Sagt efter matchen

Publicerad 30 oktober 2006

En glad och stolt Sören Åkeby, Kjell Pettersson om ineffektivitet målvakterna om bytet och Junior om sin formsvacka och den extra ledigheten som framgångsfaktor. Lite snack efter matchen, helt enkelt.

Det var en glad och märkbart lättad Sören Åkeby och en såväl bildligt som bokstavligt sammanbiten Kjell Pettersson som mötte upp efter matchen för att säga några ord om den.
– Jag tycker att vi skulle haft minst en poäng med oss idag. Men det är så det varit för oss i många matcher; vi håller spelet ganska väl uppe, men motståndarna får ändå göra mål på oss ganska enkelt. Vi brukar ha uppemot 20 avslut men vi har svårt att göra mål på dem, sa Kjell Pettersson, som med förlusten tvingades konstatera att hans lag inte längre är aktuellt för Royal League

– Det var fan på tiden det här. Jag vill egentligen inte tala om rättvisa och tur och otur men.
Vi kämpade bra hela matchen. Det var inget skönspel. Vi fick dit två mål och släppte till – men den här gången redde vi ut det. Jag är stolt över grabbarnas jobb på plan idag, i sista hemmamatchen, sa Sören Åkeby, och antydde därmed också viss förståelse för sin kollegas inställning.

– Vi hade bestämt oss för en lite annorlunda taktik idag; vi ville stänga på kanterna och inte vara så aggressiva framåt därifrån, utan spela med två forwards som jobbade mer tillsammans.
I första halvlek hade vi problem med att de fick sticka in bollar till sina forwards, det visste vi att de skulle göra men vi lyckades ändå inte avvärja det.

Men det gick vägen ändå. I paus tvingades Kjell Pettersson byta Mourad mot Selakovic och då ändrades Göteborgs rörelsemönster på topp. Men det mest dramatiska bytet var förstås målvaktsbytet i MFF. Sju minuter in i andra halvlek tvingades Jonas Sandqvist kasta in handskarna.
– Jag hade bara ögonen på bollajäv… och såg inte alls var jag hamnade.
Men han kände det snart, och hårt: rakt in i stolpen. Jonas Sandqvist gjorde en fenomenal räddning när han tänjde på gränsen för såväl tyngdlagen som sin egen – långt ifrån ringa – spänst och tippade Marcus Bergs egentligen perfekta lobb till hörna. Men blev belönad med en rejäl smäll på höften.
– Minsta steg kändes, bara när jag dirigerade gjorde det ont. Så det var inte lönt att fortsätta.

– Det hade varit bättre om han hållit den så vi hade sluppit hörnan… han gör en fantastisk räddning. Vi hade två målvakter som var fantastiskt bra idag, för sen kom Håkan in och var riktigt stabil. Han är erfaren och kan styra spelet mer än ”Sankan”, sa Sören Åkeby om bytet.
In med Håkan Svensson alltså, som därmed fick göra allsvensk debut för MFF. Fast hemmapubliken presenterade han sig för redan i premiärmatchen 3 april – då mellan stolparna i Häcken, alla ännu omedvetna om vad som komma skulle. Med dagens inhopp har Håkan Svensson spelat allsvenskt för fem klubbar: HBK, AIK, Elfsborg, Häcken. och MFF.
– Jag trivs väldigt bra i Malmö, en klubb som andas lite storklubb, det finns en vilja här. Och här finns ett par riktigt duktiga ungdomar, som det är kul att vara med och stötta lite.

Ja, Håkan har redan hunnit ge en rad unga spelare värdefull utbildning, inte minst med sitt styrande och ställande under B-lagsmatcherna. Och snacket var viktigt också ikväll.
– Det blev inte så mycket tid att värma upp. I och för sig behöver man inte lika mycket som målvakt – istället varvade jag upp genom intensivt snack, så mycket som möjligt direkt när jag kom in.
Och visst, snacka går ju, men Håkan gjorde betydligt mer än så; ett par svettiga ingripanden och minst två riktigt vassa räddningar hann han med när Göteborg tryckte på för kvittering i matchens slutskede.

Och så var han ”tillbaka” igen, och det med besked – Junior. Två mål och en stark arbetsinsats satte punkt för några matchers formsvacka – som han känt av inte minst själv.
– Två mål på fem minuter, det är skönt – nu kan jag börja andas igen. Det har varit jobbigt i de senaste 5-6 matcherna; jag har inte gjort några mål och inte spelat så bra.
Varför kom svackan just nu, tror du?
– Jag vet inte riktigt varför. Det har det gått trögt för hela laget, och sedan Jonatan Johansson blev skadad har jag antingen spelat ensam på topp eller med Yksel eller Pode – det har varit lite svårt att ställa om flera gånger, sa Junior, och fortsatte:
– Vi hade ledigt både i fredags och igår och jag tror det hjälpte oss. Alla var väldigt koncentrerade idag, alla ville visa supportrarna att vi förtjänar Malmös tröja.

Tja, bättre slutreplik än så är väl svår att tänka sig – för den här gången.

/Tobias Christoffersson