Sagt efter matchen

Publicerad 01 april 2008

MFF fick oavgjort, 1-1, mot IFK Göteborg i den allsvenska premiären, men hade många chanser att spela hem matchen och stod för en riktigt stark laginsats.
– Jag är nöjd med premiären. Det är klart att det varit bättre att vinna, men det här var en riktigt bra start för oss. Nu vet vi vad som krävs av oss, sa Roland Nilsson.
– En annan dag hade jag satt den, sa Jonatan Johansson om ett av sina två frilägen.

Det var två nöjda tränare som slöt upp till presskonferens efter matchen – fast nöjda på lite olika sätt. IFK-tränaren Jonas Olsson var nöjd med att ha fått en poäng med sig, Roland Nilsson med sitt lags prestation i hans allsvenska debut som MFF-tränare.
– Vi är väldigt nöjda med en poäng. Vi kommer inte upp i den standard vi vet att vi har. Under en stor del av matchen är Malmö bättre än vi, sa Jonas Olsson.
– Jag är nöjd med premiären. Det är klart att det varit bättre att vinna, men det här var en riktigt bra start för oss. Nu vet vi vad som krävs av oss, och också lite vad vi behöver rätta till. Vi blev lite långa i första halvlek, vi måste våga stå lite högre med backlinjen – Daniel Andersson sprang ett maraton över planen. I andra blev det bättre, sa Roland Nilsson.

Det var regerande mästarna som kom in i matchen bäst, men mot mitten av andra halvlek gled fördelen över till MFF, och övergick till ett allt starkare grepp om matchen.
– Vi började bra men gick ner oss, och Malmö tog över matchen. Våra första tjugo var riktigt bra, men sedan såg vi trötta och slitna ut, vi blev långa i laget och fick jaga väldigt mycket. I andra halvlek var Malmö bättre, men vi kämpade och fick ett ledningsmål, sa Jonas Olsson.
Roland Nilsson:
– De första tjugo minuterna märktes det att vi var nervösa; bollen var som en het potatis för oss, vi vågade inte tro på det vi kan och kom snett in i matchen med många felpass. Men vi jobbade oss in: vi började hitta vårt spel, och vi vågade spela den fotboll vi tränat på. Vi fick lite tryck på Blåvitt, och det gav oss självförtroende.

MFF hade en handfull bra målchanser i första halvlek och fortsatte bra efter paus – men elva minuter in i andra halvlek tog Göteborg ledningen på en frispark som inte såg så farlig ut.
– Vi började andra halvlek bra. Vi visade att vi vill vinna matchen – då fick vi ett snöpligt mål emot oss. Men det är ett härligt go i det här gänget: vi visade att vi absolut inte vill förlora och tog tag i det direkt.

Jonatan Johansson jobbade liksom alla andra hårt i sin position på topp; hade många starka och vältajmade löpningar som var när att resultera i bra lägen – samt två som gav rena frilägen med Göteborgs målvakt. Båda gångerna var Jeffrey Aubynn framspelare, ingen av gångerna fick Jonatan riktigt till avsluten.
– I det första läget försöker jag gå på kraft, men målvakten säljer sig inte och gör en bra räddning. I andra läget blir det en lite konstig uppstuds på bollen och jag får ingen bra träff. En annan dag hade det gått. sa Jonatan efter matchen.
Han var nöjd med inställningen i laget och vad prestationen i matchen.
– De fick ett mål när de inte hade haft något alls på länge, men vi började inte hänga med huvudena utan satsade på att kvittera snabbt istället. Hela laget jobbar hårt. Vi spelar avslappnade och med bra självförtroende. Vi har många snabba kontringar. Vi kommer i många bra lägen.Det är viktigt att vi skapar målchanser – då kommer också målen.
Jonatan och Niklas Skoog – ett rutinerat anfallspar, och det syntes i matchen. De har inte speat många matcher ihop, men ser ut att fungera bra tillsammans.
– Niklas och jag är helt olika som spelare, men vi kompletterar varandra bra. Roland och Hans vill att en av anfallarna ofta ska ligga i offsidelinjen och det brukar vara jag, medan Niklas är bra på att ta emot bollen och sedan dyka upp inne i boxen, sa Jonatan.

Jeffrey Aubynn gjorde allsvensk debut för MFF och förutom att han var nära att skruva en hörna i mål – målvakten räddade – stod han för flera fina framspelningar och gjorde mycket nytta i laget.
– Vi har fått en bra början med Roland Nilsson. Vi har trygghet i laget. Vi spelar ingen champagnefotboll, men vi spelar stabilt – och om vi börjar med stabiliteten så kommer kanske champagnefotbollen sedan. kommenterade Jeffrey MFF 2008.
– Det var lite småtjurigt men inom ramarna., tillade han om stämningen på plan.

Ola Toivonen gjorde en alldeles strålande match, kryddade en stark arbetsinsats med ett skott i stolpen och ett par fina genombrott, men strålade inte nämnvärt efter matchen. På frågan om han inte var nöjd med sin insats:
– Jo, men vi ska vinna den här matchen. Vi ska bara vinna den.
– När de väl gjorde mål kändes de som att alla i laget blev förbannade och flyttade upp – på sitt sätt var det bra att de fick målet, det gjorde oss bättre. sa Ola och gav ett intressant perspektiv på matchen.
Vad är skillnaden från i ifjol, tycker du?
– Tydligare roller överallt. Alla vet vad de ska göra.
Ett kort och koncist och mycket tydligt svar från en nummer 20, som såg ut att ha fått en nystart.
Detsamma kan sägas om hela laget.

/Tobias Christoffersson