Sommarakademin blev en succé

Publicerad 05 juli 2011

Skolorna har tagit sommarlov och de skånska fotbollsspelarna har många lediga dagar att fylla. Det bästa sättet att fylla dem är med Sommarakademin som drivs av MFF Ungdom, i alla fall om du frågar spelarna själv.

Under sommaren 2011 genomför MFF Ungdom för första gången Sommarakademin, en sommarfotbollsskola med fokus på både kvalitet och glädje. Det övergripande målet med Sommarakademin är att inventera spelarna runt om i Skåne och på så vis förbereda oss så bra som möjligt inför de uttagningar vi har till Fotbollsakademin under vintern.

Fotbollsakademin är MFFs samarbete med Malmö Stad som rör fotboll under högstadiet med träning i MFFs regi på skoltid varje dag. Det är väldigt viktigt för oss att få in spelare med rätt karaktär att vilja och orka träna fotboll i den utsträckning som krävs.

En plats på Fotbollsakademin är en unik chans till en högklassig fotbollsutbildning i åldrarna 13-16 och då gäller det att platserna ges till spelare som har rätt förutsättningar att ta till sig det vi har att lära ut. Genom att titta på spelare i P11-P12 varje sommar är vi väl förberedda när dessa sedan söker till akademin året de fyller 13. Utöver den rena scoutingbiten är det även ett ypperligt tillfälle för oss att sprida MFFs goda varumärke till pojkar runt om i Skåne som hör av sig till oss vill prova på hur de är att vara en del av Malmö FFs ungdomsfotboll.

220 spelare
Tidigt i processen fylldes kvoten av spelare vi kan ta emot i Sommarakademin. 220 spelare är aktiva under veckorna 25 och 26 och dagarna består av träning på förmiddagen, en lugn femkamp efter lunchen och sedan matcher på eftermiddagarna. Mellan träningar och matcher hinner vi även visa upp vår fina hemmaborg, Swedbank Stadion, besöka Fotbollsakademin och mycket mer. Ett uppskattat inslag var såklart när Markus Rosenberg, Daniel Andersson och Jimmy Durmaz besökte oss för autografskrivning den första veckan. Sen blev det lika uppskattat när Dardan Rexhepi, Ivo Pekalski och Agon Mehmeti besökte spelarna födda 1999 den andra veckan. 

Hög kvalitet
Inför 2012 kan vi möjligen utöka antalet i viss utsträckning, men vi är inte beredda att tumma på den höga kvalitén som finns bland våra instruktörer för Sommarakademin. Varje träningsgrupp består av 20 spelare och leds av en av klubbens instruktörer tillsammans med en av våra P15-spelare. Denne agerar som hjälptränare och kan även ställa upp för spelarna och svara på frågor om hur det är att spela i MFF. Utöver det sköter Janne Möller och Tobias Uddenäs målvaktsträningen.

Just kvaliten på instruktörerna är det som säkerställer att det hela tiden är ordning och reda och att spelarna får en massa tips med sig hem från träningar och matcher i MFFs regi. Detta utan att tumma på glädjen som alltid måste finnas med i grabbarnas fotbollsträning, men som inte får övergå i flams vilket kan vara en lurig balansgång i många fall.

Bra prestationer
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att debutåret för Sommarakademin blev något av en succé. Vi är riktigt nöjda med att ge alla spelare med himmelsblått hjärta en riktig chans att visa upp sig och lära känna MFF från insidan. Vi fick se många riktigt bra prestationer och höra många härliga skratt på stadionområdets träningsplaner.

För många spelare är detta enda chansen att få visa upp sig i MFF och då känns det fint att kunna ge alla en känsla av att man lärt sig något, en delaktighet i klubben och mycket glädje med sig hem från Sommarakademin.

Text: Andreas Georgson