Sommarens nya transferfönster gör arbetet ännu svårare

Publicerad 26 juni 2013

Om mindre än två veckor öppnar det fyra veckor korta svenska transferfönstret. Tidigare år har det varit öppet fram till
månadsskiftet augusti/september. Men i år är det nyordning!
Bara mellan den 15 juli och 11 augusti har svenska klubbar från och med i år möjlighet att förstärka spelartruppen eftersom vi är i ”mid-season”, spelar vår-höst. Sedan slås transferfönstret obörnhörligen igen för oss. Bommat och stängt!
Så här är läget i majoriteten av Europas ligor: De som spelar höst-vår har rätt till tolv veckors transferfönster undersommaren, eftersom det är ”off-season” för dem. Deadline för övergångar är då den 31 augusti.
Men nu får vi ta skeden i vacker hand eftersom majoriteten av klubbarna i Allsvenskan och Superettan var emot våra tankar att kunna möta eventuella försäljningar i slutet av transferfönstret med egna inköp. Nu är den möjligheten stängd.

Vi i Malmö FF har motsatt oss denna nyordning sedan de första tankarna väcktes. Vi vill att våra fyra veckor undersommaren ska anpassas till övriga Europa, såtillvida att vi också har en rimlig möjlighet att förstärka truppen om någon spelare väljer att lämna oss i slutskedet av det europeiska transferfönstret. Det är just då som många transfer sker. Vi tycker att svensk fotboll vunnit på detta och gör så fortfarande.
Den minnesgode kommer ihåg vad som skedde i slutet av augusti så sent som förra året, då Mathias Ranégie precis innan fönstret stängdes gick till Italien. Då hade vi redan kontrakt med Tokelo Rantie som omedelbart kunde gå in i truppen.

Inför säsongen gjorde vi därför en förutseende planering bland annat med tanke på förändringen av sommarens transferfönster. Vi skrev kontrakt med både Erik Johansson från Gais, som kan spela både innerback och mittfältare, och med Emil Forsberg från GIF Sundsvall, som kan användas både som mittfältare och anfallare, av bland annat den anledningen, så att vi hade fullgoda alternativ om vi skulle mista spelare nära inpå transferfönstrets stängning.

När detta skrivs har vi ännu inte fått några konkreta förfrågningar om spelare. Fotboll är färskvara, vi vet att många är och tittar på våra spelare, det finns ett intresse i grunden, men de konkurrerar så klart med andra spelare också. När man pratar med folk runt omkring känns det som om det inte finns speciellt mycket pengar i omlopp för transfers. Det finns vissa europeiska klubbar som har det genom rika ägare som då satsar och får pengar in i systemet, medan andra har rätt så stora hål att täcka i den övriga verksamheten.Vi i Malmö FF tror på det lag vi har. Vi måste jobba vidare med att utveckla det, ett ungt utvecklingsbart lag och vi hoppas att vi kan bli bättre på så sätt. Det är vårt huvudfokus!

det är glädjande att vår ungdomsavdelning uppmärksammas internationellt. Zackarias Faour född 1998 har erbjudits kontrakt med Manchester Citys akademi. Han är en pålitlig målspruta och anfallsspelare. I fjor gjorde han 20 mål på 35 matcher i P15-laget.
Som alltid vid övergångar ser man det med blandade känslor. När det handlar om unga spelare vill vi vara försiktiga, vi vill helst att de stannar i vår välrenommerade akademi så att de förhoppningsvis tar en plats i vårt A-lag och sedan den vägen vidare ut i proffslivet. Men när man får fram väldigt talangfulla spelare som får ögonen på sig, som nu Manchester City, kombinerat med att det finns ett intresse från föräldrarna. När föräldrarna, som är viktiga för barnen i den här åldern, är för detta och vi också kan bli ganska så väl kompenserade så är det svårt att stå emot. Jag tror generellt att man ska vara mycket försiktig att bryta upp spelare i den åldern från sin trygga hem-, skol- och klubbmijö. Ännu en anledning att lägga ner än mer resurser på att utveckla vår egen akademi.
Vi har även fått möjligheten att låta två av våra ungdomstränare till deras akademi under en vecka i studiesyfte och för inspiration. Förhoppningsvis kan de här kontakterna med Manchester City kunna leda till någon form av vidare samarbete.Zackarias är en egen MFF-produkt sedan unga, unga år, som många ungdomsledare, som har haft med honom att göra, kan vara stolta över när han i dag nåttden status att en storklubb som Manchester City vill köpa honom.

/Per Ågren

 

Texten kommer ifrån matchprogrammet, Avspark som producerats inför morgondagens match mot BK Häcken.
Läs hela Avspark här