Sagt efter matchen – en hel del faktiskt

Publicerad 30 maj 2011

Roland Nilssons sista match blev ironiskt nog mot sin gamla vapenslagare Pep. Även denna gång drog han det längsta strået. Roland valde dessutom att hålla sin presskonferens på engelska som en respektfull gest mot katalanen. Frågorna efteråt handlade dock inte så mycket om matchen utan mer om avskedet.

Roland Nilsson om matchen
– Jag tycker att vi startar matchen bra och det var också det vi pratade om innan matchen. Vi ville inte ge Halmstad chansen att komma in i matchen för vi vet att de är ett skickligt lag, framför allt deras offensiva kvalitéer. Vi tar initiativet från början och har bollen mycket på deras planhalva precis som vi bestämt. Vi ville pressa tillbaka dem så att om de skulle vinna bollen så skulle de ha en lång väg till vårt mål. Det fungerade bra i första halvlek förutom en liten period i mitten. Fint mål av Daniel Larsson och efter det så kontrollerar vi matchen på det sättet att vi vet att Halmstad måste framåt. Två noll kan man tro dödar matchen men samtidigt så vet man att det är riskabelt att tro att en match är vunnen med en halvlek kvar.
Halmstad har visat tidigare att man kan komma tillbaka igen efter underlägen. Vi går ut till andra halvlek fast beslutna att göra ett tredje mål och när vi gör det så känner vi att nu behöver vi bara se till att hålla detta. Jag är nöjd med hur vi spelade och nöjd med att vi gjorde som vi sagt. Det här var en viktig seger för klubben.

Pep om matchen
– För oss är det tufft naturligtvis eftersom vi åker ur cupen men också för att vi står inför en situation som är bland de svåraste i fotboll, nämligen att vi gör det vi skall och vi spelar bättre och bättre för varje match men vi vinner inte. Varje misstag vi gör straffas vi direkt med ett mål och det gör inte det hela enklare. Jag är faktiskt glad idag för jag ser vad jag vill se, inte resultatmässigt men spelmässigt. Vi är en liten klubb men vi spelar som ett stort lag. Vi hade mycket boll och trots att vi möter de svenska mästarna så ger vi inte upp utan försöker. Vi har många unga spelare som vågar ha bollen och som tar ansvar. De känner att de kan och det stärker dem. Jag är glad att spelarna är fokuserade och spelar så här i ett så svårt test som Malmö. Vi såg ett högre tempo och ett bättre passningsspel än tidigare. Tyvärr gör vi inga mål idag men det berör på att Daniel Andersson och Markus Halsti gör en fantastisk match tillsammans i backlinjen. Jag är stolt över spelarna. Andra halvlek är bättre från vår sida när vi markerar Jeff. Då får Malmö svårare att hitta sitt spel. Vi har mycket boll vilket är naturligt eftersom det är vi som måste fram och göra mål.

Efter den sedvanliga presskonferensen så kom frågorna som handlade om allt annat än matchen. Vilket var naturligt.

Rolle om hur det känns nu efter sista matchen?
– Det känns lite, hur skall man säga, ledsamt naturligtvis men samtidigt är jag glad att vi vinner den här matchen. Det var viktigt för klubben. Man har varit med gruppen nu i många år så det blir ett bra tillfälle att säga adjö. Det känns bra att vi skiljs åt nu och att alla får några dagars vila och vara med familj och vänner.

Tänkte du något på det under matchen?
– Nä då var det fokus på vad som hände på planen.

Var det känslosamt i omklädningsrummet efteråt?
– Ja det blir det men så är det. Spelare och tränare kommer och går. Det här är ett jäkla gott gäng man lämnar och det finns mycket kvar att hämta i de här killarna. Många unga killar.

Om du skulle sammanfatta de här åren?
– Jag är väldigt nöjd med vad jag har presterat. Jag fick chansen att börja om med ett lag och göra förändringar. Ta bort lite spelare som var trötta och få in lite färskt blod. Att kunna jobba med de yngre spelarna och lyfta dem. Det tar lite tid naturligtvis samtidigt som våra nyckelspelare försvann en efter en så då var det tungt. Men vi jobbade på och hade en idé och den har vi fullföljt och det såg vi förra året vilken succé det blev. Spelarna vet vad som krävs att ligga där. Lite annorlunda i år eftersom vi är regerande mästare för motståndarna ser på oss på att annat sätt i år. Det syns på spelarna att de inte är färdiga utan att de vill mer i år. Det skall bli kul att följa utvecklingen.

Vad är du mest stolt över?
– SM-guldet står högt men framför allt den utvecklingen av spelarna som varit. Ungtupparna som kommit in och jobbat hårt, utvecklats och blivit viktiga kuggar i laget. Det lovar gott inför framtiden.

Om din egen utveckling?
– Det är klart att man utvecklas och lär sig saker hela tiden. Hur man skall tackla olika spelare och spelsystem. Det här är en process som ständigt går framåt. Det måste man vara med och ta in. Hur mycket man måste förändra sitt eget lag jämfört med vad man gjort innan.

Om den tuffa tiden senhösten 2009?
– Det är klart att det var tufft då men samtidigt kände jag att jag hade klubbens stöd. Man visste att det var en förändring som tog tid. Det är klart att det hade varit skoj om man kunde få allt att fungera på en gång men det tar tid. Framför allt om man har med unga spelare att göra.  

Om att det kommer en ny tränare mitt i säsongen?
– Jag tror det kan bli bra med en ny röst i omklädningsrummet för det gör att alla spelare måste visa upp sig och ta sig i kragen och bevisa att de är duktiga fotbollsspelare om de vill vara med.

Om Rikard Norling?
– Intressant och spännande att se vad han kan göra med den här truppen

Har du pratat med honom?
– Nej men jag har sagt att om han vill så står jag till förfogande

Om vad som händer nu?
– Presskonferens imorgon i Köpenhamn och sedan första träningen den 20 juni. Jag kommer att flytta till Köpenhamn, dels av skatteskäl men också av sociala skäl. Man måste bo och följa med vad som händer i staden.