Seger för U21 mot HIF

Publicerad 12 augusti 2008

Ett betydligt mer meriterat Malmö FF blev minst ett nummer för stort för HIF i kvällens U21-derby. Siffrorna skrevs till 2-0 vilket var rejält i underkant.

Robin Nilsson 91 min

Harrlett! MFF vann U21-derbyt mot HIF och gjorde det därtill på ett mycket övertygande sätt. Slutresultatet 2-0 var klart i underkant sett till spelövertag och chanser i matchen; 4-0 eller om man ska vara generös kanske 5-1 hade bättre indikerat hur det såg ut på plan. Nu var det en stark U21-elva MFF presenterade, bestående av endast A-truppsspelare, men sett till medelåldern var det nog ingen större skillnad lagen emellan.
– Vår bästa match, vid sidan av bortamatchen mot Ängelholm och hemmamatchen mot TFF, konstaterade en nöjd Leif Engqvist efteråt.
Skönt att få snabb revansch på förra veckans bortaförlust mot TFF, skönt att ta chansen att knappa in på U21-seriens topp, och någonstans också skönt med friska, positiva vindpustar mot de moln som ruvat sedan i söndags.

HIF hade sina farligheter och några bra chanser, men det var MFF som dominerade spelet i stort sett rakt igenom matchen.
– Vi vågade spela idag! Vi spelade genom mittfältet precis så som vi vill spela, i både A och U21, säger Leif.
MFF visade onekligen upp många prov på spelskicklighet, från många fötter, och vid sidan av spelet genom mittfältet hittade även en hel del vällavvägda uppspel från backlinjen rätt.

Efter några bra anfall och en dubbelmålchans för Edward Ofere i 17:e minuten – först frispelad av Agon Mehmeti, sedan avslut efter bra skott av Jimmy Touma – tog MFF ledningen i den 19:e genom Agon Mehmeti. Vackert frispelad till höger av Rick Kruys lade han efter en skottfint bollen förbi målvakten vid första stolpen – ett högkaratigt avslut. Ytterligare två minuter senare fick Agon ett nytt friläge, framjobbat av Kruys, i ungefär samma vinkel, men den här gången skruvade sig avslutet från mål. I samma minut nytt hett läge för Agon efter framspelning av Touma, med bra skott utanför av Kruys på målvaktens retur.

Och så vidare… MFF spelade ut ordentligt och producerade fler lägen och målchanser, flera anfall startande i säkra brytningar och snabba, bra uppspel. Första halvleks enda HIF-chans efter ett grovt misstag i MFF-backlinjen – också det enda i sitt slag i matchen. Sex minuter in i andra halvlek hann Ofere bränna ännu en fin chans efter att ha löpt in perfekt i straffområdet på en lång boll från Gabriel, men dessbättre var efterlängtad nätkänning för Eddie bara minuten bort. Han tog själv emot uppspelet, bollen kom ut till Kruys på högerkanten som slog ett fint inlägg för Ofere att säkert nicka in till vänster i målet.

2-0 till MFF och framspelningarna till båda målen av Rick Kruys, som utan att glänsa stort stod för en mycket bra insats som offensiv central mittfältare.
– Han blev jättetrött på slutet, men Rick var riktigt bra idag i nummer 10-rollen, man ser att det finns mycket i honom. Han kom in i rätt positioner, hade mycket boll mellan motståndarens mittfält och försvar och är svår att ta bollen ifrån, säger Leif Engqvist, som i ett lag där alla gjorde bra ifrån sig också framhöll Jimmy Dixons insats i backlinjen och Gabriels comeback efter skada som vänsterback med lagkaptensbindeln.
– Man måste berömma Jimmy idag. Han vinner mycket och slår många bra passningar. HIF försökte med sina instick som de brukar, men Jimmy och Jasmin var oftast först. Gabriel gör alltid sitt och sprider med sin inställning bra stämning som lagkapten.

Det riktigt lyste om Gabriel att han var spelsugen efter det rätt långa skadeuppehållet; han såg ut att ha roligt på plan och gjorde dessutom en riktigt bra match som vänsterback med säkert spel och många initiativ. Men det var spelaren framför honom det kanske lyste allra mest om ändå idag, särskilt i andra halvlek.
– Jimmy Touma får bäst betyg idag. Han är fullkomligt lysande, säger Leif, och det är svårt att ha en avvikande mening.
Han var bra i första halvlek, men ägde i första halvan av andra. Utmaningar, framspelningar, crossbollar, rörlighet, kantbyten – en fröjd att skåda. Inblandad i mycket, men också mycket nära ett totalt sologenombrott i 56:e minuten, när han bröt in i straffområdet och där dribblade sig loss från alla HIF:are i närheten.

Mycket bra match också av Agon Mehmeti och – de missade chanserna undantagna – Ofere, och modigt, stabilt mittbacksspel av Jasmin Sudic. Till slut också ett kort men välsmakande inhopp av Muamet Asanovski på högerkanten.

I allt en stark seger och en njutbar match av U21-laget, med många små och stora glädjeämnen.