Sagt efter matchen

Publicerad 27 juli 2008

– Jag är väldigt nöjd med tre poäng och väldigt nöjd med sättet vi spelar fotboll på, sa Roland Nilsson efter matchen, och han lär inte vara alldeles ensam om det efter att MFF besegrat Kalmar med 3-2.
– Jag har väntat på det länge. Idag var dan. Frågan är om jag kan sova inatt, sa kvällens store matchhjälte, tvåmålsskytten Agon Mehmeti.

MFF tog revansch på Kalmar för förlusten på Fredrikskans i måndags. När serien vände, vände MFF på siffrorna och besegrade serieledarna Kalmar med samma resultat: 3-2 – men efter ett oerhört rafflande matchförlopp.

MFF gjorde en rent formidabel första halvlek, dominerade spelet stort med många fina anfall och ett par chanser och tog äntligen också ledningen i 35:e minuten genom Christian Järdler på en frispark från mittplan som letade sig hela vägen i mål.
– Vi visste att det skulle bli en tuff match igen mot Kalmar, men vi sa innan att vi skulle försöka börja denna som vi slutade förra. Vi vågade spela fotboll, vi vågade äga bollen och ha längre anfall. Vi fick det viktiga 1-0-målet och därmed lite luft under vingarna, kommenterade Roland Nilsson efter matchen.

I andra halvlek fortsatte MFF dominansen; likväl kvitterade David Elm för Kalmar i 63:e minuten och tog med elva minuter kvar av matchen dessutom ledningen med en fräck frisparksvariant som ställde MFF totalt.
– Kalmar satte tryck på oss i andra, och vi var tvungna att bli väldigt vaksamma på alla fasta situationer 1-1 är ett skott rakt upp i krysset, inte mycket att säga om det. Men sedan somnade vi till på frisparken, men det var en väldigt snygg variant, det får jag säga, sa Roland om Kalmars vändning.
Tränarkollegan i Kalmar Nanne Bergstrand gav sin syn på matchen:
– Vi fick slita hårt idag för att komma in i matchen, framför allt under den första halvtimmen då Malmö spelade riktigt bra. Men vi vet att vi kan slita oss in i matcherna, och i pausen hade vi en tro att vi skulle kunna vända. Det lyckas vi också med, och det kändes som att det här kommer vi att klippa hem – men vi var inte tillräckligt bra på att hålla dem tillbaka i slutet.

Kalmar hade vänt matchen i dess slutskede och inte bara två utan alla tre poängen såg ut att vara förlorade för MFF. Men matchens sista byte skulle visa sig viktigt: Agon Mehmeti kom in i 83:e minuten.
– Vi valde att slänga in Agon på slutet. Han har sett oerhört vass ut på träning i veckan, med ett riktigt bra klipp i steget. Vi visste att med Agon och Eddie på topp skulle Kalmar få det jobbigt de sista minuterna. Och det fick de, sa Roland Nilsson.
Det kan man väl säga. På sin första bollkontakt, efter en minut och arton sekunder på plan, stötte Agon med dödlig tajming in ett inspel från Edward Ofere i mål och kvitterade. Och tre minuter fyrtionio sekunder senare skickade han sylvasst in segermålet efter att ha fått bollen av Ola Toivonen och dragit en kalmarback all världens väg.
– Ola driver in i planen och ger mig bollen enkelt i sidled – och vad jag minns åkte försvararen åt sidan där… försöker Herr Matchvinnaren själv beskriva segermålet för det pressuppbåd i vars absoluta fokus han stod efter matchen.
Och jo, du minns rätt, Agon. Han åkte åt sidan, kalmarbacken. Långt åt sidan. Agon om första målet:
– Eddie får bollen vid bortre delen av straffområdet och drar sig inåt. Vi har tränat på att en forward då ska gå på den första ytan, och jag kom att tänka på det. Sedan får jag bollen och placerar den vid bortre delen.

Så blev han allsvensk målskytt då, ”till slut” kan man kanske säga, eftersom detta var Agons tionde inhopp i år. Han är just tillbaka efter ett par veckors skadebekymmer, en liten sträckning i höften. Känslan?
– Underbart, det känns helt underbart. Jag har väntat på det länge. Idag var dan. Jag är väldigt glad och frågan är om jag kan sova i natt.
– Lite skäll kommer han att få. Men jag tror inte han kommer att bry sig sådär jättemycket… svarade Roland Nilsson på frågan om han skulle banna Agon för att han drog på sig ett gult kort genom att springa ut till publiken och fira sitt andra mål.

Idag gjorde hela laget en ramstark insats, men några andra som märktes lite extra var Jimmy Touma, som gjorde ett nytt bejublat inhopp på vänsterkanten, och Robert Åhman Persson som stod för en klockren match på mittmittfältet.
– Jag är beredd att hålla med, svarar Robert Åhman Persson på påståendet att den femte matchen i blå tröja var hans klart bästa hittills.
– Det tar lite tid att acklimatisera sig, men idag, när hela laget fungerar så är det lättare för mig också.
Roland Nilsson om Jimmy Touma:
– Jimmy kommer in och utmanar och gör fantastiskt bra ifrån sig. Laget vi avslutar matchen med är inte så gammalt.
Närmare bestämt 24 år i genomsnitt – och 24, 3 för startelvan. I matchen totalt använde sig MFF av fyra spelare under 20 och av åtta spelare under 23. Nåväl.

– Jag är väldigt nöjd med tre poäng och sättet vi spelar fotboll på, avslutade Roland Nilsson.
Inte så svårt att instämma.

Tobias Christoffersson