Sagt efter matchen

Publicerad 08 september 2011

Det var en besviken Rikard Norling som äntrade den blå baracken bakom västar ståplatsläktaren där presskonferenserna numera hålls på Strömvallen. ”En match vi kunde och kanske skulle vunnit”. Läs Norlings kommentarer på den samlade journalistkårens frågor.

Din syn på matchen Rikard Norling?
– Ja vad skall man säga? En match som vi känner att vi kunde och kanske till och med borde vunnit med tanke  på att vi ändå förde matchen. Åtminstone ute på plan. Sedan fick vi kanske inte till det i närheten av deras mål och det är en stor anledning till att vi inte får till ett bättre resultat. Och det är lätt att tro att spelarna inte springer på det sätt som man förväntar sig om man är himmelsblå i själen men faktum är att det är just det som Gävle gör så bra. De tillåter oss helt enkelt inte att få upp tempot och har vi inte den udden när vi kliver in i sista tredjedelen så blir det som det blir idag. Sedan när de får ett mål, med straffen som kommer som en blixt från ovan så blir de inte sämre på det. Vi fick kämpa mot både Gävle och regn idag.

Ni har mycket bollinnehav men skapar väldigt få heta chanser?
– En del är ju att komma runt på kanterna men de gör det bra och kommer ut väldigt snabbt. Det är genomtränat hur de sätter pressen och sedan när vi skall forcera nio spelare med målvakten på det här snabba underlaget. Det spelar ingen roll om vi ställer om snabbt det är nio spelare som är där på plats så de gör det bra och vi måste göra det exceptionellt bra. Idag får vi inte till det i just den delen

Håller du med om att det såg nonchalant ut? Bolltapp på mittplan och klackspark i straffområdet.
– Nä det tycker jag inte. I straffområdet om man börjar med det så måste man ibland prova att klacka för att öppna upp ett försvar. Att göra det oväntade som ger oss ett övertag. Det har jag ingenting emot. Att en spelare tappar boll på mittplan i ett halvprekärt läge är inget en spelare gör med flit. Gör han det så spelar han inte mer för mig. Jag tror att alla vet att man kan tappa bollen och det är en del av riskmomentet när vi spelar. Vi kan tappa bollen när vi spelar in den i mitten och idag får motståndarna dessutom till ett perfekt skott.

Är det en nackdel att ha mycket boll?
– Det är det fotboll går ut på i min lilla värld. Det har vi gärna. Kan man sedan omsätta det i massa mål och massa poäng så är det perfekt. Vad är alternativet? När Gävle kanske har det som en del i sin strategi att lämna över bollen till oss. Så varsågod att anfalla och öppna upp er lite. Det känns inte som ett alternativ att ge tillbaka bollen. Det skulle kännas konstigt.

Du vilade en del spelare den här matchen. Hur ser du på det beslutet nu?
– Jag skulle göra det imorgon igen och i övermorgon om jag stod inför samma situation. Om jag skulle sitta här och berätta hur mycket det betydde för resultatet idag så skulle det visa ganska stor brist på respekt för det som spelat idag. För mig är det helt naturligt för mig att ta det beslutet och jag vet att man öppnar upp sig för lite kritik när man fattar det. Speciellt om man förlorar. Så är det.

Vad tycker du om Ranegies debut?
– Jag tycker han visar prov på hög klass. Bra bollmottagning. Vi fick inte in bollarna i straffområdet så att han kunde visa sin skicklighet i avslutslägen. Jag tycker att han tillför en dimension i vårt huvudspel.