Sanna Kullberg om frustration, tålamod och dansk trygghet

Publicerad 25 april 2024 i Dam,Nyheter

Lagkapten Sanna Kullberg tar oss igenom de två tuffa inledande veckorna av Elitettan – om frustration, tålamod och hur vårt danska nyförvärv kommit tillrätta i laget.

Sanna Kullberg.

Det är fyra dagar sedan MFF spelade 0–0 borta mot IFK Kalmar i Elitettans andra omgång. Lagets första poäng efter den tunga 0–4-förlusten mot Umeå IK i premiären på Eleda Stadion.

– Hela Kalmar-matchen känns dessvärre som en besvikelse där vi i princip hade 95 procent av bollinnehavet och skapade många målchanser sista tredjedelen. Det kändes definitivt som en förlust när slutsignalen gick. Tittar vi i efterhand är det tydligt att vi gör mycket rätt, men vi brister i detaljerna. Det handlar om alltifrån att en sista passning hamnar på rätt fot eller att en spelare tar en touch för mycket innan ett avslut. Vi måste lära oss av detta till kommande matcher, säger lagkapten Sanna Kullberg.

Försäsongen har påverkat

Mittbacken medger att laget haft en tuff säsongsinledning och att självförtroendet inte är på topp efter en inspelad poäng på två matcher.

– Vi har gått in med inställningen att vi vill vara med och fajtas om topplaceringarna men har inte riktigt kommit tillrätta spelmässigt. Vi har inte hittat rätt balans oss spelare emellan och individuellt kommer vi inte upp i nivå. Det är många, inklusive jag själv, som underpresterar och vi hjälper inte varandra att vara så bra som vi kan vara, säger Kullberg och fortsätter:

– Inledningen speglar också försäsongen, dels med tränarbytet, samt att det inte har stämt under tre månader som gjort att vi inte kunnat arbeta för att vara redo för den här seriestarten. Det tar tid att bygga ihop en trupp som jobbar åt samma håll och drar åt samma riktning. Det är synd, vi har potential i truppen och mer att ge. Vi kommer att peaka längre fram, frågan nu är om vi kan peaka snabbt nog för att vara med i toppen som förväntat. Det är en tuff serie och det måste vi ha respekt för.

”Det kommer lossna”

Med sin rutin från Damallsvenskan och lagkaptensbindel runt armen är Sanna Kullberg en nyckelspelare både på och utanför planen. Hon är väl medveten om att hon behöver föregå med gott exempel när resultaten nu gått emot laget.

– Det handlar om att skapa ett lugn i gruppen, att avvärja den frustration som bildas. Vi måste tro på det vi vill jobba mot och framför allt uppmuntra varandra till att fortsätta våga. En yttermittfältare måste exempelvis våga ta duellerna och utmana sin spelare även om man misslyckas nio av tio gånger, då den tionde gången kan leda till mål. Det är lätt att bli frustrerad när man misslyckas, men vi måste visa att har varandras rygg och är modiga ute på plan. Och tålamodet. Det kommer lossna, vi måste bara fortsätta jobba hårt och lita på att Jonas och Maxim gör allt för att vi ska vara så förberedda som möjligt.

För en vecka sedan skrev den landslagsmeriterade danska målvakten Kathrine Larsen på för MFF.

– En rutinerad målvakt och en väldigt fin person. Hon har varit lätt att få in i gruppen och såklart skönt att hon fick hålla nollan direkt i sin debut. Hon inger en trygghet och är en kommunikativ målvakt med goda egenskaper. Jag är övertygad om att hon kommer bli en viktig del i laget, både på plan men med sin rutin även utanför.

MATCHINFORMATION

Sunnanå SK – Malmö FF
Fredag 26 april 19:30
Electrolux Home Arena

Matchen sänds Expressen Livesport och Sydsvenskan.

huvudpartners

officiella partners