Storseger mot Hammarby!

Publicerad 04 november 2008

MFF besegrade Hammarby på Söderstadion med tennissiffrorna 6-3 efter en fullkomligt sanslös första halvlek och en skickligt genomförd andra.
– Jag är mycket nöjd med att vi klarar av att vända matchen som vi gör. Framåt har vi varit bra hela säsongen, men nu gör vi jobbet fullt ut också, sa Roland Nilsson efteråt.

MFF fortsätter att övertyga i säsongens slutskede. På måndagskvällen kom tredje raka segern i höstens allsvenska borta mot Hammarby på Söderstadion, för övrigt den första himmelsblå trepoängaren där sedan det svarta året 1999.

I en fullkomligt osannolik första halvlek tog MFF ledningen redan i nionde minuten genom Robert Åhman Persson, nick på hörna – och det var startskottet på ett närmast ojämförligt målfyrverkeri. Eller vad sägs om sju mål på 28 minuter?! Hammarby kvitterade och tog ledningen, sedan kvitterade MFF och tog ledningen, båda gångerna genom Jeffrey Aubynn. Ickedestomindre kvitterade Hammarby, till 3-3, i 34:e minuten. Tre minuter senare satte Daniel Andersson stilfull punkt på matchens första halva genom 4-3 på straff efter att Ola Toivonen fällts.

Tempot mycket högt uppskruvat, böljande spel, svängdörrar bakåt och full fart framåt. En match i publikens smak, men kanske inte i tränarnas?
– Nej det kan man väl inte säga. Det blev en match mellan två lag som gärna ville gå framåt men som inte gick tätt nog defensivt, framför allt inte på de fasta situationerna, säger Roland Nilsson efter matchen, över en glappande telefonlinje på väg mot kvällsflyget söderut.

Men självklart är Roland glad och nöjd, för efter paus var det MFF som gick ut och gjorde andra halvlek helt till sin på ett övertygande sätt. 5-3 tio minuter in – hörna direkt i mål och hattrick av Aubynn! – var förstås en viktig byggsten till segerslottet, men även taktiskt vände MFF matchen till sin fördel.
– Offensivt fungerade det riktigt bra hela matchen, men defensivt var det inte alls bra i första. I andra halvlek låste vi ytorna centralt för dem och gick inte lika högt upp med mittfältet som i första.

Efter femman spelade MFF med självförtroende lugnt och behärskat och vacklade aldrig, vilket var en fröjd att se.
– Jag är mycket nöjd med att vi klarar av att vända matchen som vi gör; vi har först ledningen, hamnar sedan i underläge – men vi kör på, säger Roland Nilsson.

17-årige Jasmin Sudic gjorde sina 90 första allsvenska minuter plus stopptid, och även om det var såväl skakigt som stökigt bakåt i första visade Jasmin upp fina kvaliteter i sitt mittbacksspel.
– Jasmin gör en mycket bra match och en bra allsvensk debut, säger Roland Nilsson.

Skönaste segern i år?
– Det vet jag inte. Vi är inne i ett bra stim nu, helt klart. Framåt har vi varit bra hela säsongen, men nu gör vi jobbet fullt ut också, i 95 minuter idag.

Mysigt att se en sexa i kolumnen för gjorda MFF-mål, det var onekligen ett slag sedan (i allsvenskan). När det hände på bortaplan senast är i skrivande stunden oklart, men det torde vara mycket länge sedan. Hemma ligger halvdussinmålproduktionen hyfsat nära i minnet, närmare bestämt mot Sundsvall 2005. Det konstaterandet kan väl få utgöra en lämplig språngbräda till söndagens sista match och sista hemmamatch 2009?

/Tobias Christoffersson