Sagt efter matchen

Publicerad 06 juli 2009

Tung, tung förlust mot Kalmar i allsvenska omstarten. Efter matchen kommenterade Roland Nilsson, Nanne Bergstrand, Daniel Andersson och Jiloan Hamad.

Första förlusten i Himmaborgen är ett faktum. Med 46 sekunder kvar av ordinarie speltid dundrade Rasmus Elm in sitt andra mål för kvällen och hade därmed i andra halvlek vänt den match i vilken MFF tagit ledningen genom Wilton Figueiredo efter dryga halvtimmen.

I en jämn första halvlek hade MFF det spelmässiga övertaget, medan chanserna fördelade sig åt båda hållen, de allra vassaste hade Kalmar.
– Vi är rätt hyfsade i första halvlek, men det är Malmö som har bollen mest och trycket på oss. Vi slog bort enormt mycket bollar på mittplan i första, vilket gjorde att Malmö kunde kontra på oss, sa Kalmars tränare Nanne Bergstrand efter matchen.
– Vi går bort oss en gång och det är vid deras mål då vi lämnar en två mot en-situation då Wilton blir fri. Vi hade över huvud taget lite problem med Wilton i första halvlek, men när vi lyckas få ordning på det i andra så blir vårt anfallsspel också mycket bättre.

Roland Nilsson om första halvlek:
– Vi gör en bra första halvlek. Det är jobbigt att möta Kalmar, framför att vid fasta situationer får de tryck, men i första halvlek klarar vi av det bra. Vi spelar stundtals lite bra fotboll och vi sätter lite tryck på Kalmar, då det var väldigt skönt att komma in i halvlek med en ledning.

Men – i andra halvlek tappade MFF det allra mesta och hade inte en enda ordentlig målchans.
– I andra halvlek vet jag inte vad som hände. Vi kom ut och var alldeles tama i allt, vi gick inte dit i närkamperna och vi blev fega i vårt spel. Vi började tjonga, och det är definitivt inget spel vi har tränat något vidare på så… det såg inte alls bra ut, sa Roland Nilsson.
– Vi gjorde ett par byten och hoppades få igång lite spel, men fick det inte. Det är väldigt bistert att sitta här och ha en förlust när man gör en så pass bra första halvlek som vi gör.

Nanne Bergstrand desto mera nöjd, förstås:
– I det stora hela en väldigt bra insats; vi fortsätter att skapa chanser, vi har två i virket idag.
Vi är givetvis jättenöjda med att vinna den här matchen för det är en svår match. Och så måste jag säga att det är fantastiskt hörligt att få spela på en fotbollsarena, jag undrar om vi kommer att få göra det i Kalmar någon gång… avslutade Nanne med tydlig adress till kalmaritiska kommunpolitiker.

Daniel Andersson framhöll att det nog var Kalmars ökade press i andra halvlek som fick MFF ur gängorna.
– Vi har ett bra, varierat spel i första, hittar in bakom dem, Agon och Jiloan kommer ett par gånger. I andra sätter de högre press med backlinjen och vi går nog lite i fällan; blir fega, vågar inte spela ut, spelar mycket kort så de kan bryta oss hela tiden och ställa om.

Jiloan Hamad, MFF:s formstarkaste spelare på senare tid, gjorde sin andra allsvenska match från start och lämnade inte heller den utan poäng: det var han som låg bakom MFF:s 1-0-mål med inbrott från högerkanten och passningen till Wilton, som snyggt och säkert sköt bollen i mål.
– Jag får en boll av Danne ut på högerkanten och hinner precis upp den innan linjen. Sen går jag som om jag skulle utmana vänsterbacken, men skär in istället och Wilton är fri så det är bara att passa honom, det var inga svårigheter. Och han får till ett bra avslut, det var skönt.

Det såg ut som att du kom igång ordentligt efter att du och Daniel Larsson bytt kant?
– Rolle har gett oss frihet att byta när vi vill, dels för vår egen skull och dels för att förvirra för motståndaren, och efter ett slag tog Daniel och jag beslutet att byta. Jag trivs själv lite bättre på högerkanten, men det har ingen större betydelse vilken jag spelar på, sa Jiloan, som inte heller han riktigt kunde förklara varför MFF ”slutade spela” i andra:

– Vi bäddade upp för en bra andra halvlek, men tyvärr blev det inte så. Istället för att fortsätta i andra känns det som att vi slår av på takten. När vi snackade om det efteråt i omklädningsrummet var det ingen som hade något direkt svar på varför – det får absolut inte hända i alla fall, det är oacceptabelt.

Tobias Christoffersson