Stadion får hybridplan

Publicerad 14 januari 2019 i Nyheter

Stadion skiftar underlag och får en hybridgräsplan. Den nya gräsmattan kastas ut i hetluften direkt när den debuterar i hemmamatchen mot Chelsea FC den 14 februari.

Efter fyra säsonger med stora sportsliga framgångar är det dags för Stadions prisbelönta gräsmatta att bytas ut mot en hybridgräsplan. Det nya slittåliga underlaget består av en bottenmatta med artificiella strån som fylls på med sand och gräsväxt. Mattan kommer att läggas av leverantören GML Sport i månadsskiftet och vara i toppskick direkt till sextondelsfinalen i UEFA Europa League.

– Det är en enorm utmaning att få en vanlig gräsplan i Malmö spelklar i februari.  När vi tittat på olika alternativ har vi kommit fram till att det bästa är att rulla ut en färdig hybridplan. Den är mer tålig för spel under vinterhalvåret och ger en jämnare spelyta, säger Christoffer Persson, fastighetschef, Malmö FF.

Även om det är enklare att lägga en ny matta under sommaren har odlaren beprövad erfarenhet av liknande installationer. Förra vintern lade man samma slags hybridplan i Sankt Petersburg med goda resultat.

MFF:s kommande gräsmatta ligger nu och värmer sig i ett växthus i Odense. Den kommer att köras till Malmö på lastbil och rullas ut helt färdig. Hybridplanen av sorten Mixto är likadan som den som ligger på det nya träningsområdet bakom Stadion, vilket betyder att laget får ett enhetligt underlag för både träning och matchspel.

– Vi har lärt oss mycket av att jobba med träningsplanen och förändrat en del i skötseln med tiden. Vi känner oss trygga i att det här kommer att bli ett lyft för Stadion och laget, säger Christoffer Persson.

Ta med dig Stadions gräsmatta hem
Den artificiella delen av nya mattan har en livslängd på omkring tio år, så det kommer förmodligen att dröja många år innan ett underlagsskifte sker igen. Därför bör alla som kan passa på att skaffa en fin souvenir nu på fredag. Då kommer delar av Stadions gamla gräsmatta att finnas för upphämtning för den som vill ha ett levande minne av de senaste årens framgångar.

Delar av den gamla planen kommer att finnas tillgängliga fredagen den 18/1 från kl 12:00 via ingång 51 (nordöstra sidan) på Stadion. Först till kvarn!

huvudpartners

officiella partners