Sagt efter matchen

Publicerad 01 september 2007

En sammanbiten Sören Åkeby såg inga ljuspunkter efter 0-0 mot TFF på Stadion.
– Det är för lite fart i vårt spel. Jag har sagt det många gånger, och vi jobbar med det på träning – men vi får inte in det så som jag tycker vi ska.

(foto: Peter Lind)

MFF lyckades inte göra mål på Trelleborgs FF i lördagens eftermiddagsderby på Malmö Stadion. Matchen slutade 0-0, och efteråt var det naturligt nog stämning av förlust i de himmelsblå leden. En riktigt tung förlust dessutom. Tre segrar har laget mäktat med på hemmaplan i år, flera chanser att haka på toppen har försuttits, långt ifrån fulländning eller ens tydlig gestalt har spelet förefallit. Nu så ännu en match att bekräfta alla tre mönstren. Buropen duggade från läktarna i paus, och haglade efter slutsignalen.

Det var därför fullt förståeligt en blek och sammanbiten Sören Åkeby som gjorde några uttalanden på presskonferensen efter matchen.
– Vi började matchen lite tamt, och det var ”Sankan” som höll oss kvar, sedan kom vi fram på ett vettigt sätt i andra halvan av första. I andra tryckte vi på – men vi såg sega ut i vårt omställningsspel. Vi hade för långa avstånd mellan forwards och mittfältare; forwards fick inte tillräckligt snabb stöttning.

Bristen på tempo i passningsspelet och – emellanåt – ängslighet i genomförandet är punkter Sören återkommit till gång på gång i sina analyser av vad som inte fungerat under hela sin tid som tränare – och även idag fanns det anledning att ta upp dem.

– Det är för lite fart i vårt spel. Jag har sagt det många gånger, och vi jobbar med det på träning – men vi får inte in det så som jag tycker vi ska. Vi har inget flyt i vårt spel – och jag är den som är ansvarig för att hitta det. Vi är för omständliga, och framför allt känns det som om vi inte tror på det vi gör. Det saknas självförtroende hos några spelare, som rädda ut för att misslyckas, sa Sören Åkeby, som i stunden inte hade något direkt svar på varför det inte stämmer eller hur det ska bli bättre.

TFF-tränaren Conny Karlsson var av naturliga skäl mer jovialisk, och även om inte direkt strödde lovord över sitt lag heller så var han förstås positiv.
– Vi var förberedda på att vi behövde spela bra försvarsspel – och det gjorde vi. Det blev en match med få målchanser och dåligt passningsspel.

– Vi ska ta tre poäng i den här matchen, men vi kom in i deras spel och hade svårt att få igång vårt eget passningsspel, sa Babis Stefanidis, som liksom hela laget försökte och försökte men inte fick det att stämma hela vägen.

En som återigen gjorde några helt matchavgörande insatser var Jonas Sandqvist, särskit den helt otroliga dubbelreflexräddningen redan i matchens femte minut.
– Vi hade förhoppningar inför den här matchen, men. Vi får inte till de tempoväxlingar som vårt spelsätt kräver. Vi hade bra press på dem sista tjugo, men samtidigt kom vi inte fram till de där riktigt heta chanserna, sa Jonas Sandqvist efter matchen utanför spelaringången, där en hop supportrar samlats för att e uttryck för sina känslor.
– Vi är minst lika besvikna som de på vår insats, sa avslutningsvis Jonas Sandqvist.

/Tobias Christoffersson