Rydström inför mötet med Djurgården

Publicerad 18 augusti 2023 i Herr,Nyheter

Ett hemmalag som släpper loss och går för strupen. Det vill MFF-tränaren Henrik Rydström se när Djurgårdens IF kommer på besök på söndag.

Matchfakta

Malmö FF – Djurgårdens IF
Söndag 20 augusti 15:00
Eleda Stadion

Biljetter: Slutsålt. Fåtal ströplatser kan komma att släppas upp på mff.ebiljett.nu.
Radio: Lyssna live på mffplay.se
TV: discovery+

Rydström inför matchen

Det var en frustrerande match i måndags. Hur har veckan därefter varit?

– Den nyss spelade matchen och nästa match blir det som styr veckan till viss del. Men det får inte styra fullt ut. Man har det långsiktiga också. Det kan nog vara svårt att inse om man inte är i det själv. Matchen kan göra att det blir en dag extra den kommande veckan där man grottar lite i det som hände senast men annars har vi försökt hålla de här parallella spåren. Det positiva med Mjällby-matchen är att vi inte överger vår identitet. Vi är det lag som tar tag i matchen och attackerar i 90 minuter. Oförmåga, bra försvarsspel, slash tur, gör att Mjällby kunde freda sitt mål. Sen vet vi att nästa match blir på ett helt annat sätt.

– Det viktigaste för Malmö FF är att vinna. Det är det näst viktigaste också. Och tredje viktigaste. Men fastnar du i det har du ingen långsiktig utveckling. Du fastnar också i en känsla i matchen och det är inte heller något som är bra när du ska prestera över tid. Det var ett av problemen förra året. Att spelare låste sig vid resultatet. Du ville knappt spela matchen för du ville bara få det överstökat. Som tränare vill jag inte leva under de betingelserna.

– Vad måste vi göra för att över tid vinna matcher och för att folk ska vilja titta på oss? Det kan ibland vara svårt att komma ihåg. I veckan som varit har vi försökt påminna varandra om det. Min uppgift har också varit att förklara vad som inte är tillräckligt bra, vad vi gör bra och ska göra mer av. Skapa den framtidstron du behöver. Man kan se gamla demoner vakna till liv. Men vi har alla möjligheter att skapa vår verklighet här. Då blir matchen som kommer en möjlighet att stämma av hur långt vi kommit.

Kommer det att vara någon skillnad mellan att möta Djurgården på hemmaplan jämfört med bortaplan?

– Vi har till stora delar dominerat de flesta matcher. Vi hade bollen mycket där uppe. Djurgården kan vara pragmatiska och tillåta motståndarna att ha bollen. Men det var i stora delar en jämn match där vi brast i vissa bitar i avgörande moment. Jag tycker vi är längre fram nu. Sen är Djurgården alltid Djurgården. Det finns en tyngd och en kraft i när de spelar. Du vet vad du ska möta men det ger dig ändå utmaningar. Vi är i ett läge där vi inte behöver tänka så mycket på motståndarna. Vi ska tänka mer på hur vi ser ut och agerar.

Vad är det sista du säger till spelarna innan matchen på söndag?

– Det är inte alltid de här Braveheart-talen innan. Men det är klart att man kan försöka hitta någon form av känsla. Det bestämmer jag oftast tio, femton minuter innan jag ska prata med dem. Om du bara fokuserar på att vinna blir det torftigt. Hur du spelar och ökar möjligheten att vinna är viktigt. Men att släppa loss. Inte spela stelt. Gå för strupen.

Matchvärd

huvudpartners

officiella partners