Sagt efter matchen

Publicerad 14 juni 2007

För Sören Åkeby och MFF:arna är saken klar: HBK:s andra mål var offside, Guillermo Molins onside när han dundrade in vad som borde blivit 1-1. Samtidigt är MFF-tränaren missnöjd med att anfallen stannar upp och besluten dröjer. Nöjd var däremot ”Gische”, med sin startdebut:
– När publiken ropade mitt efternamn innan matchen – det var det bästa jag varit med om.

Den viktiga, viktiga matchen slutade med en tung, tung förlust. MFF sköt inte fart i årets allsvenska utan fortsätter knaggla sig fram i mycket tveksam marschfart. För kalenderbitarna några sviter som sprack: första förlusten hemma mot HBK sedan 1999 (fem raka segrar), första förlusten hemma på nio månader, och så. första bortasegern för Halmstad. Tjaha. Direkt efter matchen föll fokus naturligt nog på det närmast till hands liggande, det vill säga domarteamets bedömningar av ett par situationer.

– Det har egentligen inte med själva matchen att göra, men jag är väldigt tveksam till ett par av domarens beslut, inledde Sören Åkeby sina kommentarer på presskonferensen.
Sören ansåg liksom de allra flesta närvarande på Stadion att Guillermo Molins var klart onside när han vackert dundrade in bollen i högra krysset i 53:e minuten efter en inläggssituation. Dessutom ansåg han att HBK:s 2-0-mål borde dömts bort för offside.
– Det är känslan jag har, ni får titta på repriserna och se. Jag vill inte skylla på domaren… men det är lite olyckligt… om det skulle vara så…
Sören var också missnöjd med att domaren inte stävjade HBK:s uppenbara ansträngningar att på olika sätt fördröja spelet.
– Jag skulle vilja att domaren skyndar på spelet lite mer. Mycket tog tid, det blev mycket dödtid, det störde rytmen för oss. Men vi gör ingen höjdarmatch.

Vilken rytm, kan man lite elakt undra – för MFF hittade aldrig riktigt rätt i spelet denna kväll. Sören Åkeby satte huvudet på spiken när han förklarade vad han var missnöjd med:
– Vi måste ta snabbare beslut. När vi spelat oss igenom mittfältet måste vi fortsätta framåt; nu stannar vi upp, vänder om och spelar bakåt och så måste vi spela oss genom mittfältet en gång till.
Vi saknar flytet i spelet. Vi måste få lite mer fart i det vi gör.
– I första halvlek är vi tvåa på bollen, Halmstad spelar bra. Vi försökte ändra om och sätta närmare press på deras centrala mittfältare, men vi kom inte riktigt nära. 2-0 kommer olyckligt i ett skede då vi trycker upp Ulrich i plan och byter in offensiva spelare. HBK är ett litet snäpp vassare än vi idag.

Halmstad-tränaren Janne Andersson på samma tema, ur sitt perspektiv:
– Vi genomför matchen på det sätt vi planerat, och får god utdelning. Första 30 minuterna spelade vi som vi skulle, vi låste Malmö och spelade rakare själv. Sedan fick de tryck på oss i samband med några fasta situationer, men vi klarar det och får ett psykologiskt viktigt mål innan paus. I andra halvlek börjar vi stabilt, och har matchen under kontroll. Sen får vi 2-0 i samband med en frispark och efter det har vi kontroll fram till deras 1-2. Och eftersom vi tappade en match i slutet för tre dagar sedan blir det lite oroligt.
– Malmö på Malmö Stadion, där har vi spelat många tuffa och jämna matcher genom åren; det är förstås en jätteskön känsla att vinna här idag, inledde Janne Andersson presskonferensen.

MFF-spelarna droppade efterhand ut i mixade zon-korridoren utanför omklädningsrummen med olika grad av bedrövelse skriven i sina ansikten. Den som kanske hade anledning att vara både mest och minst nöjd samtidigt gav också intryck av att bära på lite dubbla känslor efter matchen: Guillermo Molins. Klart godkänd i sin debut från start med flera fina prestationer, framför allt målet – som ju (av allt att döma) blev felaktigt bortdömt.
– Katastrof! Jag var absolut inte offside! Jag drar ju bollen förbi honom med min första touch. Jag var hur lycklig som helst, jag trodde ju jag hade gjort mål i min startdebut, sa ”Gische” efter matchen.
Han ”är” egentligen anfallare, men matchades – i en ganska överraskad men lyckad uttagning – till höger i den – mer eller mindre – centrala mittfältstrion. Guillermo Molins tog dock ofta position lite högre och agerade mer från vad som liknade en yttermittfältsplats i 4-4-2.
– Det var hur roligt som helst. Jag har spelat på den platsen i B-laget. Jag skulle ligga lite högre upp och dra min gubbe när jag kunde. Jag började piggt, och kom förbi min gubbe en tre fyra gånger. Sedan blev det mer stillastående Men jag är nöjd med min debut. Ge mig 2-3 matcher till, så…
Spelar du från start nästa gång med, tror du?
– Man kan alltid hoppas.
Debut från start hemma är stort; ”Gische” var lite tagen av upplevelsen:
– När publiken skrek mitt efternamn innan matchen – det var det bästa jag varit med om! Jag var nervös för att de inte skulle kunna det. Jaså, det stod på tavlan? Ja, då så…

Det var nog många som tyckte HBK:s första mål såg både märkligt och lite billigt ut. Så här beskrev Anders Andersson situationen:
– Han kommer innanför Behrang, jag är på väg dit, men han får en tå på bollen och jag hinner inte fram. Jon Inge har gått fram för att ta min position och bollen går över honom. Sen känns det som om det går i slow motion innan Tahirovic får in den.
– De gör mål på sina chanser – eller icke-chanser… det är bittert. Och det här med domsluten, det gör att vi är lite upprivna just nu… Förlora mot HBK hemma, det ska vi inte göra, sammanfattade Anders, som fick pris som matchens bäste spelare.

– Så är det, vissa dagar. Men jag vaknar imorgon också.
Så sammanfattade Jonas Sandqvist känslorna efter matchen i allmänhet och sin egen insats vid 2-0-målet kanske i synnerhet.
Och de orden duger väl bra som avrundning?

/Tobias Christoffersson