Strålande himmelsblå jubileumsdag

Publicerad 07 mars 2010

Från förmiddagens avtäckande av minnesplattan över föreningens bildande via eftermiddagens mottagning till kvällens stora fest blev det en strålande himmelsblå jubileumsdag för Malmö FF och alla som var med och hyllade och firade. Och de var många.

MFF fyller hundra hela året och bildades den 24 februari 1910, men det var lördagen den sjätte mars som vikts till det stora firandet av klubbens hundraårsjubileum.

Snöglopp? Piskregn? Isvind? ”Diset” över Öresund? Nej, inte en molntuss dristade sig förbi på himlen under hela den långa jubileumsdagen; vårvintersolen strålade ikapp med alla MFF:are som länge sett fram emot denna blå, blå lördag.

Som började 11.00 på parkeringsplatsen mellan stadsteatern och Malmö idrottsplats, där MFF-experten Anders Larsson efter noggranna efterforskningar på någon meter när lokaliserat den exakta geografiska platsen för MFF:s bildande. Det vill säga där för hundra år sedan idrottsplatsens restaurang var belägen, och där de nitton grundarna samlades den 24 februari 1910.

Minnesplattan avtäcks. På bilden Bengt Madsen, Håkan Jeppson, Kjell-Arne Landgren.

Några fler än så och då, dock inte många, slöt upp till avtäckningen av den minnesplatta i brons som hyllar grundarna och märker ut platsen.
– MFF har varit en av hörnpelarna i staden Malmös utveckling, från industristad till kunskapsstad. MFF är en synonym för hela Malmö stad, och det är viktigt för kommande generationer att se att det var här föreningen bildades, sa kommunfullmäktiges ordförande Kjell-Arne Landgren och drog täckelset av plattan till applåder.
– Vi är glada och stolta över den här hedersutmärkelsen och hoppas på fortsatt gott samarbete med Malmö stad. En idrottsklubb av vår dignitet måste leva i symbios med sin stad och sin region, sa MFF:s ordförande Håkan Jeppsson.

Nästa plats: president’s lounge, Swedbank Stadion och jubileumsmottagning mellan tolv och femton, platsen för den mer formella uppvaktningen av hundraåringen Malmö FF. Ett femtiotal hyllare droppade förbi med blommor och presenter men framför allt checkar – på belopp av varierande storlek till det nyinstiftade Bengt Madsens ungdomspris, och undfägnades kaffe och MFF-tårta. På plats att ta emot hela MFF:s styrelse, vd Pelle Svensson och hedersordförande Bengt Madsen.

Kvällspostens chefredaktör Lars Molin tillhörde gratulanterna på jubileumsmottagningen.

Sparta, FC Rosengård, LB07, Olympic med flera lokala idrottsföreningar kom förbi och gratulerade, och det gjorde även Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, som överlämnade en ordförandeklubba i mässing.
– När jag var liten skrämde man barn med Malmö FF i Jönköping, sa Lars-Åke Lagrell vid sidan av de mer förbundsliga gratulationsorden, och syftade förstås på MFF:s 12-0 seger över Jönköpings Södra 1949.
En rad av klubbens sponsorer, ordenssällskapet FV, MFF Support och även HIF sällade sig till gratulanternas skara. MFF Support överräckte ett mycket speciellt presentkort, nämligen ett på de 240 000 kronor Hundraårsfonden hittills samlat in, och som kommer att ”växlas in” till en rad fantastiska tifo-arrangemang vid jubileumsårets hemmamatcher.

Niklas Skoog, Yksel Osmanovski och Daniel Andersson i mingelvimlet.

Så den stora jubileumsfesten. Till klockan 19.10 samlades närmare åtta hundra gäster för att tillsammans fira MFF, och det blev en riktig helkväll av skoj, värme och gemenskap i överflöd i MFF-familjen. Från det inledande minglet till den tidiga nattens dansgolvsröj och barhäng, över en middagssittning med stora portioner himmelsblå högstämning, nostalgi och underhållning med Mikael Neumann som ceremonimästare.

Kvällens största stående ovation fick Andreas Nilsson ta emot. MFF:s äldste nu levande spelare är jämnårig med klubben, firade sin egen hundraårsdag i slutet av januari och var nu på plats under en del av också sin förenings stora fest. Fantastiskt.

Tobias Christoffersson