Sexhundra mötte laget på första träningen ***Uppdaterad med bilder***

Publicerad 04 januari 2010

Det var fullt längs sidlinjerna i Kombihallen när MFF gjorde sitt första träningspass 2010. Efteråt två intressanta nyheter från Roland Nilsson: spelarna är i riktigt bra form och – Daniel Andersson tar steget ner och blir mittback.

”Ut med Malmö! Ut med Malmö!” – det uppfordrande rop som efter riktigt storartade segrar brukar uppmana laget att komma in på plan igen och ta emot fler hyllningar. Idag hördes det vid pass 17.05 utanför Kombihallen på Stadionområdet, där cirka tvåhundra supportrar samlats för att hälsa MFF välkomna till ett nytt år och en ny (för)säsong. Laget kom ut, efter att just tagit första stegen på årets första träningspass inne i hallen, och möttes av fyrverkerier som lyste upp och jubel och applåder som värmde i januarimörkret.

Miljan på väg in efter fyrverkerierna

Tillbaka in till träningen återvände ett gäng påtagligt glada spelare med ljusa ansiktsuttryck, inalles 23 av truppens för närvarande 25. Markus Halsti och Jeffrey Aubynn var båda med på förmiddagens fystester, men kände av förkylningssymptom och fick lämna återbud till året första möte med boll och publik. Med var däremot Miljan Mutavdzic, tillbaka efter den korsbandsskada som raderade hans fjolårssäsong efter succédebuten i premiären mot Häcken. Miljan tar det än så länge lugnt med spelet, men är annars med i fotbollsträningen helt och hållet. På skadesidan noteras också att Pontus Jansson har problem med ett knä och startar försäsongen med försiktighet, medan Niklas Hansson träget fortsätter kampen för att komma tillbaka från sin korsbandsskada, idag med enskilda övningar bredvid plan.

Gott om folk kring planen

Cirka sex hundra åskådare fyllde upp längs Kombihallens sidlinjer och fick se MFF genomföra ett lättare pass med boll. Som vanligt hög mys- och mingelfaktor vid detta första pass i Kombihallen, som nu blivit en liten tradition, när allsköns supportrar, åskådare och himmelsblå tillskyndare fylkas igen för att se en ny säsong an. På plan följdes några enklare passningsövningar av en övning med inlägg och avslut som gav publiken lite intressant att titta på. Jubel till varje boll i nät, extra mycket till bland andra Robin Nilssons läckra språngnick och Daniel Anderssons ännu läckrare nick i krysset. Edward Ofere inledde säsongen med ett inte alldeles finkalibrerat skott tiotalet meter över mål, men följde upp desto snyggare med ett listigt studsande markskott under aktuell målvakt. Träningen avslutades med en stunds tvåmålsspel på halvplan med sexmannalag plus målvakt.

Uppvärmning för målvakterna

Efter avslutad träningspremiär mötte Roland Nilsson upp för några frågor. Det första han kunde berätta var att hans intryck av spelarnas form är mycket gott.
– Det var förvånansvärt bra resultat på fystesterna idag! Spelarna har skött sig väldigt bra under ledigheten och har hållit sig i form. Nu slipper vi att köra extra fys eller löppass för att kunna komma upp i nivå att träna fotboll; spelarna är redo sätta igång fotbollsträningen direkt, sa Roland Nilsson.
Förklaringen är att truppen enkelt uttryckt gjorde en del av försäsongsträningen redan i november, och att spelarna sedan hållit igång mer under ledigheten. Detta inte minst som en anpassning till den tidigarelagda seriestarten; Allsvenskan drar igång mellan två och tre veckor tidigare än normalt, för MFF med premiären mot GAIS borta redan den 15 mars.

Rolle tog sig tid och svarade på frågor efter träningen

Roland berättade också om en stor förändring i truppen inför säsongen: lagkapten Daniel Andersson kommer att ta steget ner från det centrala mittfältet till position som mittback, ett beslut efter moget övervägande och inte minst efter samråd med Daniel, förstås. (Den hyfsat minnesgode kommer ihåg att Daniel gjorde ett ”gästspel” som mittback under en del av säsongen 2006.)
– Daniel är trygghet, Daniel står för trygghet i laget. Det ska bli intressant att se honom i den positionen.
Roland Nilsson utesluter härmed emellertid inte behovet av nyförvärv till backlinjen.
– Ska man se till idealet att ha två spelare på varje plats, så saknar vi fortfarande en vänsterback och en mittback.

Under dagen har också offentliggjorts att Hans Gren lämnar klubben och posten som assisterande tränare, läs mer om det i separat artikel på hemsidan. Roland berättade efter träningen att ”jakten” på en ny assisterande är igång och beräknas ta upp till ett par veckor.

Rolle instruerar spelarna

Resten av veckan kommer att ägnas åt fler tester och lite lättare ”komma-igång”-fotbollsträning under tre förmiddagspass tisdag, torsdag och fredag. Fotbollsträningen är tills vidare förlagd till Kombihallen, men såfort temperaturen lägger sig på ett par plusgrader är det konstgräset vid Stadiongatan som gäller.

Tobias Christoffersson