Sagt efter matchen

Publicerad 01 juli 2003

– Som ett hårt slag i ansiktet, sa Peter Swärdh.
– Att få uppleva en sån här match, sa Tom Prahl.
– Jag får halvträff. Det är ofta dom som går in, sa tvåmålsskytt Yngvesson. Bland annat, bland andra.

– Som ett hårt slag i ansiktet.
(HIF-tränaren Peter Swärdh om resultatet.)

– En märklig match. Jag ser tre orsaker till resultatet: 1) Malmö har hög effektivitet i avslutsfasen – närmast hundraprocentig – jämfört med oss. 2) Vi gör en del individuella misstag. 3) MFF är vassare i alla omställningslägen, både offensiva och defensiva. När vi hamnar i underläge börjar vi spela utan struktur, vilekt syns på andra baklängesmålet, där vi flyter iväg med hela laget.
(Swärdh analyserar vidare.)

– Jag kan inte kritisera mitt lag efter 5-0. Vi fick vår revansch, och jag är såklart jätteglad. Att få vara med om en sån här match… och då menar jag inte främst resultatet, utan inramningen.
(Tom Prahl, nöjd segerherre)

– Liksom i torsdags mot Djurgården en märklig matchbild. Vi hade en period i mitten av första halvlek där vi trampade lite vatten, var lite ängsliga och tappade bollen för lätt. Och HIF börjar bra i andra, men sedan gör Niklas 3-0-målet.
(…dock med den vaksamma blicken i behåll)

– Mycket är bra i vårt spel. Jag är glad över Jon-Inge och Olof, de är riktigt, riktigt duktiga. Skoog är inte längre bara bollvinnare utan löper i djupled också; 0-2-målet var en omställning av högsta klass. Thomas Olsson har liksom Jon-Inge etablerat sig riktigt, och kan vara den som styr spelet. Han har lugnet och auktoriteten att spela sig ur situationer. Och Andreas Yngvesson skapar mycket, kanske kan han komma in i det flytet han hade hösten 2001 då han gjorde mål på allt i Sundsvall. Det är inte omöjligt… Jag gläds med många spelare.
(Prahl, nöjd som sagt.)

– Det har väl hänt ibland i början av säsongerna, men det var ett tag sedan jag låg så här högt uppe en bit in.
(Tremålsskytt Niklas Skoog om att leda skytteligan. 1995 vann han på 17 mål – med tio mål efter tolv spelade matcher håller han väl det tempot. Fast -95 fanns ju ingen Ijeh i allsvenskan.)

– Jag har hela målet att sikta på, så jag blundar väl och skjuter…
(Skoog om ettan…)
– Jag får bollen på tån, men vänder och skjuter – jag försöker få bollen i båge. De tjuvar nog lite och tror jag ska missa.
(…och tvåan…)
– Jag siktar in den i det vänstra hörnet, över muren – det är ju den närmaste vägen… det är lite flyt
(…och trean.)

– Jag ligger högre upp och är inte med så mycket i spelet nu, och syns kanske inte lika mycket i matcherna. I träningsmatcherna i våras låg jag fortfarande längre ner och överarbetade situationerna hela tiden. Men Tom har varit på mig, och jag har jobbat mycket med mitt spel. Men, har man självförtroende går allt lättare också, man gör de där extra löpningarna.
(Skoog om hur han kommit att ta position längre fram och därmed ökat målproduktionen ordentligt.)

På mittmittfältet gjorde Thomas Olsson en kanonmatch som playmaker, och blev även noterad för en assist efter sitt strålande förarbete till Andreas Yngvessons 4-0.
Din bästa match i blå tröja så här långt?
– Nja, tillsammans med andra halvlek mot Halmstad kanske. Men det blev en matchbild som passade mig idag, jag fick mycket boll.

Du hamnar i en postition lite längre bak, där du idag fick tid att fånga upp och fördela bollarna. Söker ni den postitionen för dig i spelet?
– Inte direkt, men Jon går gärna upp och nickar och stöter, medan jag trivs bra lite längre bak där jag kan lägga ut bollar till ytterbackarna. Idag hittade jag bra positioner, samtidigt som vi är aggressiva och vinner många dueller.

Men vid 4-0-målet hamnar du längre fram i banan.
– Ja, vi bryter Jesper Jansson på väg framåt och kan vända spelet. Jag går framåt och ser att jag Peter Ijeh är på väg mot närmsta stolpen och Andreas mot den bortre. Jag försöker lägga bollen mellan målvakten och deras back.

Vilket ju lyckades alldeles förträffligt. Och sendan…
– Jag får en halvträff över målvakten. Det är ofta dom som går in…
(Tvåmålsskytt Andreas Yngvesson tar över sin servitörs beskrivning av 4-0-målets tillkomst. Fast just Andreas många halvträffar har ju inte riktigt velat gå in tidigare i år… men nu!)

– Jag hinner kanske hälsa på mamma och pappa.
(Niklas Skoog om planerna för den fyra dagars semester som nu bryter ut för MFF:arna)

– Hoppas nu vi kan hålla huvudet kallt inför Elfsborg-matchen, som också är en revanschmatch för oss. Ifjol mötte vi dom borta uppe i euforiin efter segern i BoIS-derbyt hemma, och vi var mycket tama i Borås.
(Prahl ser framåt omgång 13, och för all del 14 då Elfsborg kommer hit.)

/Tobias Christoffersson