Senaste nytt om våra landslagsspelare

Publicerad 27 augusti 2002

Mattias Asper och Viktor Bergstrand. Båda är målvakter, båda spelar i Malmö FF och båda representerar Sverige. Här kommer lite information om tidigare matcher samt nya.

Källa:svenskfotboll.se

Herr: Augustimatcher inte Sveriges likör:

Träningslandskamper i augusti* bjuder av någon anledning sällan på bra svenskt spel. Årets bortamöte med Ryssland var inget undantag. Slutresultatet 1-1 var smickrande ur svensk synvinkel. Zlatan Ibrahimovic satte kvitteringen i fjärde övertidsminuten sedan Mattias Asper (i mål efter paus) räddat Sverige från ett större nederlag.

– Ryssland var totalt sett bättre än oss idag. De uppträdde som ett lag och det syntes att många av deras spelare var väldigt taggade, sa Lasse Lagerbäck.

Sverige inledde matchen optimistiskt för att snart falla tillbaka, efter halvtidsvilan var det periodvis riktigt skralt spel från de svenske.
– Vi tappar bollen alldeles för lätt och vi gör det i sådana lägen som ryssarna är bra på att utnyttja, sa Lars Lagerbäck till Radiosporten efter matchen och fortsatte med en delförklaring,
– Kanske beror det på att vi inte förberett oss optimalt. Vi har visserligen gått igenom hur ryssarna agerar men man ska helst hinna träna lite på det också.
– Det gör vi normalt men har inte hunnit med det den här gången när samlingen var så pass kort.
Kvitteringsmålet var dock ett lysande svenskt undantag – Kim Källström direktskarvade ett uppspel i djupled till Zlatan Ibrahimovic som behärskat rullade in 1-1. Ett ”gratisläge” för samme Ibrahimovic kort före paus var i övrigt det enda i chansväg som Sverige skrapade ihop.

Ryssland satte förmodligen någon form av rekord för antal byten. Nye förbundskaptenen Valerij Gazzajev kom till match med en 29-mannatrupp och han lyckades sånär använda varenda en i den. Tolv (!) byten gjorde Gazzajev, låt gå för att det första – i den andra minuten – var ett ”Kalle Anka-byte”. Mångårige landslagstjänaren Viktor Onopko avtackades på detta sätt inför hemmafansen när han efter blott en minuts spel byttes mot Smertin.
Alla byten till trots så tilltog det ryska övertaget alltmer. Magnus Hedman sattes inte på några värre prov i den första halvleken men när Asper tagit över hettade det till åtskilliga gånger. Mattias fick svara för tre-fyra riktigt kvalificerade ingripanden när Semak, Kerzjakov och Pimenov öste på. En gång tvingades Asper kapitulera, Kerzjakov nickade in 1-0 sedan Mattias lämnat retur på Semaks skott.
Ryssland var betydligt rörligare än Sverige och man ställde om till anfallsspel betydligt effektivare.
– Vi får inte till vårt grundspel idag, menade Lagerbäck som det skrala spelet till trots tyckte att matchen varit nyttig:
– Det är oerhört nyttigt att få känna på den här typen av östeuropeiskt motstånd, inte minst med tanke på deras försvarsagerande.
Sett överlag kan Sverige förbättra snart sagt varje moment i spelet jämfört med denna match. Det krävs sannolikt för seger i Riga om två veckor när EM-kvalet inleds.
21 augusti 2002 19.00 (17.00 svensk tid)
Lokomotivstadion, Moskva
Ryssland-Sverige 1-1 (0-0)
1-0 (55) Kerzjakov, 1-1 (90) Ibrahimovic

Sverige: 1 Magnus Hedman (12 Mattias Asper 46) – 2 Olof Mellberg, 3 Andreas Jakobsson (14 Michael Svensson 46), 4 Johan Mjällby (Nils-Eric Johansson 66), 5 Teddy Lucic – 6 Tobias Linderoth – 7 Niclas Alexandersson, 8 Anders Svensson (16 Kim Källström 76), 9 Andreas Andersson – 10 Rade Prica (15 Pontus Farnerud 56), 11 Zlatan Ibrahimovic.
Svensk varning: Ibrahimovic (89)

Ryssland: 1 Sergej Ovtjinnikov (12 Ruslan Nigmatullin 46) – 2 Gennadij Nizjegorodov (Vjatjeslav Dajev 46), 3 Jurij Kovtun, 7 Viktor Onopko (4 Aleksej Smertin 2 [15 Jevgenij Aldonin 46]), 5 Sergej Semak (21 Denis Popov 56), 6 Sergej Ignasevitj (13 Nikolaj Olenikov 68), 7 Igor Janovskij (16 Igor Semsjov 59), 8 Rolan Gusev (19 Ruslan Pimenov 35), 9 Dmitrij Chochlov (17 Dmitrij Loskov 46), 10 Vladimir Besjtjastnich (22 Aleksandr Kerzjakov 36), 11 Denis Laktionov (18 Andrej Karjaka 22 [20 Andrej Arsjavin 75]).

Domare: Eric Poulat, Frankrike. Ass. domare: Daniel Bequignat och Nelly Viennot, båda Frankrike. Publik: 20.000

U21 herr: Svensk 3-1-förlust i Moskva:

Trots tidig ledning på Torpedostadion i Moskva förlorade det svenska U21-landslaget genrepet, inför kommande EM-kval, mot Ryssland med 1-3 (1-1).
En tidig skada på anfallaren Johan Elmander och ett oerhört aggresivt ryskt spel tog efterhand målmässigt knäcken på Torbjörn Nilssons manskap.
– Bara att erkänna vi var lite chockade över det starka ryska spelet med ett effektivt kortpassningsspel vilket passade vårt mittfält illa, menade förbundskapten Nilsson.

Eftermiddagsmatchen på Torpedostadion inleddes annars hyfsat av det, på några platser, ganska orutinerade svenska laget.
Det första konstruktiva svenska anfallet gav också resultat direkt. Backen Mikael Dorsin spelade i den åttonde minuten upp bollen på vänsterkanten. Forwarden Lasse Nilsson fick bollen och klackade elegant bollen till Feyenoordproffset Johan Elmander som i sin tur iskallt sköt bollen förbi Gaboulov i det ryska målet.
Den följande kvarten var också enda sekvensen under matchen som hemmalagets spel darrade något. Men på fem minuter tappade dock svenskarna, genom två olyckliga händelser, både sitt spel och egentligen också matchen.
Först nickade målskytten Elmander olyckligt ihop med en rysk försvarare och tvingades senare byta och i den 21:a minuten kvitterade också ryssarna genom Koudriasjov.

– Elmanders skada gjorde att vi tappade ett antal viktiga procent i vårt anfallsspel, analyserade Torbjörn Nilsson som fick se sitt lag tappa minut för minut men ändå komma undan med 1-1 inför pausen.

Sverige lyfte tillfälligt sitt spel några minuter in på andra halvlek när lagdelarna stundtals började fungera. Två snabba mål på nio minuter mitt i halvleken förstörde dock dagen för svenskarna som hann presentera en verklig landslagsdebutant under den avslutande halvtimmen. Frölundas forward Arash Talebinejad gjorde riktigt debut i blågult – eftersom han inte ens spelat i pojklandslaget tidigare.

– Bara att konstatera att vi förlorade mot ett för dagen mycket bättre lag, konstaterade Torbjörn Nilsson om ryssarna vilka bytte in hela tio spelare under matchen.
För ryssarna var det här enda matchen inför EM-kvalspelet och samtliga spelare i truppen slet naturligtvis som djur för en plats i kommande U21-landslag.
För Sverige får istället devisen om ett ”dåligt genrep…” plockas fram.
Nästa gång, 6 september, gäller det Lettland i Riga – och brinnande allvar!
21 augusti 2002 15.00 (13.00 svensk tid)
Torpedostadion, Moskva
Ryssland-Sverige 3-1 (1-1)
0-1 (8) Johan Elmander, 1-1 (21) Dmitrij Koupriasjov, 2-1 (66) Igor Lebedenkov, 3-1 (73) Roman Pavloutjenkov
Sverige: Andreas Isaksson – Mikael Antonsson, Richard Henriksson, Per Nilsson, Mikael Dorsin – Babis Stefanidis (Johan Andersson 66), Stefan Ishizaki, Jon Jönsson (Stefan Ålander 79), Alexander Farnerud – Johan Elmander (Jon Lundblad 26), Lars Nilsson (Arash Talebinejad 59).
Varning Sverige: Alexander Farnerud (68)
Ersättare: John Alvbåge – Fredrik Stenman, Stefan Ålander.
Domare: Valerij Vialitjka, Vitryssland

P18/84: 1-1 i första norgemötet:

Sverige fick nöja sig med 1-1 i det första mötet av två med Norge. Gästerna kvitterade i slutminuterna av matchen i Kungshamn.

Sverige svarade för en fantastiskt fin första halvlek och kunde gå till halvtidsvila i ledning. Någon fortsättning på det fina spelet bjöd dock inte svenskarna efter paus, istället var det norrmännen som tog över helt. Slutresultatet får anses rättvist.
På torsdag möts lagen åter, på Strömsvallen i Strömstad kl 13.30.
20 augusti 2002
Kungshamnsvallen, Kungshamn
Sverige-Norge 1-1 (1-0)
1-0 (19) Bovar Karim, 1-1 (86) Erik Bertelsen
Sverige: 12 Alexander Zachrisson – 2 Billy Berntsson, 4 Ndiwa Lord-Kangana, 5 Fredrik Stoor, 11 Valentino Lai (8 Eddie Moussa 65), 13 Rasmus Lindgren, 14 Gabriel Petrovic (9 Peter Nyström 65), 15 Martin Smedberg, 16 Nadir Benchenaa (10 Samuel Holmén 74), 17 Bovar Karim, 18 Björn Runström.
Varning Sverige: Lord-Kangana (25) Publik: 700

P18/84: Repris i Strömstad

Historien upprepade sig när Sverige och Norges P18-landslag under torsdagen möttes på Strömsvallen i Strömstad. Liksom i tisdagens match i Kungshamn tog Sverige ledningen medan norrmännen utjämnade. Efter det uteblev fullträffarna och resultatet blev därmed detsamma som i tisdags, 1-1.
22 augusti 2002
Strömsvallen, Strömstad
Sverige-Norge 1-1 (1-1)
1-0 (9) Bovar Karim, 1-1 (18) Daniel H. Brøndberg.

P18/84: EM-kval på Gotland:

Förbundskapten Roland Larsson har nominerat 16 spelare till det svenska P18-landslag som spelar EM-kvalturnering på Gotland den 5-9 september. Truppen kommer att kompletteras med ytterligare två spelare.

P17/85: Startelvan mot Slovakien:

I dag spelar det svenska P17/85-landslaget sin första match i den årliga turneringen i Tjeckien. Förbundskapten Peter Gerhardssons pojkar möter ikväll Slovakien. Matchen spelas över 2×40 minuter, och fyra byten plus målvaktsbyte är tillåtet. Sveriges startelva är klar, och ser ut som följer: