Spaden i marken för nya arenan!

Publicerad 23 april 2007

Måndagen den 23 april klockan 10.20. Då togs så det historiska första spadtaget till Malmös nya fotbollsarena. Inför ett par hundra åskådare skyfflade Bengt Madsen, Ilmar Reepalu och Mats Paulsson igång bygget – tillsammans med Roy, Patrik och Daniel Andersson! Nu drar schaktarbetena igång, och inom en månad kan arenan också ha fått sitt namn.
*** Nu uppdaterad med klipp. ***

Här tas de första spadtagen:
Madsen var glad över att bygget officiellt är igångsatt(40 mb)
Du laddar enklast hem filmen genom att högerklicka på länken och
välja ”Spara som …”

Stadionbaren, 10.00 – ett förväntansfullt myller. Branschfolk, mediefolk och MFF-legender huller om buller vid en kort samling för några högtidliga ord, innan avmarsch till plan 1 och det första spadtaget. Andreas Nilsson är där, nu vorden 97 och till synes lika pigg som vid visningen av MFF-målningen på Idrottsmuseet för ett år sedan. Han tar plats längst fram nedanför podiet. Ordföranden inleder som sig bör.

En historisk dag för MFF
– Det här är en historisk dag för Malmö FF. Vi går in i en ny tid. Vi passerar en milstolpe i vår snart 100-åriga historia. Ett ord som sammanfattar känslorna är ”Äntligen!” Det har tagit lång tid och varit ett hårt arbete, stundtals en berg- och dalbana, med mycket glädje och emellanåt lite frustration. Men idag är det glädjen som tar överhanden. Idag tar vi det första spadtaget till en hypermodern fotbollsarena, som ska leva i många år. Vi är många ett tack skyldiga, men låt mig nämna en part som stöttas oss hela den långa vägen: MFF Support.

Säger Bengt Madsen. Ilmar Reepalu fortsätter:
– Vad är egentligen Malmö? Under många år för de flesta Kockums, Cementen – och Malmö FF. MFF spelar en oerhört viktig roll för Malmö; för vår självbild, och för vår framtid. MFF är något vi i stan kan vara stolta över – särskilt när det går bra… och nu är det dags för oss att få en riktig fotbollsarena.

Ett första spadtag blev två
Så är det dags för dessa herrar plus PEAB:s koncernchef Mats Paulsson att träda i historisk aktion. Nere vid ”Ittans” nordvästra hörn kantas staketen av hundratals åskådare kring den lilla plätt som förberetts genom avlägsnande av två kvadratmeter prima gräsmatta (bara tanken på hur många framstående fötter som trampat den genom åren…). Borta vid det nordöstra hörnet får MFF:s A-trupp, just i gång med förmiddagspasset, för en gångs skull finna sig i att vara ur uppmärksamhetens fokus; kanske inte helt fel efter gårdagens insats i derbyt…

Men en spelare kommer över för att vara med. För vid grävplatsen finns inte bara en utan två tredelade ceremonispadar. Dagens överraskning är nämligen att jämte arenaprojektets huvudmän en trehövdad symbol för himmelsblått hjärta, kontinuitet och framgång är på plats – Roy, Patrik och Daniel Andersson!

Och det första spadtaget blir därmed i praktiken två; vackert så. Spadtagen tas, och möts av trumpetfanfar och applåder från åskådarna.
– Å familjens vägnar vill jag säga att vi känner oss oerhört glada och stolta. Vi har förberett oss väl och gjort ett par tuffa grävpass i Daniels trädgård i veckan, Daniel har delegerat och jag och pappa har grävt… kommenterar Patrik Andersson gräväran.

– En ny stadion är en grundsten för strävan att närma oss Europa. För spelare är en fantastisk inramning en halv seger. Som supporter – som jag är nu – var stämningen vid Sverige-Paraguay en stark upplevelse. Jag hoppas få uppleva något liknande i Malmö, fortsätter Patrik.

Schaktarbetena börjar
Så är det historiska ögonblicket över, de inbjudna gästerna drar sig upp i Stadionbaren igen, åskådarna skingras och MFF fortsätter träningen på plan 1 som om inget har hänt. Men många träningar till på plan 1 blir det inte, för inom de närmsta veckorna kommer området att förvandlas till en byggarbetsplats på allvar när schaktarbetena drar igång. De kommer att hålla på in i sommaren, då det är dags för nästa stora steg: grundläggningen. Till hösten förbereds stomresningen, och först till nästa vår kommer de första mäktiga stål- och betongformationerna att börja sträcka sig mot himlen.

Namnet klart inom en månad
Men en annan, viktig del av den nya arenan verkar bli klar inom en snar framtid: namnet.
– Vi förhandlar med ett par företag om namnet; förhandlingarna är relativt långt gångna och det skulle förvåna mig om vi inte når en överenskommelse inom en månad, säger Bengt Madsen.
Företrädarna för projektet bekräftar också att tidplanen ligger fast, och att ingen oro för förseningar finns: april 2009 är det som gäller.
– Då måste vi vara klara eftersom vi är med och arrangerar U21-EM. Både invigningsmatchen och finalen ska spelas på vår arena, säger Bengt Madsen.

Med två första spadtag tagna istället för ett borde väl projektet snarare ligga lite före tidplanen nu…?

/Tobias Christoffersson