Sagt efter matchen

Publicerad 22 oktober 2008

– Vi hade kommit överens om en plan, och vi höll den fullt ut hela matchen. Det är jag väldigt nöjd med. Det här var en arbetsseger, sa Roland Nilsson bland annat efter det att MFF besegrat AIK med 1-0 på Stadion.
Kommentarer också från segerskytten Jeffrey Aubynn som gjorde sitt första allsvenska mål för MFF samt från AIK-tränaren Rickard Norling.

MFF tog sin andra raka hemmaseger och spelade sin tredje raka match utan förlust på Malmö Stadion onsdag kväll genom att besegra AIK med 1-0. Hemmlaget stod för en efterlängtat stark och stabil insats och var det bättre laget matchen igenom. Matchens enda mål sköt Jeffrey Aubynn in i 56:e minuten, framspelad av Edward Ofere. MFF hade ett par bra chanser till, bland annat genom Agon Mehmeti, som gjorde sin första allsvenska match från start, och en uppsjö vassa lägen, men fick inte riktigt till det i sista eller näst sista passningen.

– Det var på tiden. Jag har tänkt på det i varje match, men det har gått troll i det, sa Jeffrey Aubynn efter matchen, så han förstås stod i fokus som matchvinnare.
Det var alltså först på 23:e försöket som första allsvenska målet i blå tröja kom, men – den som väntar på något gott…

– Jag tycker vi spelade ganska bra och gör en gedigen match, särskilt med tanke på att två så starka namn som Daniel Andersson och Ola Toivonen är borta. Jag tycker att vi visar att vi inte är så dåliga som där vi är i tabellen, sa Jeff, som själv prickat in höstformen fint men inte är nöjd med sin säsong.
– Jag har inte varit så bra tidigare, det har varit lite segt. Det är också lättare att spela bra när laget fungerar – och MFF har inte fungerat 2008.

På tal om att inte fungera, så blev det en till stora delar tung match för AIK, vilket tränaren Rickard Norling inte förnekade:
– I första halvlek fladdrade det en del fram och tillbaka tycker jag. Vi upplevde i alla fall att vi fick många vändningar på oss, och det blev ett oerhört spring för några av våra spelare. Daniel Tjernström till exempel hade i princip sprungit för 90 minuter i paus, men gick in och fortsatte i andra.
– Andra halvlek blev bättre för vår del. Vi skapade fler chanser, samtidigt som vi fick bättre koll på nummer 18 – som i och för sig var bra hela matchen, sa Rickard Norling och syftade förstås på Edward Ofere.
Norlings slutsats av hur resultatet speglade matchen utgör ännu ett exempel på det redan väldokumenterade och föga kontroversiella men stundom ännu förvånande sakförhållandet att man utifrån olika synvinklar kan uppfatta ett händelseförlopp på olika sätt:
– Vi hade en nick utanför, och bollen studsade runt i straffområdet… så ett kryss känns mer som rätt resultat, för oss.

MFF:s tränare Roland Nilsson var fullt förståeligt mycket nöjd med segern efteråt, men kanske främst med hur hans lag genomfört matchen.
– Jag tycker killarna gör en mycket bra match. Vi försökte stänga ytorna för dem och det lyckades vi med. Samtidigt visste vi att AIK skulle försöka locka upp oss. I andra halvlek justerade AIK lite, men vi stängde fortfarande ytorna för dem, även om det var jobbigare för oss. AIK hade lite småchanser i straffområdet, och det är skönt att vi kan ha marginalerna med oss för en gångs skull.

Var det här rentav en av era bästa matcher för säsongen, just i sin helhet?
– Ja, det tycker jag. Vi hade kommit överens om en plan, och vi höll den fullt ut hela matchen. Det är jag väldigt nöjd med. Det här var en arbetsseger. Vi blev aldrig för ivriga, och det är viktigt mot ett lag som AIK som är duktiga på att ställa om, sa Roland Nilsson.

Ett mål räckte för att vinna matchen – men det kunde blivit fler. MFF hade kanske inte så väldigt många riktigt vassa målchanser, men däremot en mängd ”nästan-lägen”.
– Innan matchen sa vi till Eddie och Agon att om de bara jobbade tillsamman så skulle chanserna komma. Och i första halvlek hade vi också ett par riktigt bra kontringslägen, men vi slarvade med sist passen.

Roland var förstås nöjd med hela sitt lag, men framhöll ett par spelare.
– Edward Ofere gör ett fantastiskt jobb idag, och det gör Joakim Nilsson också. När Jocke tar slut kommer Robin Nilsson in och gör ett bra arbete, liksom Mike Jensen. Det var mycket arbete idag, och det är viktigt för oss att vi kan göra det jobbet.

Agon Mehmeti gjorde sin första allsvenska match från start, och fick bli kvar på plan alla 94 minuterna.
– Agon visar att han har börjat förstå vad man ska göra. Han jobbar bra – och jobbar rätt. Han börjar se ut som en forward i allsvenskan.

På bänken gjorde 17-årige tredjemålvakten Dejan Garaca debut – och snart 18-årige Jasmin Sudic (Rick Kruys hade känning i ena ljumsken).
– Kul för Jasmin, som varit väldigt bra i U21 och i juniorlansdslaget. Jag tror vi hade rätt låg medelålder i truppen idag, eller? sa Roland Nilsson.
Mycket riktigt – närmare bestämt: 22, 68.

/Tobias Christoffersson