Slutresultat: 1-1.

Publicerad 13 maj 2003

Matchen är slut, 1-1, ett resultat ÖIS ska vara mycket nöjda med. Den här matchen borde, skulle MFF ha vunnit.

(Ett mindre fragmentariskt, ja rent av sammanhållet matchreferat ligger nu ute under Senaste matchreferat.)

På stopptid har Rosenberg en möjlighet och Hasse Mattisson ett nickläge i straffområdet efter förarbete av Rosenberg.

Två minuter kvar av odrinarie tid: ÖIS-hörna… Asper räddar.

Yngesson i stolpen med 3 minuter kvar efter att Chanko hittat Rosenberg, som ännu en gång lirkade sig loss och hittade ”Ante”. Det är som förgjort…

81 minuter ett gyllene läge. Hasse Mattisson vinner bollen på mitten och vänder spelet snabbt: hittar Rosenberg, som håller undan och avancerar och i sin yur når Yngvesson löpande in från vänsterkanten. Yngvesson har bra skottläge men sämre vinkel och bollen smiter utanför högra stolpen.
Minuten efter ännu bättre chans! närHöiland helt på egen hand avancerar in i straffomårdet, drar och slänger in bollen. Mot Yngvesson som är listig och nickar i backen – bollen studsar upp och just utanför vänstra stolpen…

Med dryga kvarten kvar att spela har MFF-spelövertaget gått i stå något. Några farligheter har inte skapats på en stund, även om de himmelsblå ännu dominerar. Men ett litet vakuum har uppstått, och det brukar inte vara bra. I 78:e minuten byter Concha av Erik Johansson.

MFF dominerar matchbilden med en härlig anfallsvilja. Inte så mycket sammanhängande anfall, men hela tiden initiativ och löpvilja från spelarna. Och bra tempo. I 59e minuten har Erik Johansson bra skott från mittplan, minuten efter en bra hörna av Bergström. Det blir en ny hörna från andra hållet av Mattisson, Last styr undan med dubbelräddning och täckning. Viss kalabalik i straffområdet… farligt igen. Två minuter senare hittar Erik Johansonn speed och slitstyrka på högerkanten och trycker sig förbi sin bevakning som fäller honom. Solkklar varning.

I 64e minuten byter Lolo Chanko av Kristian Bergström, minuten senare en Öis-kontring, som sånär blir riktigt farlig, men småningom offside.

I 53e minuten skarpt läge för MFF. Olof Persson bryter högt och gör ett långt, bra uppspel till Yngvesson, som till vänster springer till sig bollen och från sin ÖIS-bevakning. Rosenberg är på väg ini straffområdet och på väg att bli spelbar i friläge – Yngvesson har att välja mellan att passa och gå själv… och tyvärr blir det ett mellanting. Men en bra chans till för MFF. Tre minuter senare slår Rosenberg ett farligt inspel från kortlinjen, bollen passerar genom straffområdet, men ingen kommer åt den.

Andra halvlek är igång, och MFF-anfallarna är på språng direkt, först Yngvesson, sedan Rosenberg. Den senare fälls och det blir frispark i bra läge igen. Strax innan paus utgick rätt osynlige Jeffrey Aubynn, och ersattes av Mentor Zhubi, som hamnar i bra skottläge efter ett kvickt ÖIS-anfall. Skottet över.

Första halvlek
35 minuter: Efter ett bra ÖIS-anfall vänder MFF-spelet, Yngveson targetspelar framstående och hittar upplöpande Rosenberg som spelar in bollen igen, och en ÖIS-back tvingas till en bakåtnick som går farligt nära mål.
40 minuter: Mattisson får snedträff när han ska lägga in bollen i straffområdet i offensivt läge och öis kan kontra. Olof tvingas stoppa bryskt och får varning.
42 minuter: Jon-Inge Höiland lyckas tråckla sig loss från två öis-are på högerkanten men fälls – frispark 8 meter utanför straffområdet till höger. Bergström slår den fint mot Höilands skalle, men Dick Last räddar. Farligt. Igen. Ny MFF-farlighet strax efter när Elanga hittar Erik Johansson som dribblar, rycker in i straffområdet och gör inspel mot Rosenberg.

30 minuter: MFF har tänt till! Det är go och tempo i laget, som börjar ta över mittfältet, ja, matchen. Hasse Mattison har arbetat sig in i matchen, och hans framspelning till Erik Johansson är upphovet till en frispark när Erik fälls tio meter utanför straffområdet. Frisparken blir farlig: Mattisson slår den, och Daniel Majstorovic är framme och stöter. Anfallarna löper bra – och kvällsolen har tittat fram…

I 25:e minuten stångar Andreas Yngvesson in kvitteringen efter ett långt uppspel bakifrån som Dick Last till synes missbedömer.

Minuten efter har MFF en farlig hörna.

Tidigare efter ledningsmålet: I elfte minuen är 0-2 nära då ÖIS har sin första hörna. En nickskarv ställer Mattias Asper, men Kristian Bergström agerar räddande ängel och nickar bort bollen på mållinjen.
I 17e minuten gör Höiland en bra uppstöt och inlägg från högerkanten, vilket än så länge är symptomatiskt: när MFF kommer fram är det på kanterna. Örgryte stänger till försök till speluppbyggnad på mittplan, först längre upp i banan kan MFF få till några passningar centralt.
Efter 20 minuter biter ÖIS sig fast lite, men till slut kan MFF kontra och sätta lite tryck mot ÖIS-målet.

0-1 efter 5 minuters spel
MFF tappar bollen på mitten, Örgryte rinner igenom lätt och Afonso i straffområdet klipper till direkt han får möjligheten innan han hinner attackeras.

Precis innan had MFF en första farlighet med Markus Rosenberg och Joseph Elanga inblandade.

Efter sju minuter MFF-frispark i farligt läge just utanför straffområdet till höger. Olof Persson skjuter över.

Mulet med risk för regn, friskt sval, fuktig vårluft – sådana de meteorologiska förhållandena inför avspark på Malmö Stadion.

Tom Prahl i matchprogrammet: ”Nu stundar två hemmamatcher som har lite ”måstekaraktär” över sig om vi vill har lite fastare mark under fötterna. Det berömda blåstället, som är blåare än våra matchtröjor, måste på. Fokus på spel och spelidé måste vara total. ( – – – ) Förmågan att hålla kvar bollen i anfallsläge ska vara bättre än sist och förmågan att vinna 50-50-dueller ska vara till vår fördel. Till sist måste tron på att vi kan spela bra och vinna vara orubbad. ( – – – ) Det är i motvind som en drake lyfter…”

MFF:s startelva:

Mattias Asper – Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Olof Persson, Joseph Elanga – Erik Johansson, Jon Jönsson, Hasse Mattisson, Kristian Bergström – Markus Rosenberg, Andreas Yngvesson.

Ersättare: Louay Chanko, Matias Concha, Jussi Nuorela, Joakim Nilsson, Lee Baxter.

Örgrytes laguppställning:

Dick Last – Edwin Phiri, Valter Tomaz Jr, Marcus Dahlin, Robert B-Bärkroth – David Marek, Markus Johannesson, Robin Ganemyr, Jeffrey Aubynn – Afonso Alves, Paulinho Guará.

Ersättare: Thorainsson, Prytz, Fredholm, Zhubi.