Se bra, höra bra

Publicerad 31 januari 2008

Att man på en svensk fotbollsarena skall kunna se och höra bra borde ses som en självklarhet. Dock är verkligheten idag en annan.

På Swedbank Stadion kommer man både att se bra och höra bra.

Allt eftersom olika processer gällande projekteringen på Swedbank Stadion blir klara så finns det information att delge alla intresserade.

Här presenteras senaste nytt gällande ljus- och ljudanläggningen.

Se bra
Oavsett var man sitter eller står på Swedbank Stadion skall man kunna se bra. Det finns inga dåliga platser eftersom arenan är kompakt, saknar skymmande pelare och det är nära till planen.

Till hjälp finns dessutom två storbildsskärmar på vardera 36 kvadratmeter placerade på båda kortsidorna samt över hundra TV-monitorer i olika utrymmen.

Swedbank Stadion kommer att ha en ljusanläggning som uppfyller UEFA:s krav på 1400 lux. Motsvarande krav för TV-sända allsvenska matcher idag är 800 lux. Detta når man genom att mellan 160-170 armaturer på 2000 watt placeras i underkant, framkant av taket. Swedbank Stadion kommer dessutom att vara förberedd för eventuella ytterligare framtida krav gällande ökat antal lux.

Höra bra
Som besökare på Swedbank Stadion kommer ljudupplevelsen att bli något helt annat än man som fotbollsbesökare i Malmö är van vid. Förutom det faktum att Swedbank Stadion blir en kompakt arena med nära till planen kommer den att rymma en modern ljudanläggning med totalt mer än 100 högtalare av varierande storlek och spektra vilket ger ett jämnt, brett och bra ljudregister.

Beräkningar från professionella ljudkonsulter med erfarenhet från stora arenaevenemang visar att det kommer att skilja max 1,45 decibel mellan nedersta och översta raden på Swedbank Stadion.