Sagt efter matchen

Publicerad 29 april 2009

Trots närmast konstant spelövertag lyckades inte MFF få hål på Gefle, och årets tredje hemmamatch på Swedbank Stadion slutade mållös. 0-0.
– Kvaliteten på avsluten är inte tillräckligt bra, sa Roland Nilsson efter matchen.
Kommentarer också från Gefletränaren Per Olsson och allsvenske MFF-debutanten David Durmaz. Med flera.

68-32 i bollinnehav, 11-5 i avslut på mål och 20-9 i avslut totalt – och för den delen 12-5 i hörnor. Likväl 0-0 i mål. MFF lyckades bara inte få hål på försvarsskickliga Gefle, och besvikelsen var förstås stor hos såväl publik som spelare och ledare efter matchen. På presskonferensen efter matchen var Gefletränaren Per Olsson först att ta till orda, och han kunde målande beskriva sitt lags framgångsrika defensiva insats.

– Vi möter ett väldigt bra lag, som trycker ner oss oerhört, som tar ut full bredd på båda sidor och försöker luckra upp oss på kanterna genom att vända. Men jag tycker vi klarar av att hålla spelet på utsidan av vårt block ganska bra. Vi får ner farten på kanterna; det är inga rena, djupa genombrott utan oftast när vi har samlat upp oss och finns på plats. Vi får väldigt många inlägg emot oss, 25-30 under matchen, så det var viktigt att mittbackarna var på plats – och resten fick målvakten plocka upp. Men det gjorde de; högsta betyg till dem, sa Per Olsson.

Och gav också kortversionen:
– Vi spelar bra försvar och det räckte den här gången till en poäng, och det är vi nöjda med eftersom vi var så hårt ansatta.

Roland Nilsson konstaterade inledningsvis att matchbilden inte bjöd på några överraskningar:
– Det blir den match som vi trodde från början. Det är vi som för, det är vi som får jobba med att skapa målchanser och att det är de som får kontra.

Roland framhöll sedan avslutens bristande kvalitet som avgörande orsak till att MFF trots massivt övertag och många möjligheter inte fick in något mål.
– Vi fick bra rull, vi fick Gefle att flytta ordentligt, men när vi fick in bollen centralt så blev den avgörande passningen, det avgörande inlägget och det avgörande skottet inte tillräckligt bra – och det måste de vara i en sån här match. Även om vi har 20 avslut och 11 på mål, så är det för få som är riktigt heta, vi var inte tillräckligt vassa; kvaliteten på avsluten är inte tillräckligt bra. Men det är också små marginaler, vi har till exempel en ribbträff.

Han ersatte lårskadade Ulrich Vinzents redan i söndagens cupmatch mot Mjällby, men ikväll blev det så allsvensk debut i MFF-tröjan för David Durmaz.
– För att vara en debut för MFF känns det ok, men jag vet att jag kan mycket bättre. Det kändes lite segt idag stundtals, sa David efter matchen.

– Det kändes lite tillknäppt idag. Vi försöker få hål på dem men de är bra i sin defensiv – får vi hål på dem blir det en helt annan match. Det var spel mot ett mål, ändå fick de hålla nollan. Emellanåt blir det lite krampaktigt, vi fick inte upp det bolltempo vi vill.

Själv hade David Durmaz i slutet av matchen ett utmärkt skott på väg mot högra krysset, men Gefle-keepern Hugosson var som vid alltför många andra tillfällen i matchen väl placerad och knep bollen.
– Jag kände att jag fick ett skottläge och ville trycka till, men målvakten var med på den.

– Det var många tacksamma räddningar för honom Vi sköt ofta i en höjd där han når, kommenterade Daniel Andersson lite ”surt-sa-räven”-aktigt men helt klart med en poäng Hugossons insats mellan stolparna.

Och på tal om surt så slutade matchen med avstängning för två aktörer, en på plan, en bredvid. Robert Åhman Persson fick sin tredje varning och är avstängd i måndagens bortaderby mot HIF. Och Hans Gren blev i slutminuterna uppvisad på läktaren efter att tidigare ha fått en tillsägelse.
– Gör vi inte mål blir man frustrerad. Den här gången gick det ut över domaren, sa Hans Gren efteråt med lite glimt i ögat, medan RÅP kommenterade sin varning så här:
– Den var ett skämt. Jag går in och glidtacklar, når bollen först, känner hur bollen rullar iväg, och rör väl nåt ben också. Jag var tveksam till om det var frispark.

Avslutningsvis en fråga till lagkapten Daniel Andersson.
Är det något i spelet du tycker saknades som bidrog till att ni inte nådde ända fram och fick hålpå Gefle?
– Det är klart att vissa pass inte går som de ska, men det är inte heller så lätt när de har hela laget samlat, och vi måste våga slå svåra bollar också för att bryta mönstret. Och jag tycker vi lyckades spela in många gånger till Wilton och Labinot och sedan Agon, sa Daniel.

– Jag hade varit orolig om vi inte spelat bra fotboll, men det gör vi idag. Vi har bra linjer i spelet, vi kommer till många inlägg, vi har inga svackor i matchen. Jag tycker vi ska vinna idag.

Tobias Christoffersson