Storsatsning på värdefulla värdar

Publicerad 10 december 2001

Storsatsning på värdefulla värdar

I ett pressmeddelande efter den årlig uppföljningsträffen med SEF, Rikspolisstyrelsen och supporterpoliserna presenterade Svenska Fotbollförbundet på tisdagen stora planer för den fortsatta utvecklingen av publikvärdarna och deras arbete. En miljon kronor satsas på att bekosta publikvärdsutbildningar för samtliga 30 elitföreningar. SvFF konstaterar att föreningarna hittills, med nästan uteslutande ideella insatser i sina respektive publikvärdsorganisationer, framgångsrikt bidragit till att upprätthålla ordningen på arenorna.

”Genom att SvFF bekostar utbildningarna under 2002 ges föreningarna ytterligare möjligheter att utveckla sina säkerhetsorganisationer”, menar SvFF.
”Ett gyllene tillfälle att skapa en enhetlig utbildning av hög kvalitet för samtliga publikvärdar i landet”, säger MFFs säkerhetsansvarige Lars Sundlöf, tillika SvFFs projektledare för publikvärdsutbildningen.
”Nu kan vi ytterligare öka tryggheten och säkerheten på arenorna och vidareutveckla publikvärdens mycket värdefulla service- och säkerhetsfunktion. I förlängningen tror vi på större publik och att framförallt fler familjer kommer att gå på match.

Cirka 700 personer skall genomgå publikvärdsutbildningarna inför den kommande säsongen, varav cirka 40 behövs för MFF och Malmö Stadion. Publikvärdsutbildningen är i tre steg – två obligatoriska och en fördjupning – och arrangeras av SvFF i samverkan med Rikspolisstyrelsen och Riksidrottsförbundet. En av nyheterna är att publikvärdens unika roll och speciella kompetens efter genomgången utbildning fastställs med en certifiering.
”Ett sätt för oss att säkerställa kvaliteten, men för publikvärdarna också ett papper på deras stora engagemang – och en fin merit”, säger Lars Sundlöf.

Vill du veta mer om publikvärdskapet? Kontakta Lars Sundlöf på 040-326605 eller E-mail lars.sundlof@mff.se.