Sagt efter matchen

Publicerad 06 oktober 2007

Alf Westerberg såg det ringa hotet bakom Göteborgs backlinje som MFF:s största problem i matchen, Jonas Olsson medgav att hans lag inte spelade en av sina bättre matcher – och Joakim Nilsson berättade att han fick en hälsning från domaren efteråt.

IFK Göteborg besegrade MFF med 2-0 på Malmö Stadion lördag eftermiddag. Inget snack om att det var de blåvitrandiga guldkandidaterna – för dagen i rött – som lyckades bäst med sin match, men mycket snack kring en handfull av domaren Jonas Erikssons beslut. Ur ljusblått perspektiv var det inte svårt alls att se felaktiga domslut bakom bägge målen och två uteblivna straffar till MFF.

Alldeles för få avslut
Vid presskonferensen efter matchen var det huvudtränaren för dagen Alf Westerberg – Sören Åkeby avstängd sedan han blev uppvisad på läktaren i Kalmar i måndags – som gav sin syn på händelserna, dock utan att kommentera domarinsatsen.
– Jag tycker nog att Göteborg till slut vann välförtjänt, även om det fanns några kontroversiella situationer i matchen, men dem vill jag inte gå in på. Vi gör en bra första halvlek, men vi blir för omständliga sista tredjedelen och har alldeles för få avslut i förhållande till bollinnehavet, sa Alf Westerberg.
– I andra halvlek tappar vi undan för undan passningsspelet, och efter 0-2 kan vi inte uppbåda samma energi som Göteborg. Det största problemet för oss i matchen är att vi inte hotar tillräckligt bakom deras backlinje; Göteborg är mycket distinktare när de anfaller.

IFK kompaktare i andra
IFK-tränaren Jonas Olsson var förstås nöjd med segern, som avhängigt av övriga resultat i omgången kan visa sig bli ett stort kliv mot guldet.
– Det var inte en av våra bättre matcher spelmässigt, men vi avslutade våra anfall och det är viktigt – för de gånger vi inte gjorde det kontrade Malmö bra. Malmö var bättre än oss spelmässigt under stunder i matchen, men de fick inte något ut av det. I andra halvlek blev vi kompaktare och då fick MFF svårare att spela.

Domaren bad Jocke om ursäkt
En av planens förgrundsgestalter i MFF var en som inte haft chansen att vara det på väldigt länge. Med Ola Toivonen och Daniel Andersson avstängda fanns det plats i startelvan för Joakim Nilsson, som sedan endast några veckor är helt tillbaka från sin tåskada. Jocke fick chansen att visa vad han går för och tog den
– Det var skönt att spela från start igen, det är första gången i år. Min roll var att ligga lite framför Gabriel och löpa mycket i djupet, sa Joakim Nilsson efter matchen.
I den 36:e minuten var Jocke inblandad i en straffsituation, där domaren vid ställningen 1-0 till Göteborg friade – men efter matchen insåg han sitt misstag:
– Domaren bad Anders Johansson hälsa till mig och be om ursäkt. Han hade sett situationen efteråt och tyckte det var en solklar straff då, berättade Joakim Nilsson.
Hur uppfattade du själv situationen?
– Det är Niklas Skoog eller Junior som passar mig. Jag får bollen lite för långt ifrån mig och göteborgsspelaren, jag vet inte vem det var, chansbryter, men jag hinner peta till bollen – och sedan trampar han mig över fötterna. Det är solklar straff.

Extra irriterat
Lägg därtill en tidigare straffsituation där en göteborgsspelare fått bollen på handen i eget straffområde samt den ganska billiga frisparken som regelvidrigt slagen på rullande boll låg bakom 1-0-målet – och till slut frisparken som Gabriel inte fick när Thomas Olsson lite vårdlöst attackerade honom, tog bollen och spelade fram Tobias Hysén till 2-0.
Hur påverkades ni spelare på plan av domsluten?
– Det blev lite extra irriterat, och efterhand fokuserade man kanske det där lilla extra för mycket på domaren. Det kändes som att alla 50-50-situationer gick till dem – men det är kanske lättare att blåsa bort oss än ett lag som slåss om guldet… sa Jocke, och tillade:
– De tre senaste matcherna har vi haft oflyt med domarna. Jag vill inte skylla för mycket på dem, men – vi har i alla fall inte haft marginalerna med oss.
Och det kan man först som sist hålla med om.

/Tobias Christoffersson