Striden kring Royal League-strecken hårdnar

Publicerad 18 oktober 2005

Striden kring Royal League-strecket fortsätter i såväl Allsvenskan som norska Tippeligan.

Hammarby är plötsligt med i striden om de två sista platserna sedan laget i måndags vänt 1-2 hemma på Söderstadion till 3-2 mot IFK Göteborg och spelat SM-guldet till Djurgårdens IF.
Malmö FF behåller tredjeplatsen i allsvenskan med sina 41 poäng trots bottennappet och 2-1-förlusten mot Gefle på Strömvallen. Efter 1-1 på Rambergsvallen mot BK Häcken är tabellfyran Kalmar FF nu bara en poäng efter Malmö FF.
Hammarby tog sista chansen att hänga på i Royal League-köret. Laget visade en härlig sisu när man avgjorde mot IFK Göteborg under de fem sista minuterna efter mål av Petter Andersson och inhopparen Erik Johansson.
Hammarby tog sig förbi Helsingborgs IF och har lika många poäng som Kalmar, 40. Kalmar har 13 plusmål och Hammarby tolv. Helsingborg är kvar på 39 poäng efter 2-0-förlusten mot Elfsborg på Borås Arena.
Hammarby har hamnat i den delikata situationen att man har avgörandet i egna händer. Seger i bortamatchen mot Malmö FF i avslutningsomgången på söndag och en plats i den andra upplagan av Royal League är säkrad.
Kalmar avslutar hemma på Fredriksskans mot Halmstad, som säkrade nytt kontrakt när Assyriska slogs tillbaka med 5-0 på Örjans vall. Helsingborg avslutar på Olympia mot Häcken. Men resultaten måste gå Helsingborgs väg om laget ska ta sig över strecket.
Två omgångar återstår i Tippeligan där Rosenborg, som vunnit ligan 13 gånger i rad, sensationellt är borta från en möjlighet till spel i Royal League. Vålerenga toppar tabellen på 45 poäng efter 0-0 i bortamatchen mot Viking Stavanger. Överraskningslaget IK Start från Kristiansand på andraplatsen har 44 poäng men har tydligen drabbats av guldfrossa. 5-4-förlusten hemma mot bottenkrigande Ålesund var svidande.
Oslolaget FC Lyn och Lilleström SK är trea respektive fyra med 40 poäng och skuggas av Roy Hodgson-tränade Viking Stavanger på 38 poäng.
I senaste omgången gjorde Lilleström sin plikt och hemmaslog jumbolaget Bodö/Glimt med 2-0 medan Lyn överraskande förlorade hemma mot Tromsö med matchens enda mål.
När en allsvensk och två norska omgångar återstår ser läget i de tre blivande grupperna i Royal League ut så här:
Grupp 1: Vålerenga, IK Start, FC Midtjylland och Kalmar FF.
Grupp 2: Bröndby IF, FC Köpenhamn, Malmö FF och Lilleström.
Grupp 3: Djurgården, IFK Göteborg, FC Lyn och Ålborg.