Sagt efter matchen

Publicerad 20 juli 2009

Efter 0-0 mellan MFF och HBK kommentarer av Roland Nilsson, Janne Andersson och Jiloan Hamad.

Igen hade MFF chanserna och låg klart närmast segern, igen blev det tyvärr mållöst igen på Swedbank Stadion – den här gången efter att MFF tagit emot HBK i en regnig kvällsmatch.

Agon Mehmeti träffade via en halmstadspelare ribban i första halvlek, Jeffrey Aubynn stolpen i slutminuterna, Jiloan Hamad hade två heta frilägen och som lök på laxen fick en halmstadspelare sträcka upp handen och hindra ett fint inlägg att nå samme Hamads huvud i nickläge framför mål. Därtill ytterligare ett par halv- och helchanser – ja, måloflytet fortsätter grina de himmelsblå rakt i ansiktet.

Sett till spelet i matchen, så var det jämnt med liten MFF-övervikt i första, och större dito i andra. HBK hade sina lägen och sina väl genomförda perioder, samtidigt ingen riktigt vass målchans alls.
13 012 personer trotsade regn och åska för att komma till Swedbank Stadion och se MFF:s åttonde hemmamatch, men belönades liksom laget tyvärr inte efter förtjänst.

Efter matchen som vanligt några kommentarer från tränarna, först ut Halmstads Janne Andersson:
– Första halvan av första halvlek är ganska bra från vår sida. Vi har ett par bra inspel från kanten, distansskott, någon fast situation. Sen tar Malmö över och får tryck på oss framför allt genom fasta situationer – men första halvlek är ändå rätt jämn.  I andra halvlek får de ta över lite mer, och kommer till lite för bra lägen. Men totalt sett: 30 avslut och vi släpper inte in ett mål, då får jag vara nöjd med försvarsspelet.

HBK-tränaren ”erkände” utan omsvep att MFF var det bättre laget och förklarade sig därför till största del nöjd med resultatet
– Vårt egna spel blir lite för tunt idag, vi vägde lite för lätt framåt i den här matchen, men vi har ändå 13 avslut, så vi är inte helt ofarliga. Sammanfattningsvis, sett till vad vi presterade där ute, är Malmö bättre än oss, inga mil bättre men bättre – och då ska jag vara nöjd med en poäng.

Noll noll var förstås såväl det mest fruktade som det mest väntade resultatet för och mellan två lag som inte vunnit i Allsvenskan sedan 10 maj.
– Det är väl lite symptomatiskt att både MFF och vi skapar många avslut, det är 33 stycken i matchen men inget mål. Jag hade hellre suttit här efter 1-1, eller 2-2, det hade varit mycket roligare.

– Jag tror inte man kan skapa klarare chanser än vi gör – men vi kan bli lite kyligare i de avgörande lägena. Vi skapar 20 avslut, 8 av dem är på mål och 2 i målställningen, det måste jag vara nöjd med. Men det gäller att göra mål i fotboll, sa å sin och MFF:s sida Roland Nilsson.

– Vi fick inte igång spelet under första delen av första halvlek, då Halmstad var rätt bra. Men sedan kom vi igång, vi fick ett tryck på Halmstad, det såg riktigt bra ut. I andra halvlek fortsatte vi, men det tar väldigt hårt på krafterna att anfalla hela tiden, skapa chanser och inte få mål – så vi får lite dippar i andra halvkel där vi blir slarviga i vårt passningsspel och Halmstad får kontra på oss, fortsatte Roland.
– Vi skapar tillräckligt många chanser för att vinna den här matchen, men tyvärr gör vi inte det.

Till det annars rätt tomma matchprotokollet fick i andra halvlek föras en uppvisning på läktaren av Janne Andersson.
– Det har hänt en jäkla massa gånger på lägre nivåer, men det var första gången för mig i allsvenskan, sa Janne Andersson och gav sin syn på saken efteråt:
– Ofere kom in med en ganska hafsig lång arm på Tommy Jönsson, jag reagerade rätt så kraftigt på det och fjärdedomaren reagerade rätt så kraftigt på mej… Det är nytt i år att man inte får göra några gester och jag gjorde det. Han blev väldigt arg på mig, och då blev jag väldigt arg på honom. Synnerligen onödigt. Men jag får ju inte göra nån gest, så beslutet var rätt. Lite pinsamt…

Efter sitt underbara mål i allsvenska debutmatchen från start, hemma mot GAIS, har Jiloan Hamad blivit bofast i startelvan, men har tyvärr också fått erfara hur det är att missa öppna lägen. Idag stod ”Jille” i fokus i matchens tre kanske hetaste situationer: ett friläge i varje halvlek och så en straffsituation i andra.
– Jag hade två bra lägen, det ska vara mål. Vet inte vad jag ska säga. I alla fall det första. Vid det andra kommer jag för långt bak med kroppen, men det är också ett bra läge. Straffen? Ja, alla såg den utom domaren… men så är det ibland, sa Jiloan Hamad efteråt.

Första läget efter dryga 20 minuter, när Wilton Figueiredo hittade Agon Mehmeti i straffområdet med en fin boll, Agon skarvade vidare och gav Jiloan ett rent friläge. Vad hände?
– Det kändes bra, jag kom fri och tog för lång tid på mig. Jag borde ha skjutit direkt längs marken, men försökte placera den istället, så… jag valde den svåraste vägen tror jag, sa ”Jille”, skottet över.
Och andra läget?
– Daniel Larsson driver in och utmanar sin gubbe, kommer längs kortsidan, Agon missar bollen och den kommer typ en meter framför mig . Jag är med hela anfallet och vill ha bollen, men trodde Agon skulle få foten på den – och så dyker den upp helt plötsligt och jag är ganska långt bak med kroppen.

– Hade jag gjort mål i det första läget hade det gått bättre för mig sen, då hade jag kunnat spela med mer självförtroende, mer avslappnat. Men det kändes ändå ganska bra idag, jag tycker att vi spelade bra fotboll, men liksom innan så är det målen som fattas, funderade Jiloan.

Nå, bara att se framåt, såväl för ”Jille” som för alla andra himmelsblå. Närmare bestämt till nästa måndag och ”returmötet” med HBK på Örjans Vall. Och till andra halvan av Allsvenskan.

Tobias Christoffersson