Så var avslutningsdagen i Fotboll mot rasism 2017

Publicerad 04 september 2017 i Nyheter

I lördags spelades fotbollsturneringen Fotboll mot rasism – för allas trygghet och lika värde på Swedbank Stadion. 18 föreningar medverkade och bidrog till att göra avslutningsdagen till en dag fylld av glädje och gemenskap.

Fotboll mot rasism är en turnering för 12-årslag som inleds med gruppspel på olika orter i samarbete med andra föreningar i regionen. På nationaldagen spelades gruppspelet på fem olika platser (Hyllie, Södra Sandby, Harrie/Kävlinge, Staffanstorp och Veberöd) och mynnade ut i en stor avslutningsdag inne på Swedbank Stadion, som gick av stapeln i lördags.

– Allting blev väldigt lyckat. I år spetsade vi konceptet med att lagen fick vandra in genom spelartunneln samtidigt som MFF-hymnen spelades. Det blev naturligtvis en häftig upplevelse för alla deltagare, säger Per Ågren från MFF i Samhället.

– Det var coolt och mäktigt att få gå in där MFF spelar, säger Nelly Olsson Månsson i LB07:s flicklag.

Sammanlagt deltog 50 lag från 28 föreningar, vilket innebär att över 750 spelare och 125 ledare tagit ställning och gett rasismen rött kort.

– Vi har poängterat till våra tjejer vad det innebär. De tar det till sig, lyssnar och ställer frågor, vilket visar att de är intresserade. Det är viktigt att prata om det och betona vad turneringen står för, säger Jonas Danielsson, ledare i LB07.

En nyhet i årets turnering var kompisklassen – ett koncept hämtat från Skånecupen – där lag med ensamkommande unga spelar matcher. Malmö FF, Österlens FF och Trelleborgs FF ställde alla upp med lag i den nya klassen.

– Det blev väldigt uppskattat i Skånecupen och då var det naturligt att erbjuda en plats även här. Ensamkommande har ofta ingen naturlig serie att spela matcher i. Kan vi då skapa ett forum för dem att spela vill vi naturligtvis göra det, säger Per Ågren. 

Förutom själva fotbollsturneringen anordnades flera andra aktiviteter på Swedbank Stadion. A-lagsspelarna Dennis Hadzikadunic och Mathias Nilsson skrev autografer och i MFF-museet hölls en loppis där besökarna kunde fynda matchtröjor, böcker och tidningar med MFF-anknytning.

Staffan Tapper och Hans Zielinski, som höll i loppisen, uppskattade att cirka 500 personer besökte arrangemanget i museet. Intäkterna från loppisen kommer att återinvesteras i nästa års upplaga av ”Fotboll mot rasism”.

– Loppisen lockade jättemycket folk och framför allt matchtröjorna var heta villebråd. Det var ett lyckat initiativ att sammankoppla de här aktiviteterna och att se så mycket folk i rörelse på Stadionområdet, säger Jan-Olov Kindvall på MFF i Samhället.

huvudpartners

officiella partners