Sagt efter matchen

Publicerad 31 juli 2009

– Förutom att målen saknas gör vi en riktigt bra match, sa Roland Nilsson efter 0-0 mot AIK på Swedbank Stadion torsdag kväll.
Kommentarer också från Markus Halsti och AIK-tränaren Mikael Stahre.

5-1 i avslut på mål, 17-1 i avslut totalt, mer eller mindre stor dominans i princip matchen igenom – likväl 0-0 igen på Swedbank Stadion, den här gången mot AIK.  Resultatet till trots stod de himmelsblå krigarna på plan för en mycket fin insats och presterade före paus en av årets hittills allra bästa halvlekar.

På presskonferensen efter matchen uttryckte AIK-tränaren Mikael Stahre belåtenhet med att ha undvikit förlust:
– Vi är nöjda med en poäng sett till hur matchen gestaltar sig. Malmö äger större delen av den, särskilt i första halvlek är de riktigt bra. Vi tappar mycket boll, även när de inte oroar oss, och vi hamnar i omställningslägen där de har skickliga spelare och det är på håret ett par gånger. I andra halvlek tycker jag vi är lite bättre, vi får lite bättre kontroll och lyckas bättre med vårt passningsspel.

Roland Nilsson befann sig å sin sida återigen i den kluvna situationen att vara besviken på resultatet men tillfreds med prestationen.
– Vi är inte nöjda med att vi inte gör mål, men i övrigt finns det inte mycket att klaga på tycker jag; vi gör en väldigt, väldigt bra insats mot AIK. Vi vinner närkamper, vi vinner andrabollar, vi är rörliga i allt vi gör, vi har ett bra passningsspel, vi tar oss fram snabbt och så vidare. Vi trycker ner AIK ordentligt, och som sagt – förutom att målen saknas gör vi en riktigt bra match.

MFF skapade en handfull målchanser av hög kaliber, men återigen saknades det där sista för att få in bollen. Flest klara lägen missade Wilton Figueiredo, och han lämnade också plan rejält frustrerad vid tränarnas trippelbyte i 79:e minuten (Agon Mehmeti in).
– Wilton var tvungen att avreagera sig, han var frustrerad på sig själv och att han inte fått fler skott på mål. Han kom ut till bänken direkt igen, och vi pratade om det då, sa Roland Nilsson.
– Wilton jobbar oerhört mycket, försöker skapa chanser, och idag tyckte jag att han försökte hitta de andra också. Men han spänner sig i vissa lägen.

På plan från start i allsvensk match för första gången i år var Markus Halsti, som tog plats bredvid Gabriel i mittlåset istället för avstängde Jasmin Sudic – och gjorde verkligt bra ifrån sig.
Hur kändes att gå in på plan idag?
– Jag kan säga att jag har aldrig varit så nervös inför en match. Även om jag suttit på bänken ett par gånger, så var detta första riktiga matchen för mig här, på det nya stadion. OK, första landskampen var också nervös, men – det var viktigt för mig idag att visa alla fans och alla som kommit hit att jag också kan spela fotboll.

Det har varit en lång väntan.
– Det är klart att det inte känts så bra ibland, det är inte lätt när man inte får spela. Men det är bara elva som kan starta en match och jag har jobbat på varje dag, försökt att bara köra på – du vet, den finska sisun…!

Vad tycker du om din insats idag?
– Ja, jag spelade bra, det tycker jag, det var ok. Jag tror inte jag gjorde någon riktigt stor miss, en 3-4 små kanske… Eftersom jag inte spelat på så länge hade jag ingen riktig känsla för spelet, så det var viktigast för mig att spela enkelt.

Hur känns det att spela i år jämfört med ifjol?
– För egen del är det svårt att säga, men jag tycker att hela laget både kämpar och spelar bättre i år än ifjol. Ifjol var många spelare ensamma emellanåt, nu kämpar alla för alla, och då är det också lättare att komma in och spela. Om jag gör ett misstag så vet jag att Gabbe kommer och hjälper till.

– Just idag i alla fall…! Vi får se hur det blir nästa gång…! lägger Markus Halsti till med ett skratt.

Ja, frågan är hur det bli nästa gång, nästa lördag på Vångavallen mot Trelleborg. Då är Jasmin Sudic tillbaka från avstängning, medan Ricardinho däremot fick sin tredje varning och är borta från spel.
– Ja, jag spelade vänsterback en match ifjol, vänta nu – det var ju mot Trelleborg! Var det inte?

Jo, det var det. Hemma på Malmö Stadion 25 augusti (1-1). En sammanträffande som ser ut som en tanke, onekligen…

Tobias Christoffersson