Sagt efter matchen

Publicerad 06 oktober 2008

Äntligen seger efter fyra raka förluster. MFF slog Örebro med 3-1, och stor matchvinnare blev lagkapten Daniel Andersson med två mål.
– Den här segern betyder fruktansvärt mycket för oss, sa han efter matchen.
Kommentarer också från tränarna och Rick Kruys.

Bara sex och ett halvt tusen var det som trotsade motgångar och oktobermörker för att ta sig till Stadion och se MFF spela en livsviktig hemmamatch, men de fick jubla och de fick njuta av att äntligen se MFF vinna igen. Det blev 1-0 efter tio när Ola Toivonen revs ner, Örebro fick en spelare utvisad och Daniel Andersson sköt mål på straff. Det blev 2-0 efter dryga tjugo när samme Daniel Andersson höll sig framme och nickade in en hörna.
– Klockren, tyckte Kapten Andersson själv om MFF:s första halvlek, och med tre oerhört viktiga poäng bärgade finns det ingen anledning att invända mot det omdömet. MFF var totalt överlägsna mot det decimerade ÖSK, som försökte anpassa sig till en svår situation.

ÖSK-tränaren Sixten Boström:
– Vi hade en bra plan för hur vi skulle spela i matchen, men som alla vet så fick vi en straff och en utvisning mot oss vilket förstås ändrade matchbilden. Det var en ganska tuff straff, särskilt som vi ju i princip får tre straff för situationen: ett mål emot oss, utvisning och avstängning. Men såna är reglerna… straffen i sig var det dock inget snack om.

Roland Nilsson:
– Vi öppnade matchen bra. Ola Toivonen och Edward Ofere jobbade bra tillsammans, och vi fick läget och straffen. Sedan körde vi på, och vi fick en hörna och på den 2-0. Det är svårt att spela mot lag med tio man, de backar oftast hem och stänger. Vår chans var att komma runt på kanterna, och det lyckades vi ganska bra med; vi tvingade Örebro att springa mycket.

Daniel Andersson kunde inte minnas när eller ens om han gjort två mål i en allsvensk match tidigare. Det första tryckte han in som nygammal straffskytt, annars har det varit Ola Toivonen som stått för elvametersskotten i år.
– Ola brände sin straff senast, så vi hade kommit överens om att jag skulle slå den. Jag tror jag har ganska hyfsad statistik, förklarade Daniel.
Om straffmålet i viss mån var väntat, kom Daniels 2-0-nick på en hörna från vänster desto mer överraskande. Eller?
– Jag gör ofta den löpningen för att bli fri, men det är inte ofta bollen kommer.
Efter en touch damp bollen ner till Daniel, som fri vid bortre stolpen skallade in bollen.

Faktum var att Daniel var inte så lite nära att göra till och med ett tredje mål! I andra halvlek lyfte Labinot Harbuzi ut en frispark till Daniel som löpte in från höger och nickade på mål i bra läge, men ganska löst.
– Tanken var först att nicka in den framför mål, men där kom ingen så jag försökte få den på mål istället, säger Daniel Andersson.

Andra halvlek blev annars inte så lyckosam för MFF. Ett tidigt reduceringsmål för ÖSK – även det på straff – satte sig nog lite i skallarna hos spelarna. Trots att övertaget behölls, stagnerade spelet.

Sixten Boström:
– Malmö får rulla runt bollen. Speciellt i första halvlek hade vi lite problem att hitta våra positioner, men i andra hade vi rätt bra kontroll på vad som hände. Vi fick egentligen matchen dit vi skulle med tanke på att vi var en man mindre. Vi satsade på att chansa, det kan ju kvitta om vi förlorar med 2-1 eller 3-1, och mot slutet hade vi till och med en chans att göra ett mål till. Jag är stolt över mina spelare idag, de jobbar hårt i 85 minuter och gör att det blir en bra fotbollsmatch ända in i slutet.

Roland Nilsson:
– I andra halvlek fortsatte vi rulla på, men med lägre bolltempo. Örebro chansade, samtidigt som vi blev stillastående. Den känslan… när det står 2-1 och man vet vad som kan hända… de kan få en frispark och bollen kan studsa lite fel – och just det höll på att hända. Men idag jobbade vi hårt i 93 minuter, och i slutet fick vi också 3-1. Det var viktigt för oss, för nu väntar ett långt uppehåll, då vi kan njuta av segern.

Örebros chansspel öppnade upp för MFF-kontringar, men hemmalaget lyckades inte komma loss hela vägen i anfallsposition; alltid fastnade det nånstans.
– Vi kunde ha straffat dem lite bättre i andra halvlek. Vi hade några omställningslägen där vi borde ha gjort det lite bättre, sa Daniel Andersson.
Men till slut, in i fjärde övertidsminuten, kunde Edward Ofere iskallt chippa in 3-1 över utrusande ÖSK-målvakt, frispelad av Jeffrey Aubynn. Matchen var avgjord och MFF äntligen klara vinnare.
– Segern betyder fruktansvärt mycket för oss. Nu känns det som att dom därnere ligger på betryggande avstånd. Definitivt säkert är det inte, men… det känns som att vi kan titta lite uppåt nu igen, sa Daniel Andersson.

Med Guillermo Molins avstängd fick Rick Kruys chansen från start till höger på mittfältet. Det var Ricks andra match från start (han har även gjort två inhopp) och första seger med sitt nya lag.
– Det kändes OK idag. Vi spelar bra som lag. Jag är inte så van vid att spela till höger, men jag försökte göra det på mitt eget sätt; jag är ju ingen utpräglad kantspelare utan försökte röra mig inåt i plan istället för att hitta kombinationer och samtidigt skapa ytor för Ulrich att attackera. Det fungerade också bra tillsammans med Jeff när vi bytte kant ett några gånger, sa Rick Kruys efter matchen.

Rick har inte spelat mycket match de senaste veckorna, men även om ha kände av lite ringrost i sitt spel så var det inte orken som tröt när han gick av i 56:e minuten (ersattes av Mike Jensen).
– Jag bytte för att jag kände av en skada, jag fick ont mellan mage och ljumske på vänster sida. Så för mig är det bra med ett uppehåll nu.
Rick Kruys har dragits med lite skadeproblem och varit långt från tränarnas förstaval änsålänge. En tung period?
– Jag visste när jag kom hit att jag inte skulle gå rakt in i laget, och att det skulle vara många spelare före mig. Jag har en bra relation med tränarna och vet att de tror på mig.

– Jag är mycket glad idag. Det var en mycket viktig match att vinna, sa Rick avslutningsvis.
Men till skillnad från hans övriga citat, som är översatta från engelska, så sa han det exakt så, på helt felfri svenska. Bra jobbat!

/Tobias Christoffersson