Sagt efter matchen

Publicerad 08 augusti 2007

Bägge tränarna var om än motvilligt överens om att oavgjort var ett rättvist resultat. Labinot harbuzi beklagade att det blev bonnafotboll i andra, Jonas Sandqvist gav sin syn på matchens mest kontroversiella situation och Daniel Andersson suckade och såg framåt.

Spridda röster ur intigheten, det var väl snarast vad som fanns att upphämta ur Stadions katakomber efter returderbyt mellan MFF och HIF. Slutresultatet 1-1 innebar förstås inte ett vunnet utan två förlorade poäng för vardera laget, som får fortsätta att skavas intill varann i en mer undanskymd del av serietabellen.

– Vi visste innan att det var en viktig match för båda lagen, och tre poäng skulle möjligtvis kunna sätt bollen i rullning på rätt håll för oss. Första halvlek blev en bra fotbollsmatch, med två intensiva lag som verkligen ville vinna, sa HIF-tränaren Stuart Baxter, först att ta till orda på presskonferensen efter matchen, och fortsatte:
– I andra halvlek är det frågan om karaktär för oss; att vi inte viker ner oss, att vi tror på vad vi gör. Vi spelar riktigt bra i andra, även om jag inte är nöjd med att Malmö får så många chanser i slutet. Malmö är väldigt svårt att möta – så trots allt är jag nöjd med den poäng vi får med oss hem.

Sören Åkeby höll i stort med sin kollegas syn på skeendena, och beskrev hur hans lag kom bra in i matchen, helt enligt intentionerna:
– Vi börjar med bra fart och fläkt. Vår plan var att snabbt komma in bakom deras backlinje, och det lyckades vi med vid målet. Vi lyckades också variera spelet med korta passningar och några långa bollar ibland – men vi borde ha kunnat få mer nytta av Ola Toivonens diagonallöpningar när de stod högt med backlinjen.

HIF tryckte på mot slutet av första halvlek, men i början av andra var MFF rejält på gång igen, men istället för ett 2-0-mål blev det HIF som kvitterade – och därefter tappade MFF det mesta.
– I andra halvlek är deras forwards överallt, och de stör vår backlinje mycket. Labinot Harbuzi får ont i ena vaden samtidigt som han blir trött, och kunde inte längre lägga ut bollarna – där tappade vi en del. Men i har också en del fina chanser där vi är inne i boxen, sa Sören Åkeby.
– Oavgjort är nog rättvist sett till de chanser lagen har. Nu får både vi och Helsingborg se möjligheterna och jobba vidare i den jämna allsvenskan, avslutade MFF-tränaren sina kommentarer.

Innan han tröttnade och hämmades av en smäll på vaden visade Labinot Harbuzi igen att han äger en hel nyckelknippa att öppna upp MFF:s nu allt mindre låsta spel. Efter matchen försäkrade han att det inte ska vara någon fara med hans vad inför fortsättningen, och uttryckte sin besvikelse över scenförändringen i matchen efter paus.
– Jag tyckte ändå det såg bra ut stundtals. Vi skapar ett par bra chanser när vi leder med 1-0, men borde ha klarat av att hålla i det mer då. Nu blev vi stressade och det blev lite bonnafotboll med många långa bollar, och stundtals kändes det lite hawaii. Men jag tror många var trötta.

– Idag blev vi trötta. Vi har inte haft problem med det tidigare, bekräftade Jon Inge Höiland kort på väg ut.

– Om nån ska ha gult kort är det han. Jag fick hans dobbar rakt på min vrist, sa Jonas Sandqvist om den situation som blev matchens mest kontroversiella, då Razak Otomoyossi såg ut att vara på väg förbi MFF-keepern men någon slags sammanstötning skedde och bägge gick omkull.
– Han gör det ju bra. Jag är på väg i en sidledsförflyttning, berömde ”Sankan” motvilligt Omotoyossis 1-1-mål dessförinnan.

Sist ut ur omklädningsrummen Daniel Andersson, hårt besviken över utebliven derbyvinst och ännu en segerlös hemmamatch.
– Det är bedrövligt. Vi får inte riktigt till det, inte över 90 minuter. Vi har dippar, och då blir vi straffade. Vi hade många bra lägen i matchen som vi inte förvaltade, sa Daniel.
– Jag tycker ändå vi gör en helt OK match. De trycker på efter sitt mål, och vi gjorde en del byten och justeringar, som kanske också påverkade oss, vi blev lite mer utspridda. Men vi skapar också flera chanser på slutet.

På frågan om hur laget nu ser framåt, om man söker andra målpunkter när hoppet om att vara med i guldstriden med till visshet gränsande sannolikhet är förfluget:
– Det låter som en klyscha, men: vi tittar alltid på nästa match. Nu riktar vi blickarna mot Halmstad.

/Tobias Christoffersson