Rosenberg är hemma i sin stad

Publicerad 09 maj 2014

Markus Rosenberg är glad över att vara tillbaka i Malmö. Här står han och tittar på när Magnus Eriksson ger ut ett straff till Erik Johansson som nyss förlorat i Gris*.

En varm sommardag 2005 tog Markus Rosenberg farväl av Malmö FF för att flytta till holländska Ajax. Därefter har han hunnit representera fyra klubbar i lika många länder innan han slutligen vände tillbaka till sin födelsestad och moderklubben.
– Det är skönt att vara tillbaka. Man brukar säga: borta bra men hemma bäst, och det känner jag just nu, säger Markus Rosenberg.

Efter en hel vinter av spekulationer hade Markus Rosenberg äntligen landat i Florida och Malmö FFs försäsongsläger. Daniel Andersson styrde den silvriga Forden fram över de amerikanska vägarna mellan flygplatsen och träningsanläggningen samtidigt som Malmö FF:s läkare, Pär Herbertsson, genomförde delar av den obligatoriska läkarundersökningen i bilens baksäte. Anfallaren hade funnits på klubbens önskelista under en längre tid och ville därför få allting klart så snabbt som möjligt.

Med en lång resa i kroppen var det med trötta ögon som Markus Rosenberg hoppade av på Champions Walk och fick möta den lilla svenska presskåren på plats innan han fick stifta bekantskap med sina nya lagkamrater.

92 dagar senare har han precis avslutat ett träningspass och frågar om han hinner spela lite *Gris någon minut med de andra i lagets gym innan intervjun.

– Ju äldre man blir desto mer förstår man innebörden av att ta hand om sin kropp genom att stanna kvar lite längre och stretcha. Sen är det såklart även roligt att stanna kvar när stämningen och sammanhållningen är så bra som vi har det, säger Markus Rosenberg.

TILLBAKA I EN NY KLUBB

Måndagen den 27 juni 2005 klockan 20.52 stod han framför den norra läktaren på Malmö Stadion endast iklädd ett fåtal plagg och med tårfyllda ögon tackade av Malmöpubliken. MFF-fostrade Rosenberg hade året innan lånats ut till Halmstads BK där han blommat ut till allsvensk skyttekung – något som fick holländska Ajax att öppna upp plånboken.

– Det är skönt att vara tillbaka i MFF. Vi är ett väldigt gott gäng och jag tror även det är grunden till att det gick bra förra året och att vi börjat bra även i år. Vi har många duktiga fotbollsspelare.

– Det är även väldigt skönt att vara tillbaka i Malmö. Denna staden är hemma, så är det. Jag vet var allting finns och jag vet hur allting fungerar. Jag har haft många roliga och lärorika år utomlands men det är skönt att vara tillbaka. Man brukar säga: borta bra men hemma bäst, och det känner jag just nu.

Vad tycker du har förändrats i Malmö FF sen sist du var här?

– Allt. Filosofin på plan till exempel. När jag lämnade var det mer krigarinställning, nu är vi ett passningsskickligt lag med tekniska spelare. En stor svensk förening har utvecklats och blivit ännu större och fått en ny arena. Just Swedbank Stadion är ett bra exempel på hur mycket klubben har växt.

Vad har hänt med dig sen sist du var här?

– Bra fråga. Jag har blivit mer erfaren. Det är mycket som händer i allas liv när man är mellan 20 och 30 år, så jag vet inte om det har hänt något mer i mitt liv än någon annans. Jag lämnade MFF som en liten spoling och kommer tillbaka med fru och två barn.

EN I GÄNGET
Ända sedan Markus Rosenberg landade på svensk mark har han varit den mest efterfrågade spelaren bland den svenska journalistkåren. Själv ser han sig inte som någon frontfigur.

– Visst blev det en hype när jag kom tillbaka. En Malmöpåg som kom hem med allt vad det innebär. Men vi har ett så pass starkt lag men många duktiga spelare som gör bra ifrån sig, så jag tycker inte jag är någon frontfigur.

Vad har det betytt för dig att få kontinuerligt med speltid?

– Efter en lång tid i England utan speltid så var det just det jag behövde. Formmässigt är jag väl inte riktigt vid min topp. Det där går lite i vågor. Först kommer du upp i din topp och sen går det ner. I och med att det var längesedan jag spelade 90 minuter har min kropp känts lite tung men det kommer snart gå upp igen.

 

 

*Gris = Bollen, som måste hållas i luften, spelas på ett tillslag mellan spelarna som står i ring. Den som tappar bollen får en prick och efter ett visst antal prickar måste personen motta ett straff ifrån de övriga spelarna innan de börjar om.

/Martin Östling

 

Texten är tagen ifrån matchprogrammet Avspark som producerats till måndagens hemmamatch mot Halmstads BK.

Du kan redan nu ladda upp genom att ladda ner Avspark helt gratis här.

Biljetter hittar du i MFF Shopen eller på ticnet.se