Skolor med MFF:s fotbollsprofil återigen i betygstoppen

Publicerad 30 juni 2023 i MFF i Samhället,Nyheter,Ungdom

Malmö grundskoleförvaltning presenterade förra veckan skolresultaten för stadens avgående nior. På listan över gymnasiebehörighet inför höstterminen återfanns två skolor där Malmö FF bedriver fotbollsprofil i topp.
– Det känns underbart och väldigt viktigt, säger Per Ågren sportchef och värdegrundsansvarig för MFF ungdom.

Listan över gymnasiebehörighet toppades av Malmö idrottsgrundskola, som har sina lokaler på stadionområdet. Nästan 98 procent av eleverna på skolan som nyligen slutade nian var behöriga till gymnasiet inför hösten 2023.

– Det känns underbart och väldigt viktigt, säger Per Ågren.

Det var 2005 som Staffan Tapper tillsammans med Richard Ohlqvist började implementera fotbollsutbildning i den dagliga skolverksamheten på Lorensborgsskolan, ett stenkast ifrån Eleda Stadion. Det blev startskottet till den idrottsprofil vi ser idag.

– Och de hade en viktig princip som vi har fortsatt att följa – ligger du inte i linje med dina studier, så kommer du inte ut och tränar fotboll. Det gör att eleverna försöker ligga i linje med skolarbetet och få godkända betyg så att man kan komma in på gymnasiet, säger Per Ågren.

Representanterna för fotbollsutbildningen och för skolverksamheten för en tät dialog med varandra för att kunna backa upp och stötta eleverna. Det finns också en sportmentor, Paul Übelacker, som fungerar som en länk mellan träning och skola, lärare och tränare.

– Han hjälper eleverna hitta de rätta verktygen för att lyckas både i klassrummet och ute på planen.

Toftanässkolan är också en av skolorna där Malmö FF har fotbollsutbildning. Skolan hamnade på en tredjeplats när det kommer till gymnasiebehörighet inför höstterminen – där 94 procent av de avgående niorna var behöriga till gymnasiet.

– Det är något vi är väldigt stolta över. Vi vill ju inte bara göra dem till bra fotbollsspelare utan vi vill göra dem till bra människor också, säger Per Ågren.


huvudpartners

officiella partners