Sagt efter derbyt

Publicerad 05 maj 2009

Dystra MFF-repliker, förstås, efter att de himmelsblå trots en väl genomförd match fick släppa alla poängen ifrån sig när HIF gjorde 1-0 i 89:e minuten.
– Vi är jättebesvikna över att inte komma härifrån med någonting, sa Roland Nilsson en stund efter att domaren blåst av skånederbyt på Olympia.

– Ska man vara objektiv så tycker jag det är en typisk 0-0-match, eller kanske en 1-1-match.

Det sa HIF-tränaren Bosse Nilsson på presskonferensen efter måndagkvällens skånederby på Olympia. Och de flesta torde vara benägna att instämma. Till exempel Roland Nilsson:

– Vi är jättebesvikna över att inte komma härifrån med någonting. Vi kommer in bra i matchen i första halvlek, då jag tycker vi är det bättre laget. Vi har ett par vassa chanser, men vi tar inte dem på rätt sätt. Sedan jämnar det ut sig i andra halvlek, sa Roland efter matchen.

Det blev jämn match, fattig på heta målchanser, där MFF länge var det lag som lyckades med mest och även skapade flest farligheter, särskilt i första halvlek. Efter paus jämnade ett aggressivare HIF ut matchen helt, och med drygt tio minuter kvar såg båda lagen ut att börja förlika sig med tanken på en vunnen poäng snarare än två förlorade. Men, så i 89:e minuten, efter att MFF tappat boll på offensiv planhalva och en påföljande frispark gett ett inläggsläge där Larsson var först på bollen – så var 1-0 ett faktum. Och inom kort ett slutresultat.

– HIF har sina långbollar på Henke, men samtidigt inte så mycket mer. Vi känner att vi har energi kvar i slutet – men så gör vi det här jättemisstaget. Och så blir det mål. Och efter det har vi inte orken att slå tillbaka, sa Roland Nilsson.

Kollegan och namnen Bosse ur sitt perspektiv:
– Det är en bra allsvensk fotbollsmatch. Malmö gör det svårt för oss. De är väldigt aggressiva, mycket täta centralt. Vi lyckas inte ta oss fram på de ytor som finns bakom deras kantspelare, och vi får lyfta lite för långt lite för ofta på Henrik. Vi försöker korrigera lite i halvlek och sedan tycker jag matchen svänger lite, men även i andra är Malmö bra på att täcka av ytorna vi vill åt, vi har få chanser och är inte så giftiga som jag skulle önska. Däremot är jag väldigt nöjd med vårt försvarsspel i hela laget.

Från den så kallade mixade zonen fanns en del dystra kommentarer från förbipasserande blå spelare att fånga upp, till exempel från Jonas Sandqvist:
– Vi blir hårt straffade idag. Det känns tungt.

Kärnfullt nog, och egentligen inte mycket att tillägga. Labinot Harbuzi, utsedd till matchens bäste MFF:are, men också den vars bolltapp indirekt ledde fram till målet, betonade att det inte är lagets spelsystem det är fel på, på tal om fyra raka matcher utan mål:
– Jag tycker det är ett bra spelsystem, som passar oss, men det känns som att vi måste bli bättre på sista tredjedelen av plan.

Daniel Andersson var inne på samma linje:
– Med de spelare vi har framåt ska vi kunna göra mål. Att vi bara har en toppforward väger vi upp med många offensiva spelare – och vi har chanser. Vi spelar bra och skapar chanser, och jag tycker vi har koll på dem hela matchen. De slår diagonalbollar på Henke som skarvar och så försöker de jobba på det. Men vi hade bra koll på det, sa Daniel, och svarade också:

– Han gör en jättematch.
…på frågan om vad han tyckte om Jasmin Sudic.
Och igen torde de flesta vara benägna att instämma. Jasmin om än inte raderade ut så i alla fall spelade fullt jämnt med Henrik Larsson under matchen oc hade definitivt ett övertag mot honom på slutet. Det såg lite tufft ut i början, men ju längre matchen gick ju fler av nickduellerna vann han, och ju oftare hann han först på bollarna. Kort sagt: härligt att se.

– Det var ok, det gick som det gick – vissa dueller förlorade jag, vissa vann jag. på det stora hela är jag nöjd. De skapar egentligen bara en chans i matchen och den går in, kommenterade Jasmin själv sin insats.
Efter två dueller med Larsson blev han liggande och tog sig åt ena foten. Stämplad?
– Ja, det blev jag. Det var två tre gånger som han var sen in i situationerna.
Och angående eventuell respekt för Larsson formulerade Jasmin sitt svar väl:
– Som person har jag respekt för honom. Som fotbollsspelare är han som vem som helst.

/Tobias Christoffersson