Spelarkrönika: ”Just nu lever jag i min bästa dröm”

Publicerad 25 mars 2013

När jag var liten hade jag en dröm. Min dröm var att en vacker dag få spela i BK Forwards A-lag. Jag minns när jag satt på läktaren en solig sommardag och BK Forward skulle möta Degerfors i ett hett derby. Jag satt bredvid farsan på läktaren och jag minns det som igår hur jag kollade upp på honom och frågade: ”Blir du stolt över mig om jag en vacker dag spelar i forwards A-lag?”. Minns hur han kollade ner på mig, log och svarade att han hade blivit stoltast i världen.
Den mäktiga känslan av att få ha en dröm, äga den för att sedan göra allt du kan för att uppnå den. Den känslan vill jag aldrig sluta ha.

Malmö FF blev en del utav mig när jag var 17 år gammal. Allting var så stort, så mäktigt. Jag minns första träningen i kombihallen. Tusen personer kom för att hälsa oss välkomna till det nya året. Jag som kom från lilla Forward, där vi knappt hade folk under våra matcher, fick en chock samtidigt som jag tänkte: ”Här vill jag vara, detta är hemma”.
Jag tvekade inte en sekund på att jag skulle klara av uppgiften. Att ta en plats i laget för att sedan uppfylla de höga kraven jag hade på mig själv och utvecklas som spelare men framförallt: att alltid ha fötterna på jorden och fortsätta vara ödmjuk. Jag har alltid trott att ödmjukhet varar längst samtidigt som jag är tacksam för den uppfostran jag fått.
”Är du tillräckligt bra så kommer du få spela förr eller senare”, ett citat jag fått höra en miljon gånger utav pappa. Det är den vägen jag alltid vandrat. Fuska aldrig med din träning. Fortsätt kämpa. Stressa inte. Se till att jobba hårdare än alla andra så kommer din chans. I slutändan handlar det om hur mycket man är villig att offra för att nå sina mål.
Det är så det har varit och så det kommer fortsätta att vara.

Den 29:onde augusti 2006 spelade jag min allra första landskamp när vi spelade hemma mot Skottland.  Att få ta på mig landslagströjan var ytterliggare en dröm som gick i uppfyllelse och jag är stolt att jag lyckats ta mig hela vägen från P15 upp till U21 och vidare till A-landslaget.
Hemligheten ligger i mina val jag gjort. Valet att tillhöra Malmö FF. Valet att inte stressa utan vara kvar i MFF, där jag känner att jag hela tiden utvecklas.
Nyckeln till att klättra inom landslaget har varit att prestera i mitt klubblag och det har jag hela tiden varit medveten om.
Det svåra är mixen. Det svåra är alla landslagssamlingar, all uppoffring. Man vill så mycket varje gång, men man har inte lika mycket tid att visa vad man går för som i klubblaget dag in och dag ut. Det svåra är ovissheten, är man med nästa gång eller inte? Det är hela tiden baserat på dina prestationer.
Men det svåra och utmaningen är även det man måste älska, och framförallt: det man lär sig att älska!
Jag tror jag talar för alla spelare när jag säger att charmen i fotbollen ligger i att den är så oförutsägbar. Du kan vara anonym ena dagen för att dagen efter stå där som superstjärna!

Drömmar har, precis som fotbollen, varit en del av mig och det känns som att jag är född till att spela fotboll. Alla minnen jag har från min barndom har med fotboll att göra. Varje match jag spelat har satt sina spår i minnet. Minnen som jag om 20, 30, 40 år från nu kan sitta och tänka tillbaka på, sitta och dela med mig utav.
Jag har haft tusen drömmar och den största och bästa av mina drömmar lever jag i nu. Att få tillhöra Sveriges största klubb, att ha fått äran att representera det svenska A-landslaget och att kunna gå varje dag till träning och känna glädje.
Men det är inte här det tar slut, det finns mycket mer att hämta och jag är redo att ta jobbet och göra allt som krävs för att jaga mina drömmar. Mina nya drömmar.

/ Jiloan Hamad

 

Texten är ett utdrag ifrån matchprogrammet Avspark som kommer komma ut inför den Allsvenska premiären.

Malmö FF – Halmstad BK
Måndag 1/4 klockan 15.00
Swedbank Stadion
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se