp till en månad och därmed missar de tre februarimatcherna i Royal League. Joseph Elanga har opererat ett finger. Nu har vi inte råd med fler skador. De tre segrarna i Turkiet har gett spelarna självförtroende inför Royal League, där vi nog måste vinna hemmamatcherna mot Brann och Halmstad för att gå vidare till mellanrundan.

I den jämna grupp 3 finns också Halmstads BK, som har hemmamatcher mot Odense och Brann.
– Tanken med lägret i La Manga är att vi ska hitta en formtopp till Royal League. Vår chans att gå vidare taxerar jag till 50 procent. Men vi får tyvärr ingen favör av hemmaplan. Vi kan troligen inte spela på Örjans vall, vars plan saknar uppvärmning. Vi måste hitta ett så gott alternativ som möjligt, säger HBK-tränaren Janne Andersson, som blivit av med radarparet Markus Rosenberg/Sharbel Touma till Malmö FF respektive FC Twente.

IFK Göteborg toppar grupp 2 efter två raka 1-0-segrar borta mot Tromsø och Brøndby, då nye tränaren, norrmannen Arne Erlandsen framgångsrikt coachade laget.
”Blåvitt” har köpt Stefan Selakovic från Heerenveen och målvakten John Alvbåge från Örebro SK. Dessutom provtränar Friska Viljors skyttekung Daniel Johansson med laget.
– Daniel får visa vad han går för nere i Marbella. Det är i alla fall en intressant spelare, säger Arne Erlandsen.

Djurgården har fått tillbaka Jones Kusi-Asare från Landskrona BoIS och har dessutom köpt klubblöse Felix Magro som spelade de sju avslutande matcherna i allsvenskan för Landskrona.
Nere i Sydafrika tar Djurgården tillfället i akt att studera tre sydafrikanska spelare, Rowan Hendricks, Benedict Vilakazi och Mbulelo Mabizela.
– Sydafrikanerna ska träna med oss men också provspela. Mabizela har gjort 31 landsamper och Vilakazi åtta. Vi får väl se om vi har någon av dem med hem när vi återvänder för spel i Royal League, säger Djurgårdens chefstränare Kjell Jonevret.

Källa: Föreningen Svensk Elitfotboll