Så arbetar MFF med fysträning i akademiskolorna

Publicerad 12 mars 2020 i MFF i Samhället,Nyheter,Ungdom

Det är tidig fredagseftermiddag på Limhamns Idrottsplats en solig dag i mitten av februari. Elever från Linnéskolan är redo för ett hårt fyspass innan fotbollsträningen tar vid.

Leder passet gör 26-åriga Philippa Buonanotte som arbetar som fystränare i MFF:s akademier sedan hösten 2019. Tillsammans med övriga ledare har Philippa infört en mer individuellt träningsform, anpassad efter spelarnas utveckling i puberteten.

– Det handlar om att lägga större vikt vid träning som inte är grentypisk. Fotboll är inte bara att springa framåt och bakåt, det är betydligt mer komplext än så. Du rör dig i ytterlägen, tar maxlöpningar och gör mycket varierade rörelser. Vi försöker väva in fler moment i varje träning och att alla pass ska innehålla koordination, kondition, snabbhet och spänst, säger Philippa Buonanotte.

En annan viktig aspekt i träningsupplägget är att varje övning ska vara anpassad efter individens förmåga. Hur långt en person kommit i puberteten ska inte påverka kvaliteten på träningen.

– Alla ska ha en möjlighet att träna utefter sin kapacitet och utveckling. Du ska inte behöva stå och vänta i en kö bakom en lagkamrat som behöver mer tid.

Och eleverna ser ut att trivas med fysövningarna. Leenden varvas med plågade ansikte när tröttheten tagit ut sin rätt.

– Det vanligaste är att de tycker det är väldigt jobbigt, men jätteroligt. Det kan bli en chock första gångerna, men efter några träningar kommer de in i tänket och inser hur värdefull den här träningen är, säger Philippa Buonanotte.

Malmö FF:s fotbolls- och idrottsakademier har funnits sedan 2005 och finns idag på 17 skolor runt om i Skåne.

Läs mer om fotbollsakademierna här.

huvudpartners

officiella partners