Ska du högst upp måste du vilja träna hårt

Publicerad 22 maj 2011

När Daniel Andersson mötte pressen efter matchen mot Örebro hade han ett kylförband på ena benet. På något sätt kändes det passande. Inte för att man vill att Danne ska ha ont, utan för att det stämmer in på hans karaktär.

Som han själv uttryckte det när han blev inbjuden av en klubb i Fotbollsnätverket att köra teknikbana med deras yngre killar:

– Det är inget för mig, men ställ dit en lyktstolpe som jag kan springa ned.

Samtidigt undrar man ändå försiktigt hur det är med kroppen?
– Inga problem. Jag har lite ont hela tiden här och där, men det är absolut inga problem. Det är bara att köra på.

Det är förmodligen den inställningen som gjort att Danne nu passerat 400 matcher i MFF och dessutom hunnit med en sväng om 250 matcher i Italienska Serie A. Och även om han skojar om tekniken så finns den där, det är uppenbart när man ser honom ute på plan. Lägger man till hans 74 landskamper är det inte många svenska fotbollsspelare som har samma meritlista.

– Talang har många, men det är huvudet som avgör. Vilken inställning man har till att träna. Jag tränade mycket på egen hand när jag var yngre. Många spelar ju för att det är roligt, och det är inget fel i det, det är viktigt att man tycker det är roligt med fotbollen. Men ska du högst upp måste du vilja träna hårt. Annars tar det stopp på vägen, det lovar jag.

Påbörjat tränarkurs
Själv har Danne påbörjat en tränarutbildning och hjälper till lite med knattarna hemmavid. Vi börjar prata om man som ungdomstränare kan påverka killarna till att få den viljan och motivationen?

– Lite sitter det nog i personligheten. Men har man tränare och ledare med stort engagemang kan man säkert väcka den. Som tränare har man ett stort ansvar. Har man inte engagemang är det svårt att tro att killarna ska få det.

Drivet och hungern
För 16 år sedan tillhörde Danne den yngre generationen som slog sig in i A-laget bland de mer rutinerade rävarna. Idag känner han igen sig i de yngre killarna som kommer upp och får prova på att träna med seniorerna.

– Vi har ett bra U19-lag i MFF. Det är många bland dem som får vara med och träna då och då. Som Simon Kroon, Tobias Lewicki, Dino Islamovic och Filip Helander. Klart att jag kan känna igen mig i dem när jag ser drivet och hungern. Det är det som krävs. Att man hela tiden vill förbättra sig.

Full laddning
Och apropå den där vinnarskallen. Nu väntar derby och HIF. Förra gången de var på besök var i Supercupen i mars. Då slutade det med vinst för Helsingborg. Man undrar ju hur mycket den sitter i när vi nu är framme i maj?

– Den matchen har jag lagt bakom mig, svarar Danne så bestämt att jag misstänker han fortfarande är irriterad över resultatet. Man behöver ingen annan motivation än att vi möter HIF. Det kommer bli full laddning på alla ben.
Som sagt, inställning och vilja sitter i huvudet. Och i Dannes fall garanterat även i benen.

Text: Per Welinder

Läs mer inför matchen mot HIF i senaste numret av Avspark. I detta nummer kan man bland annat läsa om:

*Intervju med Ivo Pekalski
*Viktig information till alla derbybesökare
*Håkan Jeppssons krönika
*Intervju med Roland Nilsson
*För vi har slagit ut Inter…
*Conny saknar bara SM-guld

Klicka här för att ladda ner Avspark (pdf 11MB)