Seminarie – vad kan idrottsrörelsen göra för att motverka våld mot kvinnor?

Publicerad 22 november 2013

Måndagen den 25e november arrangeras seminarie på Swedbank Stadion. Ämnet är vad idrottsrörelsen kan göra för att motverka våld mot kvinnor? Moderator och föredragshållare är Sydsvenskans sportchef Anja Gatu.

”Idrotten förtjänar att bli tagen på största allvar. Ingen annan folkrörelse påverkar så många människor i vårt land. Därför är det viktigt att diskutera den ur andra perspektiv än rent resultatmässiga.” – Anja Gatu.

Den 25:e november är FN:s internationella dag för att motverka mäns våld mot kvinnor. Enligt en omfattande rapport från WHO från i år har 35 % av alla kvinnor i världen erfarenhet av fysiskt och/eller sexuellt våld och det mesta av våldet sker i partner relationer. Hur kan vi i Malmö reagera på dessa förödande siffror?
En viktig insats mot våldet är att utmana normer och värderingar som förespråkar mäns och kvinnors olika roller och förutsättningar. Malmö stad tillsammans med organisationer från det civila samhället anordnar seminariediskussioner och paneldebatt kring vad idrottsrörelsen kan göra för att påverka de värderingar som är en av orsakerna bakom våld mot kvinnor. Föreläser gör Sveriges Kvinno- och tjejjourers förbundssekreterare Olga Persson om arbetet på nationell nivå, maskulinitet- och idrottsforskaren Jesper Fundberg om sin forskning på området och Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu om sin syn på machokulturen inom idrotten. Seminariet avslutas med paneldiskussion och mingel.

Arrangörer är: Malmö stad, RFSL Rådgivning, ABF Malmö, Malmö mot Diskriminering, Malmö FF, UN Women Malmöförening, ATIM Kvinno- och tjejjour, HabitatQ och FemCenter.

Tid: Måndag 25e november, kl 13 – 17.
Plats: Mediacenter (Ingång 27), Swedbank Stadion