Sex hundra såg första bollpasset

Publicerad 10 januari 2008

…eller var det rentav fler? Trångt var det i alla fall kring konstgräsplanen inne i Kombihallen när MFF gjorde sin första träning med boll för året. De nya tränarna ledde truppen genom några passnings- och spelövningar, och efteråt fick de nya spelarna sina tröjor.

Efter två dagar av fystester och teori- och informationspass efter måndagens komma-igång-pass var det så dags för MFF:s första fotbollsträning 2008. Förlagd till publikvänlig tid 18.00 i Kombihallen uteblev inte uppslutningen; minst sex hundra personer kantade konstgräsplanen, kring vilken kvällen till ära till och med kravallstaket satts upp. Två ungdomslag tränade färdigt medan spelarna värmde upp lite, några banderoller vecklades ut längs ”sargen” och i hallens nordvästra hörn hade en lite klack slagit rot och återkom med jämna mellanrum med sång och ramsor. Att de varit saknade och efterlängtade under uppehållet och att stödet och det förnyade förtroendet är starkt kan inte ha gått någon i MFF-truppen förbi under kvällen.

Fem över sex satte Roland Nilsson och Hans Gren igång träningen. Spelarna delades upp två och två och fick slå raka markpass till varandra. Två tillslag, ta emot med ena foten, passa med andra, en övning som sedan byggdes på i ett par steg, bland annat till tre tillslag; ta emot och flytta bollen i sidled med första tillslaget, bollen bakom ryggen med hälen tillbaka i sidled och så pass. Efter en stund gjordes en övning tre och tre med en spelare i mitten som mötte bollar från de två andra, också denna övning i några varianter. Inga konstigheter, men såhär första gången på länge är ju precis allt kul att se på. Denna del av träningen varade i cirka tjugo minuter.

Sedan konades en kvadratisk yta upp på planen och sex spelare tilldelades västar, tre röda, tre blå.
De flesta spelarna radade upp sig längs kanterna, medan västspelarna och några till jagade runt på ytan. Västarna byttes med täta mellanrum enligt ett system som väl gick ut på att man fick dra på sig väst när man på något sätt missat, men närmare vilka regler som gällde förblev oklart åtminstone för undertecknad. Strunt samma, övningen såg ut som ett bra sätt att öva känslan på snabba one touch-passar såväl med smarta skarvar på små ytor som blicken för lite längre, öppnande bollar. Även denna övning pågick i knappt tjugo minuter, och avslutades med att Niklas Skoog straffades med tio armhävningar av Roland Nilsson…

Den avgjort mest sevärda delen av träningen kom i sista övningen, som såg ut som en utvidgad variant av den som just genomförts. Nu tre lag, röda och blå på samt västlösa längs kanterna och på en större kvadratyta. De längs väggarna tycktes mest fungera som väggar, medan flera tillslag var tillåtna för spelarna i rörelse på ytan. Detta gav dessa spelare chans att visa prov på sin bollbehandling och även att utmana så smått; samtidigt vreds tempot och intensiteten upp lite och därmed kom det också lite press och klipp i brytningarna. Det blir ofrånkomligen så i början av säsongen att man följer de nya spelarna mer uppmärksamt, och därvidlag var det roligt att se 17-årige Jiloan Hamad visa prov på snabb uppfattning och teknik, några fina pass från Jeffrey Aubynn men också goda takter av under 2007 till IFK Malmö utlånade mittbacken Niklas Hansson. På de små ytorna var det naturligtvis också omöjligt att inte åter hänryckas av magin i Labinot Harbuzis fötter.

Kvart över sju var själva träningen slut. Spelarna joggade ner, och sedan var det dags för en liten ceremoni på ”innerplan”: de nya spelarna skulle symboliskt få sina tröjor med sitt nummer på. De fyra:
Jeffrey Aubynn som fick nummer 11.
Agon Mehmeti som fick nummer 24.
Jiloan Hamad som fick nummer 26 och
Dejan Garaca som fick nummer 35 (Jonas Sandqvist har till årets säsong ”bytt upp sig” till nummer 1).

– Det är roligt att det kommer så många och tittar, och trevligt att visa upp laget så här i början av säsongen, sa Roland Nilsson efter träningen.
Vad var syftet med dagens träning?
– Idag hade vi en lättare träning, där vi började känna på bollen lite igen. Många av spelarna har inte varit ute på en fotbollsplan i november, så det här passet var mest till för att få in fotbollsrörelserna lite igen. Det kommer nog att vara många småömma kroppar under helgen.
Vad händer nästa vecka?
– Vi skruvar upp träningen lite, men tar det fortfarande rätt försiktigt. Sedan, vecka tre – då kör vi på!

Bland frågorna som ställdes till MFF-tränaren efter träningen kom åter de om truppens sammansättning och storlek, och Roland Nilsson vidhöll att truppen ses över fram till månadsskiftet. För närvarande består den av 25 utespelare och 2 målvakter.
– En trupp på 24-25 man har vi diskuterat. Det kommer att bli väldigt tätt mellan matcherna under vårsäsongen, 11 matcher under april och maj. Då kommer vi nog inte att kunna spela med samma lag särskilt ofta.

Det var alltså första fotbollsträningen, med mycket folk och hög stämning i Kombihallen. Vars inomhusluft ännu inte vibrerade av den där speciella återseendets glädje och de där morgonrosiga men elektriska förväntningarna som uppblandade med de huttrade utandningsångorna på Heleneholms IP hör de första träningsmatcherna till. Det här var mer en happening, en avslappnad och förutsättningslös samling för en första titt. Ännu inget på spel. Men snart.

/Tobias Christoffersson

Fotnot: På torsdagens träning var alla spelare närvarande utom Daniel Andersson och Behrang Safari som är på turné med landslaget, Jimmy Dixon som nyss varit sjuk och Junior, som nu är hemkommen från Brasilien men kört annan träning idag. Nyopererade Joakim Nilsson syntes vid kanten av planen.