Sammanfattning av medlemsmötet

Publicerad 27 november 2012

Gårdagens medlemsmöte gav en snabb sammanfattning av hur året sett ut för hela Malmö FF, där allt ifrån framgångarna på ungdomssidan till ekonomin presenterades. Trots det missade guldet på herrsidan poängterade MFF:s ordförande Håkan Jeppsson att 2012 varit ett bra år för Malmö FF och att vi går mot ljusare tider.
– Vår placering de senaste tre åren tillsammans med Europa League-gruppspelet är det bästa på 22 år, berättade Håkan Jeppsson.

Efter att några mindre filmer från 2012 rullat klart på storbildsskärmen intog MFF:s medlemsansvarig, Peter Åhlander, podiet och hälsade alla varmt välkomna genom att summera året och berätta att nästa år drar igång den 14 januari med den numera traditionsenliga öppna träningen och att årets första match blir den 15 februari då Malmö FF tar emot Odense.

Talare nummer två var Malmö FF:s ordförande, Håkan Jeppsson, som berättade att styrelsens bedömning är att det sportsliga resultatet 2012 är godkänt och valde att speciellt lyfta fram MFF:s framgångar på ungdomssidan där U17:s och U21:s båda guld stod ut lite extra.

Med bara några veckors distans till den snöpliga förlusten uppe på Råsunda är det lätt att stirra sig blind på det missade guldet men Håkan Jeppsson betonade istället att MFF:s placeringar de senaste tre åren tillsammans med Europa League-gruppspelet är de bästa på 22 år och att klubben är inne i en positiv trend.

Jeppsson var nöjd med att MFF ökade sina publiksiffror och passade samtidigt på att tacka för allt stöd från läktarna, hemma som borta, och talade sig sedan varm om MFF-karavanen upp till bortamatchen mot Elfsborg och hur Borås, och Borås Arena, för en dag färgades himmelsblått.

Efter Håkan Jeppsson gick Malmö FF:s VD, Per Nilsson, upp och talade om MFF:s ekonomi och att Malmö FF inte håller tillbaka på satsningen till den sportsliga organisationen men att alla avdelningar inom MFF måste tänka över sina utgifter. ”Det gäller att få ut maximalt utan att riskera den ekonomiska balansen”, som Per Nilsson uttryckte det.

Per Nilsson berättade sedan att Malmö FF kommer att gå upp emot 15 miljoner kronor minus och att det främst beror på att många företag, precis som MFF, upplever en svår tid just nu. Inför säsongen räknade Malmö FF med större intäkter från samarbetspartners än vad som till slut kom in.

Per Nilsson noterade dock att Malmö FF fortfarande är den idrottsklubb i Sverige som drar in mest pengar och att klubben är oerhört nöjd med det. En annan stor sak som hände 2012, och som kommer påverka ekonomin på sikt, är att Malmö FF gick från att äga 25 procent av Swedbank Stadion till 75 procent, en investering som, över längre tid, kommer att hjälpa MFF spara in pengar på hyra och ränta.

Rikard Norling intog sedan podiet och berättade att han ser fram emot nästa års utmaning i kvalet till Europa League och att han hoppas laget kommer att ha stor nytta av den kunskap de fick med sig från det senaste Europaäventyret. Rikard Norling gick sedan igenom säsongen från period till period med nedslag i några enskilda matcher där han berättade vad som gick bra respektive dåligt. Han avslutade med att prata om att klubben just nu befinner sig i en spännande tid med många unga spelare på väg uppåt och att det viktigaste nu är att knyta till sig nyckelspelarna i truppen med utgående kontrakt, något som dock inte är enkelt på dagens spelarmarknad.

Slutligen gick Malmö FF:s ungdomsansvarig, Mats Engqvist, upp och sammanfattade deras år med sin första mening: ”Vi har haft ett fantastiskt år!”. Mats Engqvist berättade att det inte bara var U17 och U21 som gjort ett bra år utan att även U19 gick till semifinal och att MFF skördat framgångar ännu längre ner i åldersklasserna. ”Vi har vunnit mycket i år, men vi ska vara så här bra!”.

Engqvist berättade sedan om ”Den himmelsblå vägen” som är en mall för hur ungdomssektionen ska arbeta i allt ifrån träning och stretching till kontakten med föräldrar och spelare. Slutligen fick åhörarna en genomgång av hur ungdomssektionen arbetar när de plockar in nya spelare till klubben och hur de slussas in i de olika akademierna.

Därefter följde en frågestund innan Peter Åhlander åter greppade mikrofonen, tackade för ett bra möte och hälsade alla välkomna på årsmötet den åttonde mars.