Så rehabiliteras en korsbandsskada

Publicerad 29 april 2010

Vid en träning inför matchen mot HIF drabbades Jasmin Sudic av den femte korsbandsskadan bland spelare i årets allsvenska.

Läs Pär Herbertssons, Malmö FF:s lagläkare, text om korsbandsskador i allmänhet och Jasmin Sudic i synnerhet.

Det är nästan precis ett år sedan vi senast fick en främre korsbandsruptur i Malmö FF. Nu var det åter en ung lovande A-lagsspelare som drabbades. Han fick sin skada på träningen, vilket hälften av alla drabbade får. Hälften skadas också utan att de är i kontakt med någon annan spelare. Fem stycken främre korsbandsskador har vi haft i årets allsvenska. Två korsbandsskador i IFK Göteborg, en i Mjällby, en i Gävle och nu en i Malmö FF. Varje lag får i snitt ha en korsbandsruptur per säsong.  
  
Frekvensen av främre korsbandsskador i allmänhet ökar för varje ny vetenskaplig undersökning som görs antingen det beror på att undersökningarna blir bättre och noggrannare eller att vi verkligen har en ökning av korsbandsskadorna. De senaste undersökningarna har en frekvens på 50 – 80 korsbandsskador per 100 000 invånare och år. Dock har vi inte haft någon ökning inom elitfotbollen de senaste 30 åren så det är alltså motionärerna som skadar sig när de till exempel åker alpin skidåkning, spelar innebandy, korpfotboll eller korphandboll.

Kvinnor skadas oftare
Kvinnor skadar det främre korsbandet 3-5 gånger oftare än män när de spelar fotboll och handboll. De är också yngre än männen när de skadas.
Det är alltid lika tråkigt att ställa diagnosen främre korsbandsruptur även om jag gör det cirka hundra gånger per år. Jag har hållit på med idrottsmedicin i 30 år och det känns fortfarande obehagligt och ledsamt att informera idrottsmannen om den rätta diagnosen. Hälften av dem som skadas med en främre korsbandsruptur opereras med att få insatt ett nytt korsband i knät. Det går oftast inte att hålla på med kontaktidrott på hög nivå utan att man blir opererad.

Tränar intensivt
Nu är det Jasmins tur att träna intensivt hos vår sjukgymnast Rickard Dahan för att få svullnaden till att försvinna och att han ska få knät till att kunna böjas och sträckas fullt utan någon smärta. Det är kraven för att vi ska kunna tänka oss att operera honom. Dessutom ska vi ju kunna känna att han har en ökad laxitet eller instabilitet i knät men ibland går det inte att känna det när de skadade har svårt för att slappna av. Då kan man göra dessa tester i narkos eller när de är sövda.
När Jasmin har blivit mogen för operation är han alltså smärtfri, utan någon svullnad i knät och han kan böja och sträcka fullt.  Vi hoppas att det skall vara så redan inom någon vecka.

Sjukgymnastik
Då kommer han att opereras och vi kommer då att ta två senor på insidan av låret och göra dessa två senor till ett nytt korsband.
Efter operationen börjar rehabiliteringen som kommer att pågå under minst 6-8 månader och ofta mycket längre. Han får då intensiv sjukgymnastik för att förbättra sin styrka, få bättre balans och koordination samt snabbare reflexrörelser. Sedan börjar träningen med laget och sist men inte minst skall man ta tillbaka sin plats i laget. Det är inte sällan att man får bakslag i form av någon belastningsskada när man kommer igång med lagträningen. Spelaren har ju varit borta i många månader från fotbollsträningen med laget.

Pär Herbertsson, lagläkare Malmö FF

Denna text publiceras i Avspark, Malmö FF:s matchprogram, som distribueras till Sydsvenskans och Ystads Allehandas prenumeranter fredagen den 30 april och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)