Serieledning inom räckhåll

Publicerad 13 juli 2002

Kronprinsessan fyller kvartssekel, men på Stadion jagar MFF sin sjätte raka viktoria. Vinst mot Sundsvall = serieledning.
– Det hade varit jättestort, tycker Tom Prahl.

Målvakter: Lee Baxter, Mattias Asper.
Försvarare: Matias Concha, Jussi Nuorela, Gudmundur Mete, Mikael Roth.
Mittfältare: Erik Johansson, Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Andreas Yngvesson, Brian Steen Nielsen, Joseph Elanga, Peter Sörensen.
Anfallare: Niklas Skoog, Peter Ijeh, Mats Lilienberg.

Då Daniel Majstorovic är avstängd kommer Jussi Nuorela äntligen – efter licensstrulet och den därigenom föranledda utflykten till Silkeborg – att få göra allsvensk debut, i övrigt får sannolikt samma manskap som bärgade segrarna mot Halmstad och Örebro fortsatt förtroende. MFF har hållit sig skadefritt en vecka till, och på träningarna har Prahl inte sett några tecken på att den fina formen är på väg bort. Dock verkade han inte översvallande glad efter segern mot Örebro.

– Som tränare blir man aldrig helt nöjd, det kan man nog inte bli. Passningsspelet kunde ha varit bättre emellanåt, och vi släppte till lite för många målchanser. De senaste två matcherna har varit jämna – vi kunde ha förlorat mot HBK och vid 1-1 mot Örebro stod matchen och vägde. Vi har flyt just nu, men vi kan inte räkna med att Peter Ijeh alltid är där och trycker in en boll. Samtidigt ska man ju förstås inte gnälla. 4-1 mot Örebro var ett bra resultat: vi vann och vi vann komfortabelt, säger Tom Prahl.

Gästande GIF Sundsvall kommer till Stadion med förhoppningen att förbli obesegrade på bortaplan, och kan väl tänkas satsa på att slå vakt om det poäng de ”har” när domaren blåser till spel. Formen ser lite knackig ut för laget, innan VM-uppehållet bärgades första hemmasegern mot Djurgården, men sedan omstarten har det blivit bortapinne mot Norrköping (0-0) och så bottennappet 0-1 hemma mot Kalmar.

– Det faktum att Sundsvall är obesegrade på bortaplan är anledning nog att ta dem på största allvar. De spelar 4-5-1 i försvar och 4-3-3 i anfall och satsar säkert på vassa kontringar. Men från mötet med Halmstad ifjol minns jag ett ganska spelskickligt lag, så jag tror ändå på en ganska öppen match, säger Tom Prahl.

Sedan ifjol har den allsvenske tränarveteranen Anders Grönhagen – nu i Elfsborg – ersatts av två nya och kanske lite främmande fåglar för svensk fotboll: Rosenborg-skolade norrmannen Per Joar Hansen med assistans av irländaren Patrick Walker.
– De har väl satt en del prägel på Sundsvall. 4-3-3-spelet enligt norsk modell med tre centrala mittfältare.
Har den i allsvenskan mindre vanliga uppställningen föranlett några speciella taktiska överväganden?
– Lite grann vad gäller vår defensiv, men ur försvarssynpunkt är det ganska enkelt att organisera sig mot 4-3-3-uppställningen. Och offensivt tänker vi bara på att spela vårt eget spel, säger Tom Prahl.

Denna gång är det Andreas Yngvessons tur att ställas mot sina gamla lagkamrater och det är bara att hoppas att han kan göra en göra en lika bra match som Niklas Skoog gjorde mot sitt gamla lag Örebro. En av profilerna i Sundsvall är Andreas ex-kollega i anfallet Cain Dotson, som dock ännu väntar på första målet. Per Joar Hansen tog från hemlandet med sig två spelare till årets upplaga av GIF Sundsvall, anfallaren Öyvind Svenning och mittfältaren Tommy Bergersen. Den senare leder för närvarande den interna skytteligan på – två mål. Sammanlagt har giffarna hittills i år bara mäktat producera sju.

”För varje seger rycker en förlust närmare”, menade Niklas Skoog efter ÖSK-matchen. Prahl å sin sida försöker att inte tänka i sådana banor, utan koncentrerar sig på att vaska fram ny motivation och hunger till varje match. Och inför matchen mot Sundsvall finns en morot som inte går av för hackor:
– Vinner vi vet vi att vi går upp i serieledning i morgon kväll. Det hade varit jättestort.

/Tobias Christoffersson