Sagt efter matchen

Publicerad 28 april 2007

Tränarord från presskonferensen, Ola Toivonen och Daniel Andersson om matchen.
– Alla gör en fantastisk match idag. Det var full koncentration i alla lägen i hela matchen. Varje boll, varje frispark. Det var riktigt bra, sa Daniel Andersson efter 4-0 mot AIK.

*** Uppdaterad med klipp från presskonferensen. ***

Med 4-0 över AIK tog MFF sin största hemmaseger på mer än ett och ett halvt år (5-0 mot BoIS 3/10 2005), och det på ett mycket imponerande och njutbart sätt. De himmelsblå hade matchen i sitt grepp i princip från början till slut, bjöd på stunder av underhållande såväl som effektivt spel, kontroll och jämnhet – samt inte minst fyra snygga mål.

På presskonferensen efter matchen var AIK-tränaren Richard Norling ännu mer dämpad än efter fjolårets 1-3-förlust på Stadion.
– Vad ska man säga? Vi är oerhört besvikna över vår insats och över resultatet. En generell känsla är att… vi inte får till det över huvud taget, sa Richard Norling.

– Vårt mål var att ta hand om deras offensiv och växa in i matchen, och att ge offensiven stöd från kanterna. Men – så vart det inte… Malmö är värda att vinna, inget snack. För min del – förlorar man stort, på det här sättet, så har man inte hittat rätt, om man säger så… Nu gäller det att rakryggat gå vidare och göra det bättre framöver.

Sören Åkebys anslag var naturligt nog av ett annat slag.
– Självklart är jag jättenöjd med vad vi presterar idag. Antalet mål, men framför allt spelet; första halvlek är fantastiskt bra. Det är första gången vi får lite flyt i passningarna och kan komma fram snabbare offensiv. Vi är jättebra i andra också – vi håller vår plan för matchen bra.

– Han hade en flaska i handen som… halkade lite, kommenterade Norling anledningen till att AIK:s assisterande tränare Nebosja Novakovic blev uppvisad på läktaren i andra halvlek.
– Fast jag tror inte dom förlorade matchen på det, flikade Sören in.
– Det tror jag… avslutade Norling och fick sista ordet – på presskonferensen.

Den segerrusiga stämningen i omklädningsrummet ligger numera utanför mediers och referenters räckhåll, så den kan inte skildras närmare här. Nytt för i år är att MFF infört s k mixed zone för spelarintervjuer efter matcherna. Dit kom så småningom en av matchens förgrundsfigurer: Ola Toivonen. De flesta är nog överens om att nr 20 fick sitt genombrott i blå tröja denna eftermiddag, men själv var Ola lågmäld efter matchen och tyckte att så väl spelet som han själv fungerat ganska bra tidigare också.

Men första allsvenska målet för MFF är förstås något extra.
– Det var kul, särskilt att göra det inför hemmapubliken. Man får extra luft i lungorna när det går bra.

Ola var lite förvånad över hur bleka AIK framstod i matchen.
– Det var bara att tacka och ta emot. Ibland kan det vara svårt att få upp bolltempot när motståndarna håller försvaret lågt, men idag fick vi upp tempot, och vi fick förflyttningar över deras mittfält hela tiden. Sedan Junior och Jonatan fantastiska på att binda fast bollen däruppe.

Innan matchen mot TFF slog lagledningen fast att attityden var det viktigaste; efteråt kunde man konstatera att det var just det som saknades. Eller tändningen, eller motivationen, eller aggressiviteten – eller hur man väljer att benämna den faktor vars frånvaro i matchprestationen ofta får för resultatet fatala följder. Hursomhelst – just det som saknades i söndag fanns i överflöd idag.

Lagkapten Daniel Andersson:
– Vi var jäkligt laddade inför matchen mot TFF, men vi fick av någon anledning inte med oss det ut på plan. Man springer där och är tvåa på bollen hela tiden och så sprids paniken – ibland är det så. Idag var det så för AIK.

Skillnaden för MFF var nära nog total jämfört med i söndags på Vångavallen.
– För oss var det en rejäl uppryckning på alla fronter idag. Vi var betydligt mer tända i matchen idag.
Alla gör en fantastisk match. Det var full koncentration i alla lägen i hela matchen. Varje boll, varje frispark. Det var riktigt bra, sa Daniel, och fortsatte:

– Vi lyckades väldigt bra taktiskt. Vi satte hög press och stängde av dem tidigt, särskilt Dulee Johnson.
Vi hade också bra tålamod idag; vi lät dem komma fram istället för att forcera för mycket i vårt eget spel.

Inte minst: MFF lyckades göra en hel bra match. En lysande första halvlek följdes av en ypperlig andra. Just det som saknades ifjol.
– Vi sa i halvlek att vi skulle fortsätta att njuta av spelet. Rädslan för att misslyckas får inte vara så stor att vi misslyckas med att spela ut vårt fotbollskunnande, sa Daniel Andersson.

– Vi har alltid pressen på oss, och det har varit tufft i veckan efter förlusten mot TFF. Detta var en oerhört viktig match i ett viktigt skede. Med segern visar vi för oss själv och för fansen att vi är med.

/Tobias Christoffersson

Glada miner på presskonferensen:
Åkeby mycket nöjd med segern.(30 mb)
Du laddar enklast hem filmen genom att högerklicka på länkenoch
välja ”Spara som …”