Sagt efter matchen

Publicerad 08 maj 2008

Två besvikna tränare kommenterade matchen efter 1-1 på Stadion mellan MFF och GAIS.
– Det krävs mycket mer än det vi presterade idag för att vinna matcher i allsvenskan, sa Roland Nilsson.

Det krävdes ett självmål i tredje övertidsminuten för att rädda MFF från årets första hemmaförlust när Roland Nilssons och Hans Grens före detta arbetsgivare GAIS kom på besök. Efter en fin frispark av Niklas Skoog följd av två skott mot mål genom straffområdesstöket blev det Edward Oferes skott i stolpen via GAIS-spelaren Daniel Nicklassons vad som till slut gav 1-1 efter 92.36.

MFF gjorde ingen bra match, rentav årets hittills sämsta, mot ett piggt, aggressivt och spelinriktat GAIS, som tog ledningen i början av andra halvlek efter att ha varit klart bäst i första. MFF reste sig efter baklängesmålet och producerade några farligheter och chanser, men aldrig med något riktigt grepp om matchen.

På presskonferensen efteråt var båda tränarna besvikna, om än på olika sätt och av olika anledningar.
– Väldigt snöpligt för oss, förstås, att släppa in målet. Dime [Jankulowski, GAIS-målvakten] har varit oerhört säker, men gör en felbedömning. Ser man till när i matchen det kommer, så känns det bittert, sa GAIS-tränaren Magnus Pehrsson.
– Vi gör en väldigt bra första halvlek. Vi åkte ner hit för att verkligen försöka ta initiativ i matchen – och det gjorde vi. Och spelarna växte. Vi spelade bra fotboll på bortaplan. När målet kommer är det en lättnad för oss, vi har spelat många matcher utan att lyckas göra mål.

Roland Nilsson å sin sida var klar och tydlig i diagnosen av sitt lags underprestation:
– Vi hade sagt innan att det skulle bli en tuff match, men det glömde vi ta med oss ut på plan. Vi såg ut som om vi fortfarande var uppe i Örebro och spelade; vår aggressivitet var som bortblåst och vi försökte rulla boll på ett sätt som kanske går bra om man leder med ett par mål – men GAIS var pigga och aggressiva. Det blev väldigt jobbigt för oss i första halvlek.

– I andra halvlek började vi bättre, men så kom målet, som vi ger bort när vi står och slarvar. Målet blev ändå en väckarklocka; vi tog tag i det, fick lite bättre rörelse och passningsspel och den aggressivitet vi skulle haft från början kom till slut, sa Roland Nilsson, och hymlade inte i sin summering av kvällens insats:
– Idag gör vi ingen bra match. Det krävs mycket mer än det vi presterade idag för att vinna matcher i allsvenskan.

Med knappa halvtimmen kvar tvingades Jeffrey Aubynn lämna plan skadad.
– Det ryckte till i baksidan på låret. Hur pass allvarligt det är vet vi inte än, men han är inte aktuell till på söndag, sa Roland Nilsson.

Markus Halsti, som gjorde sin andra match från start i MFF-försvaret, får väl sägas vara en av de som enligt Roland slarvade och gav bort 1-0-målet till GAIS.
– Jag är inte glad, men heller inte arg. Mitt försvarsspel var OK, men jag är inte nöjd med mitt passningsspel idag. Jag kan bättre, sa Markus efter matchen.

Tre dagar nu att ladda om inför den sista matchen innan EM-uppehållet, på söndag borta mot ett formstarkt AIK.

/Tobias Christoffersson