Spelarkrönika: Tjugo år som himmelsblå

Publicerad 22 mars 2013

Året var 1993, jag var 13 år och minns fortfarande tydligt hur Hans Zielinski spände sin blick i mig och med sin karaktäristiska gälla röst sa: ”Du får en månad på dig att visa vad du går för”. Det var året då jag för första gången tog på mig den ljusblå tröjan och började fatta vad det innebar. På grusplanerna, långt innan ordet konstgräs existerade, där Swedbank står idag lärde vi oss att det var något speciellt att spela för MFF. Något inte alla fick möjlighet att göra.

Jag minns att vi redan som unga fick lära oss att känna ansvar som representanter för klubben men starkast minns jag vår oerhörda vinnarmentalitet. Vi var ett gäng unga stolta Mff:are. Vi var en fantastisk årskull -79-80-81 och mycket riktigt demolerade vi allt motstånd i vår väg. Då hade jag en dröm som 13- åring. Idag har jag samma dröm, att en dag få bli svensk mästare med Malmö.

I år har vi fått in en hel del nya spelare i gruppen. Många unga begåvade spelare och andra mer etablerade och vi har jobbat hårt i vinter för att få en bra harmoni och ett fungerande kollektiv. Det krävs acceptens, respekt, fokus och mycket tålamod. Vi vet hur viktig en bra start på säsongen är och vilken stabilitet och vilket självförtroende det ger oss. Om jag minns rätt så påminner många planer potatisåkrar runt om i Sverige under början på säsongen så vårt tålamod och vår frustrationstålighet kommer sättas på prov.

Vi har ju som bekant Sveriges bästa fans. I år, som varje år, kommer ni vara en viktig byggsten för oss. Ert stöd hemma som borta betyder otroligt mycket för oss spelare även om det inte alltid syns under match. Ni ska veta att ert stöd i allt från piskande hällregn och hagelskurar till gassande sommardagar får oss att kämpa hårdare, för vi vill stå där på Stortorget tillsammans med er när höstmörkret har kommit åter.

Äntligen är ännu en kall, lång och mörk vinter över och vi kan sätta igång det vi alla väntat på. PREMIÄREN! Personligen ser jag fram emot ett bra år med fina resultat och vet att vi kommer få se många spännande spelares genombrott under säsongen. Just nu besitter vi en härlig energi och stämningen är på topp.Vi har lyckats med att snabbt integrera nya spelare, det är viktigt att nya spelare snabbt känner delaktighet. På det fantastiska lägret i USA fick vi det lugn som krävs för att svetsa samman och verkligen lära känna varandra. Med åren har jag förstått att det är viktigare än man tror att lära känna människan bakom spelaren.

Med stor glädje står jag nu här tjugo år senare och tillbaka i tröjan jag känner mig tryggast i. Visst har vissa saker förändrats. Ny stadion, nya lagkamrater, nya tränare och fysiologer, nya ansikten på kansliet men samma grymma fans och samma tjugo år gamla dröm. En dröm som vi bara kan nå på ett sätt.

Just det. Tillsammans.

Väl mött