Skolfotboll mot rasism geonomförde träning

Publicerad 28 november 2013

Under måndagen genomförde Skolfotboll mot rasism en fotbollsträning i kombihallen på Stadionområdet. Under dagen deltog cirka 200 sjätteklassare. Lagen bestod av en blandning av tjejer och killar från olika klasser och skolor. Allt för att eleverna skulle knyta så många nya kontakter som möjligt.

Träningen bestod egentligen av fotbollsmatcher mellan de mixade lagen där varje match pågick i åtta minuter. Träningen skedde under ledning av Malmö FFs ungdomsledare med hjälp av ett antal lärare från de deltagande skolorna. I år är det första gången Skolfotboll mot rasism genomförs och träningsdagen såg ut att flyta på utmärkt.

Det fungerade förträffligt. Alla skolor tog sig hit. Elever och lärare var här och hade jätteroligt. Vi samlade alla, de hade aldrig träffats tidigare och så kommer de in här i komibhallen och blir ett. Det var helt magiskt, berättar Gustavo Nazar ansvarig för Relationer och Likabehandlingsfrågor i Malmö Stad.

Under detta det första året av Skolfotboll mot rasism deltar sjätteklasser från fyra olika skolor. Men tanken är att Skolfotboll mot rasism ska växa och nå ut till många fler sjätteklassare.

– Det långsiktiga målet är att alla skolor i Malmö som har sjätteklassare ska vara med. Då pratar vi väldigt lång sikt. Vi kommer att bygga det här genom att utöka med någon skola varje år. När det här året har gott sätter vi oss naturligtvis ner med våra samarbetspartners och skolorna för att utvärdera vad som varit bra och mindre bra med året. Utefter detta kommer vi sedan att finslipa detaljerna. Men grundkonceptet känns väldigt rätt och bra. Där frågorna som rör diskriminering, mobbing, våld, rasism och liknade frågeställningar diskuteras, förklarar Peter Åhlander från MFF i samhället och ansvarig för Skolfotboll mot rasism.

200 elever tränade alltså under måndagen fotboll i kombihallen under ledning av Malmö FFs ungdomsledare och trots en hög ljudnivå lyckades ledarna styra upp matcherna på ett förträffligt sätt. Eleverna sprudlade av glädje och energi.

– Glädjen hos barnen är fantastisk att se. Det är något man tar med sig. Det verkar som att barnen njuter av möjligheten att få komma hit till Stadionområdet. Att besöka oss i Malmö FF är något barnen njuter av och vi njuter lika mycket. Jag vill även passa på att framhålla våra ledare som under dagen gjorde ett fantastiskt jobb. Ledarnas och barnens engagemang skapar en fin glädje, avslutar Peter Åhlander.

/ Filip Skog