Seger för Malmö FF:s juniorer i slutspelet

Publicerad 29 september 2007

***Uppdaterad med fakta och kommentarer*** MFF är klara för kvartsfinal i JSM-slutspelet efter en riktigt tuff match mot Mjällby borta i första omgången. Listerlänningarna pressade de himmelsblå framtidsmännen till förlängning, men under extratiden visade sig MFF starkare och vann till slut med 5-3.

Agon Mehmeti, Adam Weiszewski.

Bänk: Max-Ludwig Gustafsson(mv), Hamid Alamin, Viktor Dahlgren, Benjamin Olofsson, Gurij Baqaj, Sebastian Nilsson Lalezaar

Med tolv minuter kvar att spela på ett regnruskigt Strandvallen stod det 3-2 till hemmalaget, och MFF:s juniorer riskerade efter en svängig och händelserik åttondelsfinal att åka ur SM-slutspelet redan i första matchen. MFF förde spelet, ägde bollen mest och var det bättre laget matchen igenom, men Mjällby mötte de himmelsblå kvaliteterna med obändig kampvilja och en tändning utöver det vanliga på sin hemmaplan.
– Så är det alltid här, alltid. De går på en oerhörd vilja och inspiration och det är de värda beröm för. Det blev precis så tufft och hårt som jag förväntat mig. Vi kände att vi var det bättre laget hela tiden, men de lyckades kriga sig till en match där vi fick det svårt. Vi hade det bästa spelet, men vi slarvade också och var inte riktigt på tå, säger Leif Engqvist på väg hem mot Malmö igen efter en tripp till nordost som höll på att sluta illa.

Mjällby tog ledningen efter elva minuter, men MFF kvitterade i tjugonde genom Adam Weiszewski, som nickade in bollen vid bortre gaveln efter inlägg från högerkanten av Elvir Biberic.
– Stundtals hade vi bra spel idag. Särskilt när vi kommer runt på kanterna och får slår inlägg, då är vi jättebra. Försvarsspelet var väl sådär. Som helhet inte en av våra bättre matcher.
Ett ett stod sig i paus, och tre minuter in i andra halvlek tog MFF ledningen på hörna genom mittbacken Jasmin Sudic, som slängde sig fram och tryckte in en boll som studsade ut efter att Agon Mehmet nickat.

Kampen på Strandvallen gick vidare, och tjugo minuter senare övergled den i gulsvart favör.
2-2 på en drömträff av Mjällbys Wayne Johansson, som sköt från 30-35 meter, bollen ribba in. 3-2 åtta minuter senare, och de minuter som det nu inte var så många kvar av fortsatte ticka. Dessbättre bara fyra stycken – innan MFF med elva minuter kvar av matchen nådde en kvittering. Elvir Biberic gjorde från central position ett instick till Agon Mehmeti, som rundade målvakten och rullade in bollen.

I matchens slutskede hade lagen varsin bra chans till 4-3, Mjällby med nick utanför på hörna och MFF genom ett distansskott i kryssribban av Agon Mehmeti – men ordinarie speltid fick kompletteras med 2×15 minuters förlängning. Och i förlängningen var det MFF som visade sig starkast och Mjällby tröttast. MFF dödade matchen på sju minuter. 4-3 efter fyra, och igen var det Agon Mehmeti som gjorde mål. En bra målskytt måste förstås ha näsa för mål – men en haka kan också vara bra ibland. Mjällbymålvakten missade ett inlägg, bollen studsade på Agons hakspets – och vidare in i mål!
Tre minuter senare spelade Agon fram Baris Hümmet i straffområdet och Baris avslutade med ett skott invid närmsta stolpen. Två mål på tre minuter, den smällen hämtade sig inte Mjällby ifrån, och slutresultatet skrevs 5-3.

En match som kan visa sig karaktärsdanande för MFF:s framtidsmän. Inte nog med Mjällbys krigare, vädret bjöd på lite extra motstånd också. Regn och rusk och en efterhand allt lerigare och mer tungsprungen plan. Många var rejält trötta under förlängningen, och det var nog tur att ungdomsmatcherna tillåter fria byten.
– Jag tror det blev åtta byten. många spelare fick spela på ovana positioner, till exempel spelade Elvir Biberic mittback. Adam Weiszewski som vi bytt ut tidigare fick komma in igen, som yttermittfältare, säger Leif Engqvist, som förstås var nöjd med sitt lags prestation.
– Det är jäkligt bra av oss att vända på 2-3 och vinna. I en sån här match ser man vilka som står upp, är kalla och fortsätter trots att det är svårt.

Matchens man i MFF: Agon Mehmeti med två mål och två framspelningar.
Matchens syndabock: Jasmin Sudic, som blev utvisad i början av förlängningen tillsammans med en Mjällbyspelare efter att ha hamnat i bråk. En matchs automatisk avstängning lär följas av fler.

Med segern över Mjällby är MFF klara för kvartsfinal i JSM-slutspelet. Kvarten spelas (preliminärt) hemma nästa helg, och för motståndet svarar segraren i matchen Häcken-Djurgården.