Sagt efter matchen

Publicerad 18 september 2007

Sören Åkeby konstaterade att 1-0-segern över Örebro var rättvis och att den tempohöjning hans lag åstadkom i andra halvlek hade sitt pris i form av trötthet i slutet. Målskytten Junior talade om månadslånga femton dagar och en annan anda i laget.

Genom att besegra Örebro SK med 1-0 tog MFF årets fjärde hemmaseger och har plötsligt otroligt nog åter den allsvenska toppen inom räckhåll.

MFF inledde starkt i första halvlek, men körde fast när Örebro höll kampen uppe innan paus. Ut till andra halvlek kom emellertid ett ljusblått manskap som bestämt sig för att driva upp tempot, och det gav snabbt resultat. I andra halvlekens tredje minuten gjorde Junior sitt åttonde mål för säsongen, när han vackert framspelad av Ola Toivonen – kontringen startad av Babis Stefanidis – petade bollen förbi den utrusande ÖSK-målvakten och lade in bollen behärskat.

Efter matchen var det förlorande lagets tränare Urban Hammar besviken över resultatet, men på det stora hela rätt nöjd med sitt lags prestation:
– Strategin vi hade inför matchen höll i princip, matchen blev som vi förväntades oss. Malmö hade mycket överbelastning på kanterna och satte press på oss i straffområdet, men inte mer än att vi klarade det i första halvlek. Vi hade ett par kontringslägen som vi borde ha gjort bättre – och så åker vi själva på ett kontringsmål efter en lång frispark. Vi gör en hel del saker rätt, men resultatet går emot oss.

Nöjd med både resultat och prestation kunde Sören Åkeby vara.
– Jag tycker vi vinner rättvist. Första halvlek är OK, vi hade lite problem med att Lars Larsen sjönk ner centralt och hämtade boll. I andra halvlek blev vi lite ängsliga när de kom in i sitt kontringsspel, de fick lite tryck på oss men vi reder ut det, sa Sören efter matchen, och fortsatte:
– I paus pratade vi om att vi måste fortsätta höja tempot i spelet, slå frisparkar och inkast snabbt, inte dröja. Det kostade oss lite i slutet, för vi blev trötta idag. Det drar ner helhetsintrycket lite – men jag tycker som sagt att vi vinner klart rättvist.

Och sanslöst nog är det flerfaldigt ut- och borträknade Malmö FF återigen ett lag för toppstriden. Fem poäng till serieledaren, fyra till andraplatsen. Sören lät sig dock inte ryckas med i något guld- eller toppsnack:
– Vi tar en match i taget – men det var viktigt att vinna på hemmaplan, det har vi inte gjort så ofta, även om vi inte har förlorat mycket heller.

Bytet av Behrang Safari möttes av tydliga burop, men Sören hade sin motivering klar: Safari var för trött för att fortsätta.
– Berra? Han gick på hörntänderna. När man ser nån som tar en massa brysselsteg på plan är det dags att byta.
[Brysselsteg? Enligt uppgift en position i gymnastik där ena foten lyfts med samma hand (?); mest allmänt kända exemplet torde vara tennisspelaren Jonas Björkmans segergest.]

Hetast i matchens inledningsskede och överlag en av kvällens allra bästa var Niklas Skoog, som fick förtroendet från start.
– Det får andra bedöma, kommenterade Niklas själv sin egen insats.
– Niklas Skoog är fantastiskt bra så länge han är fräsch, men det syntes både på honom och Junior att de blev trötta. De är anfallarna som startar vårt försvarsspel, och det märkte att de gick och ”fuskade” lite på slutet, tyckte Sören Åkeby.

– Alla segrar är viktiga – särskilt när de andra tappar poäng. Vi har gjort lite för lite mål i år, men idag tycker jag att vi skapar fler chanser än tidigare, och vi släpper ju inte in många mål. Vi har sagt till varandra att vi ska göra en bra avslutning, detta var en bra början på det, sa Niklas Skoog om läget för laget och kvällens match som ett steg i rätt riktning.

Själv tvingades Niklas Skoog lämna planen mållös; han hade kanske ingen riktigt het chans, men en handfull fina möjligheter. Någon av dem borde han nog ha satt för att komma närmare ett av sina stora återstående mål i karriären:
– Sexton mål kvar. Det hinner jag med i år. Nej, jag bara skojade.
Sexton mål kvar, till hundra allsvenska mål, alltså, har Niklas Skoog. Det ska inte vara några problem för en dubbel allsvensk skyttekung!

Pris som MFF:s bäste spelare i matchen fick fullt rättvist Ola Toivonen, som såg ut att trivas bra i den lite mer tillbakadragna centrala mittfältsposition Åkeby matchat den senaste tiden.
– Jag vet inte om det gick snabbare, men det kändes bra, sa Ola apropå lagets ständiga ambition att få upp tempot i passningsspelet.
– Så är det alltid mot Örebro, sa Ola apropå att han fick ta emot en hel del stryk i matchen.
Den gamla rivaliteten mellan moderklubben Degerfors och Örebro sitter djupt.
– Det kan gå snabbt med trepoängssystemet. Men jag säger som alla andra: jag tar en match i taget. Nu ska vi åka upp till Gävle och hämta tre poäng, sa Ola apropå det allsvenska tabelläget.

Matchvinnare blev återigen Junior, som efter matchen förklarade närmare hur spelsugen han var och varför.
– Förra matchen var en stor besvikelse. Att vänta femton dagar till nästa tillfälle att gå in på plan, det är för länge. De här femton dagarna har varit som en månad för mig, jag vill ha en match i veckan. Därför var jag väldigt fokuserad idag, och presterade mitt allra bästa. Alla gjorde det idag.

– Det var en viktig seger för oss. Vi gjorde ett bra jobb idag. Vi hade bestämt oss för att idag bara skulle vi vinna. Det fanns en annan anda i laget idag, sa Junior, och bistod också med en fin avslutningsreplik:
– Fem matcher är femton poäng. Allt kan hända.

Tobias Christoffersson